Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпроси за навлизане в света на пианото


Recommended Posts

Здравейте, чисто нов съм във форума и освен просто да започна някакъв разговор, имам да споделя едно-две мое чуденета, както и въпрос за избор на дигитално пиано.

Наскоро започнах уроци по пиано, винаги съм искал и като малък съм си свирил сам на синтезаторче съвсем любителски. Сега се чудя колко да инвестирам за пиано. Започнах от бюджет 700 лв и след дни разучаване и ревюта съм се спрял на Roland FP-30x (~1400 лв) и искам да чуя мнението на много по-разбиращи хора от мен, та какво мислите? :)

По-основното му чудене е колко се задържа цената на такъв клас пиана като Roland? По принцип съм много, много нахъсан в момента, да се науча да свиря добре и си представям, че бих имал доста приятни моменти, нещо като медитативни състояния свирейки, тъй като много обичам музиката. Но пък знае ли човек дали ще съм добър все пак или колко време ще се задържа на това занимание, тъй като по принцип имам лек навик да пробвам доста неща в живота и не след дълго преминавам на следващо хоби. Та ми се иска поне да го имам като идея, че мога да продам пианото без много загуба на стойност, за да дам малко по-спокойно сумата сега (надявам се да няма нужда).

Също така ще съм много благодарен, за всякакви съвети към новак, за които се сетите!

Благодаря за вниманието и страхотна седмица!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моделът, на който си се спрял е подходящ. Ъпгрейдвана версия на оригиналната (х), с повече екстри, добра клавиатура с 3 сензора, добър звук и лека конструкция, лесна за пренасяне. Като цяло, модел от ниската част на средния клас, имащ същата клавиатура и звук както и по-горния модел от същия клас. При продажба всеки един кийборд губи от цената си в началото, но това важи за всяка една нова стока, която се купува. Пианата на Роланд, Ямаха и Кавай обикновено падат с по-малък процент от първоначалната цена, в сравнение с другите фирми (по мои наблюдения). Ако все пак не искаш да инвестираш сума над 1000 лева, предвид, че не знаеш дали ще ти се задържи интереса към свиренето, може да разгледаш пиана в ниския клас FP-10, P-45, B2 и др., които също са добър избор за начинаещи и струват наполовина на споменатия Роланд.

Редактирано от yamaha
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^

Много благодаря за информацията!

Вече единствено се колебая между FP-10 и FP-30X. Реално ми изглежда, че главният принос на 30X е доста по-богатият звук, който има, повечето полифонии, което си е силен фактор.

Не знам другите глезотийки дали толкова се използват като например bluetooth възможностите. А и може би още един въпрос - колко често пианисти използват толкова различни звуци от различни инструменти в пианото, защото по-скъпият модел има доста повече, но дали не е просто маркетинг това, да впечатлява хората?

И евентуално нещо, което сега ми изскача наум - има ли отнякъде възможност да си наема пиано за известен период, за да пробвам? Ще е идеално, ако ги има и точно двата споменати модела.

Хубав ден,

Иван

Редактирано от musicman
Не цитирай предходно мнение!
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте,

с уговорката, че не съм точно пианист (ка), а по-скоро - много запален любител :)

Различни инструменти в пианото никога не съм използвала, понякога си играя да сменям звученето от "класическо" на "романтично" напр., но това по никакъв начин не подобрява уменията ми :).

Bluetooth лично аз използвам, само за да слушам записи на произведения, които в момента уча, т.е. не ми е жизнено важно да го правя точно през пианото. На практика, единствената "екстра", която използвам, е метрономът. 

С две думи, мисля, че за хора като нас е важна клавиатурата и звукът, педал - също. И това е. С уточнението, че инструменти от такъв клас просто няма как да дадат автентичното усещане на акустично пиано, но то зависи и какви са целите/мечтите :).

Успех в избора :) !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте, 

Извинявам се предварително ако постът е off topic, но ми трябва мнение за Roland RD2000. Изгледах доста ревюта. Истината е, че искам да го купя за детето ми, за което то ще е първо пиано, но и всички вкъщи сме свързани с музиката по някакъв начин. Още повече, че е преносимо пиано, което е основно изискаване от наша страна. Никъде в описанията не срещнах, едно към едно изписано, че е с така наречената хамър клавиатура, която за начинаещ, разбирам, че е задължителна. Не коментирам цената или модела, а дали е инструмент, който адекватно ще се доближи до усещането за пиано. Благодаря ви.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Поразрових се още малко и видях, че PHA 50 системата означава точно това, за което говорих в предния пост. Все пак приемам всякакви мнения относно пианото.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен в съотношение цена качество, FP-30/FP-10 предлагат много добра клавиатура за парите си. Препоръчах го на моя позната, която сериозно свири класика от много години и остана много очарована. Ако трябва да се прави още компромис с парите бих предложил някой от следните модели:

  • с малко по-гадна клавиатура:
    • Yamaha P-125
    • Yamaha P-45
  • и в краен случай:
    • Casio CDP-S100
    • Casio CDP-S350

Ако е нещо от марките Yamaha, Kawai, Roland, Casio, Korg нещата са окей. Не бих препоръчал някакви измислени кучи марки като Medelli, Thoman и куп други измишльотини способни да откажат всеки начинаещ с купища бъгове и гадна клавиатура. Тая истина я научих по трудния начин, ама какво да правиш - човек се учи докато е жив. :) 

За колко обаче ще може да се продаде - със сигурност за по-малко, колко точно ... не знам. С всяка изминала година излизат нови модели предлагащи повече реализъм на по-достъпна цена и е нормално цената на старите да пада.

Редактирано от Koobenot
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Другото, което съм забелязал, е че дори при скъпи дигитални пиана се наблюдава пластмасов и скучен звук без реализъм на семплите, което е също толкова важно колкото приятната клавиатура, особено за по-напреднал човек. В случая с FP-30 нещата биват, ама при другите споменати клонят по-скоро към "зле". Ако един такъв инструмент се комбинира с някое добре звучащо VST, нещата стават много по-вдъхновяващи. Самият аз съм се хващал как ми идват повече идеи с по-добре звучащ инструмент. Това, което ме е изкефило са Spectrasonics Keyscape, част от пианата на Native Instruments и Sythogy Ivory II Pianos.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Frustihoante Моят съвет е да се насочите като колегата към FP-10/FP-30, заради по-ниската цена. До колкото видях RD2000 също има хамър механика, но пък е доста по-скъпо а и има множество функции и саунди, които детето ви надали ще ползва. Такъв тип инструмент са подходящи за тъй наречените "гастролиращи кийбордисти", които свирят насам натам с група, трябва им многообразие от звуци за различните парчета и аранжименти  и т.н. Това, от което по-скоро синът ви има нужда е добър пиано звук и клавиатура.

@Иван Кючуков Според мен дали ще има повече звуци или не основно се определя с каква музика ще се занимавате. Ако ще свирите само класика, семпли на роял/акустично пиано са достатъчни. Ако ще свирите съвременна, там под ръка може би ще са ви нужни и семпли на електрически пиана, органи, клавинет, пианет и т.н. Разбира се има и изключения, където се правят модерни аранжименти на класически парчета с нестандартни звуци.

Редактирано от Koobenot
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 3 часа, Frustihoante написа:

...искам да го купя за детето ми, за което то ще е първо пиано, ...

Сигурен ли си, че точно RD-2000 искаш да купиш за детето си? Това е съвсем друг клас инструмент, който е предназначен за съвсем други задачи. В случая говорим за "стейдж" пиано с функции на мастер контролер, което е направено като доста здрава конструкция, за да издържа честите пренасяния през границите по време на турнетата на концертиращия. Това разбира се води до утежняването на инструмента и килограмите му са почти двойни на вече споменатия FP-30. Да оставим настрана, че стейдж пианата по дефолт нямат вградени говорители и ще трябва да си търсиш допълнително озвучаване. Така че съветът ми е да не купуваш точно стейдж пиано като първи инструмент за дете. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 1 час, Koobenot написа:

Ако трябва да се прави още компромис с парите бих предложил някой от следните модели:

  • с малко по-гадна клавиатура:
    • Yamaha P-125
    • Yamaha P-45
  • и в краен случай:
    • Casio CDP-S100
    • Casio CDP-S350
    • Другото, което съм забелязал, е че дори при скъпи дигитални пиана се наблюдава пластмасов и скучен звук

Само да вметна няколко приказки за цитираните, защото някои от тях ги имам или пък съм свирил на тях. ;)

Касио принципно имат много добри клавиатури с добра обратна реакция към свирещия. Звукът на новата CDP-S серия не е някакво кой знае какво надграждане спрямо старата CDP серия. S100 и S350 са практически еднакви като звук, само дето вторият има повече саунди, аранжор (нелош, но елементарен), арпежиатор и разни други екстри. Бях взел един такъв на жена ми като второ пиано за обучаване на деца (работи в муз. школа). На мен първоначално ми допадна като звук (за цената си), но жена ми не го хареса - каза, че звучал доста постно и се налагат корекции по саунда, за да звукне малко...предполагам, че го сравнява с другото Kасио, което също ползва, но то е от по-високата серия "Privia". Като цяло звукът на по-ниския им клас (и част от средния) е малко по-различен, "по-тъничък" и на някои просто не им допада.

Що се отнася до двата модела на Ямаха - клавиатурите им са еднакви и наистина са малко по-гадни от тези на Касио. Имам една Ямаха DGX-660, която е със същата клавиатура като на горните (GHS) - в общи линии става, но пак се дразня всеки път като свиря нещо, понеже знам как изглежда една наистина добра клавиатура. А относно онова последното изречение в цитата - да, и аз имам такива наблюдения и като пример отново мога да дам моя DGX, а също и горните 2 модела на Ямаха - с толкова идеално изгладени семпли са ги заредили, че чак звучат стерилно. Определено съм слушал много по-добри модели на фирмата, но те бяха в съвсем друг ценови диапазон.

Off/ Моите предпочитания към пиано-звука винаги са клонели към средния и високия клас на KAWAI, където всичко е изградено много интелигентно, а самият звук е изискан и детайлен...за съжаление нямам нито еднo пиано на тази фирма, освен един стар модел аранжор, макар и топ версията му за времето си. Онзи ден една колежка ме помоли да й дам съвет на какво пиано да се спре в рамките до 2000 лв. Покрай ковид проблема доставките тотално закъсняват и поскъпват, складовете са празни, в Мюзикер нямат половината неща, в Томан почти навсякъде пише "доставка 5-7 седмици", въобще трагедия. Та препоръчах й да вземе нещо дето го има на склад, било или FP-30х, или Р-125, или някоя от Привиите, но ако наистина иска да остане доволна, да се спре на ES520, който е мъничко под нейната горна финансова граница, а и го окомплектоват не с някой измислен педал като на Ямаха и Касио, а с един от най-удобните, който поддържа и полу-педал функция.

Редактирано от yamaha
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.