Jump to content
Българският форум за музиканти

Може ли във фабричния преамп на акустична китара да включа пасивен адаптер?


Recommended Posts

Китарата ми е с фабричен преамп с пиезо, което не ми звучи добре. И си купих един пасивен адаптер за акустична китара, който звучи добре, но няма ниво. Трябва да ползвам предусилвател. Разглобих китарата и видях, че фабричния предусилвател има вход в който влиза пиезото. И се чудя ако вместо пиезото включа адаптера дали ще получа каквото искам? А то е нормално ниво на адаптера.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Честно казано, в момента не съм съвсем сигурен, но зависи от типа входно стъпало. В най-лесния случай, може да се наложи да се сложи делител на напрежението, ако предусилвателя е чувствителен, или последователно съпротивление. Въпросът не е съвсем маловажен, защото някои стъпала имат JFET вход без никакви последователни резистори. Може да се наложи и да се сложи кондензатор последователно на адаптера, за да не развали DC режима на стъпалото.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Огледай входната верига след пиезото и виж дали има разделителен кондензатор.

Или замери с волметър директно на жиците на пиезото дали има постоянно напрежение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Включих пасивния адаптер в преампа, обаче нивото пак е ниско. Същото е и без преамп. Не мога да си обясня как е възможно това. 

Пиезото няма нищо. Един кабел излиза от него и това е. То е вградено. 

Иначе като включа пиезото в преампа нивото е супер. Много по силно от колкото с пасивния адаптер. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сложи последователно кондензатор след адаптера, за да не разбъзикваш постояннотоковия режим на входа на преамп-а.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сега последно ги свързах паралелно директно на изхода. Пиезото и адаптера. Звучи по-добре от само пиезото. Не съм го направил кадърно защото не разбирам, но за сега става. Мисля да купя някакъв преамп и да го внедря вътре при адаптера. Трябва някак си да взема ток от батерията на пиезото, за да не слагам две батерии. Но това мисля, че знам как да стане.

Ще трябва да измисля и някаква система по-кадърно да смесвам двата сигнала. В краен случай ще сложа два изхода и ако ми е толкоз зор ще смесвам с външен миксер. 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да се включа и аз по темата с един по-нестандартен въпрос - а мислил ли си примерно, вместо тоя адаптер, да инвестираш в някакъв педал, който да ти зарежда читави IR-и? Щото и при мене пиезото пиезото пляка на акустичната китара. Друг тип на озвучение, който ме е кефил е инсталация на микрофон вътре в тялото и баланс между микрофон и пиезо от самия предусилвалтел, има готови такива китове, дори и на народни цени от "НадалиЕскпрес".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много ще се оскъпят нещата. Китарата е евтина но звучи добре акустично, аз купих адаптер, който струва около два пъту повече :) надявайки се това да е достатъчно ако се наложи да я включа. За съжаление не се получи. Тази китара ми е за купони, на приятели я давам да свирят с нея, когато им трябва. Не съм сигурен, че е добра идея да инвестирам повече. Ако знаех, че няма да стане може би щях да взема Fishman Aura или нещо такова.  

Сега купих един предусилвател на платка от базара и ще пробвам с него. 20 кинта. Днес пристигна, изглежда добре. Да видим какво ще излезе.

Иначе имам и по-хубава китара, където съм склонен да взема нещо по-скъпо и съм се спрял на Fishman Rare Earth Blend, микрофон + адаптер. На хубава китара не и трябват IR-и :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.