Jump to content
Българският форум за музиканти

Сакар - "Самодива" (Mixing the album)


Recommended Posts

Звучи ми по-добре като цяло. Баса е доста по-добре от преди. Вокала също ми харесва, но според мен е тих, а може и китарите да са силни. В китарите има малко повече "телефонна слушалка" според мен, но това си е въпрос на вкус. Също не ми допада особено много високия пик на касата, бих дръпнал малко буста във високите, или пък да го пробвам някъде по-ниско. Но най-големия проблем за мен си остава не константната каса, разликата между най-силните и най-тихите удари е много голяма, и то на неподходящи места. 

Сега видях, че сме обсъдили изцъклената каса предишния път. :) 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Тей, и тая песен я завършихме, вече я има и по платформите ... YouTube не ми изяде много, доволен съм, чува се компресия, ама се преживява. Ще ви държа в течение какво ще става за напред! :metalist:

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Самият Ютюб си показва с колко мачка:
Right-click -> Stats for nerds

Има софтуери/плъгини, които показват колко ти мачкат файла отделните стрийминг платформи. Повечето няма да базарат, ако нивото ти е -13 ~ -14 dB LUFS.

Аз лично съм доста доволен, че все повече започва да се спазва нещо като стандарт за "непрепомпване", защото след 2000 година с тия цифрови технологии настана голяма свинщина откъм помпене и помпене до припадък. ;)

Друг ценен според мен сайт по темата с помпите: https://dr.loudness-war.info

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще ги чекна тези ресурси, благодаря ти! Ако трябва да съм честен, знам, че нивото трябва да се спазва, но много се увличам да надувам ... Имам един Stealth Limiter, който честно казано е доста "невидим" и поне аз не чувам много-много изяден сигнал, но все пак трябва да се спазват нормите. 

Редактирано от Koobenot
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Това е май, най-доброто.

Интрото е екстра. Като, че ли, наистина имаш тенденция малко да напомпваш повече.

Предполагам, че е от желание, да звучи супер тежко. 

Хареваш бас, като за американски траш, бих оприличил звука на баса примерно, като на Флотсам и Джетсъм.

Дали трябваше да е 8 минути... може би 7 или 6 щеше д е по добре...сигурно има какво да се съкрати.

Началото на текста - момата, водата... тези заемки от фолклора, дали са нужни...

Пеенето е добре, със сигурност на припевите ми напомня Звезди.

Солото - първото си е супер ок, после има транзитна част и второ соло, което е малко, като първото.

Кулминация, ама без кулминация... ако беше с тремоло пикинг, примерно както биха го направили Тестамент, щеше да е по яко.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@TONY Благодаря за обратната връзка! :thumbup: 

В този албум моята роля е по-скоро техническа, художествените решения за това кое как да звучи по-скоро остават в ръцете на групата. За баса сме се инспирирали основно от Стив Харис, но може и да се е получило нещо съвсем нашенско. Така или иначе бас китарата във всичките песни е комбинация от три канала:

  • Bass amp - този канал е свири в диапазон 30 Hz-4 kHz и представлява основния звук на бас китарата ... ползвам VST, но в "живия живот" това би бил сигнала от кабинета на бас усилвател, озвучен с микрофон
  • Presence boost - вземам чистия DI сигнал, прекарвам го отново през VST усилвател и после му изцъклям високите честоти с някакъв exciter или екстремно EQ ... всичките ниски и среди да са изрязани и се чуват само и единствено пръстите или удара от перото ... този сигнал смесвам на вкус, това прави самият бас по-ясен и различим от тия тежки китари
  • Distortion - тук пускам DI сигнала през някакъв амп за китара, слагам кабинет и отново смесвам на вкус ... общо взето по подобие на Darkglass ... тоя сигнал вече определя какъв ще е характера на баса, дали ще е по-vintage/fuzzy, по модерен като на Ноли от Перифери, или пък по-пънкарски на Майк Дърнт от Грийн Дей.

За дължината на композициите/аранжимента/текста съм безсилен да правя каквото и да било, защото така или иначе това е на по-ранен етап от процеса и е решение изцяло на бандата. 

Редактирано от Koobenot
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...
  • 4 weeks later...
  • 1 month later...
Отговорено (Редактирано)

^ Има нещо в касата което не ми харесва едни високи ...   не знам от моите слушалки ли е ама ...

 

И аз да постна нещо - част от нещо което правих за приятел - аранжимент и записване. Общо взето барабаните редене - миди. Китарите записах директно в картата ефекти от samplitude - програмата с която съм свикнал и записвам. И миди клавиатура за синтовете. Смесване на слушалки за 50лв. Akg-k55 - после накрая си пускам на diy мониторите за леки корекции. 

Миксче

Редактирано от patzo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Яко звучи, браво! Касата си е бая изцъклена и е комплексен звук - два микрофона + harmonic generation + семпъл и е възможно да съм попрекалил с високите й честоти ... но за консистентност най-вероятно ще я оставим така за всички творби до края. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Join the conversation

You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.