Jump to content
Българският форум за музиканти

Orange Tiny Terror fx loop?


Recommended Posts

Здравейте колеги, бих искал да попитам може ли някой в София да направи fx loop на този малък усилвател. Лека пръст на Тони Манов- парния валяк( досега ходех при него).

Благодаря.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може да се направи FX Loop само чрез инсталиране на 2 букси, но има особености:
- SEND може да има височко изходно ниво и трябва да се внимава с нивото на Volume.
- SEND ще има височък изходен импеданс, което може да прави проблем с някои ефекти, които имат по-нисък входен импеданс.
- Трансформаторът няма достатъчна мощност за влагане на допълнителни лампи. Възможно е, да се адаптрира solid state схема, но тогава луупа няма да е 100% лампов (не, че ефектите, които се вкарат там ще са, де).

Ако искаш, драсни ЛС.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Проблема не е сложен, но си е занимавка. Един сорсов повторител и делител на входа му,евентуално, преди буксата на сенда с отделно захранване, едно реле, управлявано от буксата да го комутира... Евтим ще го измисли...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

fetch?id=844452

Май само след "Gain" потенциометъра и преди C8 кондензатора трябва да се включи този кит. След потенциометъра трябва да се добави последователно разделителен кондензатор.

Да, точно там е. Тук е дискутирано и показано: https://music-electronics-forum.com/forum/amplification/guitar-amps/1494-anyone-know-what-the-tiny-terror-circuit-is/page13

Редактирано от dzwer
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

еБей-ския продукт е... просто са сложили два жака и кондензер в една найлонка, не знам как могат да го кръстят FX Loop Kit... :)

Това от схемите не е точно нормален FX Loop, май му се казваше Insert Point FX Loop. Въпросът е, че не коригира два съществени за правилното функциониране параметъра - импеданс и ниво. Сигналът преди С8 има много висок импеданс и доста високо ниво (като за нормален FX Loop). Така реализирания лууп може и да работи криво-ляво с определени ефекти понасящи по-високо входно ниво (проектирани за линеен сигнал) и да криви ужасно много с други (проектирани за "китарно" ниво). По-високият изходен импеданс пък може да доведе до проблеми с изчезване на честоти и реално да "яде тон". Даже най-вероятно винаги ще яде тон, а пък ако включиш рак проц (които са с входен импеданс ~10кОма) "яденето" ще е още по-осезаемо. Реално няма да получиш нищо смислено от монтирането на този Kit и най-вероятно по-удачен вариант ще ти е да включиш ефекти пред ампа. Което първо е друг звук тип звук, второ (доколкото знам) с цифрови ефекти не се получава добре.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря на всички...от това се опасявах...вече почвам да се замислям дали изобщо да го правя или ако реша - кой и къде?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не прави глупости, остави го, както е.

Хапе те кучето.

Dual terror, също не виждам да има луп. Щом така са го проектирали,

значи има защо. Маркета е препълнен с различни модели ампове.

Може да си вземеш Ориндж с луп или друга марка, ако не държиш да е Ориндж.

Ако има кой  да ти го направи читаво и си сигурен, че само това е ампа,

с който ще свириш на живо и с никой друг... тогава да.

Иначе по добре го остави в оригинален вид. И бий шута на кучето, дето те апе.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кой точно вариант имаш на усилвателя? Че май са няколко разновидности...

Ако можеш отвори го и го снимай от към елементите, да се види дали лесно могат да се монтират двете букси отзад, освен ако не искаш някъде отпред да са...

Аз мога да го направя, даже имам вкъщи букси и елементи.

А на осцилоскопа ще се види точно какви са нивата и дали има нужда от резисторен делител да се добави на Send-а.

Редактирано от dzwer
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Измерване нивото на сигнала на осцилоскоп е добра идея, даже бих казал задължителна. Делител на сигнала ще може да свали нивото до "китарно" и ако се реализира добре това ще помогне и за сваляне на изходния импеданс. Остават обаче два въпроса:

  • При какво ниво на MV ще се сметнат стойностите на делителя;
  • Как ще се "напомпи" нивото на сигнала след като се вкара обратно в усилвателя, за да имаме приблизително Unity Gain за целия модул.

Аз доста съм чел за FX Loop-ове и съм опитвал да разбера защо повечето са куци и какъв е варианта да се направи добър такъв. Но пък отдавна го отписах като добър вариант за добавяне на ефекти и така и не съм правил опити в областта (макар че имам доста и уж верни схеми на добри решения).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първо желаещият трябва да си отговори -

1. Лупа, прищявка ли е ( там колкото да го има  и я го ползва, я не)

2. или абсолютна необходимост (  няма друг амп с луп, това е ампа, с който ще се свири основно и задължително с дилей... иначе за какво е тузи луп) ( поне не мен всичко ми е пред амп (вкл хорус), само дилей/ривърб в луп слагам)

3. ако 2. е да, трябва да има кой да го направи читаво, иначе по-добре да не се разваля ампа.

4. има и вариант да се изкара само лайн аут - сигнала към тайм ефект ( дилей, ривърб) , към друго стъпало и говорител. Това е по-професионален вариант, ама за мъкнене не е много добре. Правят го този номер професионални банди, примерно Аеросмит. (веднъж и аз, свирихме с бившата банда на Ариана, бирфест, преди 20 години, бях млад и ентусиаст)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Идеята е четири кабелния метод на свързване..т.е."Tiny terrora" да се постави в лупа на процесора(визирам например line6) и да използвам преампа му, като преди него и съответно след, поставям съответните ефекти. За мен лично еквалайзер, модулациите и дилей- ревърб са пост преамп.

Усилвателя е съвсем прост и тонпота който са сложили не дава достатъчно нюанс...

 

 

 

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разбирам също,че така наречения кит, няма да свърши работа или поне не 100%. Правенето на такъв със съответните функции, ще оскъпи значително и обезсмисли идеята ми..🙂, тъй като този амп не мисля,че заслужава повече от продажната си цена.

Благодаря на всички отзовали се за коментарите и съветите, дерзайте и желая весели празници на всички!

 

 

 

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.