Jump to content
Българският форум за музиканти

Запис и смесване на песен от начало до край - дневник на "инженера" :D


Recommended Posts

Стъпка 5 - запис на вокали

Тук падна най-голямо моткане, защото певецът имаше идеи за дублиране и/или втори и трети глас на места (като накрая дори някои отпаднаха). Включихме 3 микрофона, но след прослушване на материала се спрях само на Shure Beta 58, а другите се оказаха излишни (Sennheiser 835, Behringer C1). Направихме сложна установка с 2 стойки, така че всеки микрофон да получава приблизително еднакъв сигнал. Самото помещение няма нищо откъм третиране и т.н. (просто в репетиционната), без "вокални кабинки" и други спецЯлни дивотии. Държачът за кондензаторния микрофон е от 4 лева, а поп филтъра е прецизна изработка с тел от гаража + бивш чорапогащник. :greenball:

Един лек бъг - използвахме полузатворени слушалки и метрономът се хващаше учудващо прецизно, но с два масивни notch EQ хода успях да елиминирам 95% от кликалката без това да нарани записаното. Преди държах и едни затворени слушалки за такива цели, но нещо ме бяха ядосали и ги продадох. Предвид "гъстотата", с която записваме, реших, че не ми се инвестира в слушалки само за това.

Ето кратко демо на полусуров вокален трак:

http://waveslave.name/songs/Unreal/UnrealVocalDemo.mp3

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Стъпка 6 - смесване

Предвид доброто качество на инструментите и самия запис, смесването стана сравнително лесно и сравнително добре (по моите критерии, разбира се). От изсвирването има какво още да се желае, но реално нямаме необходимия опит - свирим редовно, но само на репетиции и на живо, не записваме "студийно". А това е, както казват на запад, е "a whole different ball game" :) Миксът е изцяло софтуерен, в Logic Pro X, като съм използвал плъгини само на FabFilter & iZotope Ozone. Общо взето има FabFilter EQ & Compressor на всеки канал; после по групи нещо подобно, но iZotope Ozone и с по-малък ефект; малко ривърб; малко мастъринг накрая. Изходното ниво съм съобразил да е подходящо за стрийминг (Ютюб и т.н., -14db LUFS, -1dB TruePeak), а динамичния рейндж е доста голям (така ми харесва):

UnrealMixDemo-DynamicRange.png

МП3 откъса по-долу е между 40-та и 70-та секунда някъде и си личи, че е доста некомпреснато. Нарочно. Не ми харесва като се напомпи в стил Death Magnetic. Особено за неагресивни песни не мога да разбера защо всичко трябва да се намачква до неузнаваемост. Принципно май се вижда началото на залеза на т.нар. Loudness War, но да не се отклоннявам...

Ето и демо от финалното (засега :P ) смесване. Не пускам цялата песен, защото все още умуваме дали да не направим някакъв клип с който да я облечем за появата й на бял свят. Не че някой ще се засили да я слуша, но да имаме нещо в каталога... :D

http://waveslave.name/songs/Unreal/UnrealMixDemo.mp3

И общо взето с това приключваме стъпките и цялата сага. Може да решим да направим някакви след-финални промени (надявам се минимални) и евентуално да поръчаме някакъв клип, но като цяло това е. Благодаря за вниманието. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Супер е! Харесва ми факта, че сте оставили "полу-суровият" звук на бандата, а не е изцедено всичко до край, както в съвременните комерсиални записи. Лично на мен ми създава това впечатление, как бандата свири пред мен и не всичко е полирано и излъскано, което е яко. Макар че на мен по душа винаги ме тегли към помпите и методите на Chris Lord-Alge, също се възхищавам и на звука, в който няма толкова много processing. Респект!

Един въпрос - чувам приятен shimmer reverb на китарите, кой плъгин е ползван за това? Засега фаворит ми е Valhalla Shimmer.

Като критика мога да кажа единствено, че на 4:59 има една пуканка, предполагам, се случва някакъв внезапен mute на някаква писта или bypass на някакъв плъгин.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Явно си слушал с големите уши, едвам го намерих къде е... :D

Тоя "shimmer" всъщност е от дилей плъгина на FabFilter, някакъв пресет цъкнах случайно и взе че ми хареса. :)

Инак благодаря за добрите думи, от името на цялата банда!:dance:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ясно, ами чакаме гала-премиерата на парчето. Бидейки дългогодишен член на форума, в личната ми класация засега класически хитове са Seventh Sky и Нов Път, дай да видим това къде ще стигне в класациите! :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 year later...

На мен ми суровее малко повечко, но пък го слушам на слушалки - ще пусна на колоните, да видя, как ще ми се стори и ще пиша.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.