Jump to content
Българският форум за музиканти

Сакар - "Самодива" (Mixing the album)


Recommended Posts

On 11/15/2021 at 2:26 PM, Koobenot said:

@Baby Thomas Би ми било интересно, дори да не е за тая песен, просто искам да чуя как звучат добре записани raw mics. Засега искам да завърша конкретна песен и после ще предложа на момчетата варианта с drum replacement. Имаме два варианта общо взето: ако искат да рилийзват по-рано, остава така както е с тия "пуканки". Ако искат да вдигнем нивото, трябва да чакат, щото тригери не се правят лесно, особено от тоя материал, където има двойна каса на места и тригера хваща фълшиви удари или пропуска такива + факта, че трябва и да се смесват семплите. Албум ще има по един или друг начин, просто ще ни е обица на ухото за напред. А какво записвате ако не е тайна - кавъри, албум ... ?

Малко късно се включвам, но да си кажа. :) 

В Рийпър, както и в почти всеки DAW всъщност, е много лесно и сравнително бързо да заместиш барабаните със семпли, без да се занимаваш с миди. Това става чрез функцията Dynamic split. След като си нагласиш възможно най-точно трешхолда, след това просто трябва да минеш ръчно да провериш и оправиш излишните/добавените удари. Следва да маркираш всички нарязани удари и да ги заместиш със избрания семпъл. Ако барабаниста не е бил супер зле с динамиката, за няма и час се правят каса, барабанче и томове. Ако пък барабаниста е свирил добре отнема 20-30 мин макс.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...
Отговорено (Редактирано)

Пускам ново парче, този път оригиналните + тригирани барабани:

Disaster_v4

@Baby Thomas Разликата наистина си струваше в положителна посока, ще гледаме да изрендим MIDI за всяко парче от албума, другото се преживява. :) 

 

Редактирано от Koobenot
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Малко градивна критика от мен. :) Мисле, че първо трябва да се едитнат барабаните, защото има сериозни неточности на няколко места. Аз лично бих заместил изцяло ( или поне на 80% ) касата, защото има прекалено големи разлики в динамиката, с които компресор няма да се справи, а и не е нужно за тази музика. Също така ми се струва прекалено скупната, има супер ниски, цъка супер високо и нищо между двете. Може и да е такава концепцията, разбира се, не знам. Останалото ми звучи доста добре. Като го чуя на нещо друго (не на телефона) може да допиша нещо. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз бих опитал да разместя баланса между инструментите (като нива).

  • Струва ми се че има твърде много барабани. Опитай да ги намалиш поне 2-3 дБ от груповия фейдър.
  • Опитай същото и с вокала (примерно 1-2 дБ), за да влезе малко повече в микса, че така почти естрадно звучи (осезаемо по-силен от инструментите). Ясно е, че той е водещ/най-важен плюс това се е получил доста добре според мен, но в такъв тип музика не ми се струва много удачно да изпъква много...

В резултат на горните две корекции предполагам че бас и китари ще изскочат малко, че в момента са леко назад. Поне аз така ги чувам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@axel Касата нарочно така сме я изцъклили, предпочитание на барабаниста. За динамиката ще видя какво може да се направи засега смесвам три групи фейдъри за барабаните:

  • основни барабани от микрофоните
  • паралелен фейдър с "надупен" компресор - към него пращам повече кофи и по-малко железа, защото иначе компресираните чинели звучат гадно и омазано
  • тригери към семпли за касата и соло барабана

и естествено цялото нещо е баланс между трите.

@Baby Thomas Съгласен съм с написаното, ще има и 5-ца скоро.

Благодаря за критиката! :) 🍻

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сега го чух на мониторите. Всичко звучи много от дистанция, не мога да преценя ефекти ли са или нещо друго, но не е добре. Китарите все едно са зад някакъв параван в другия край на стаята, баса не може да се разбере какво свири. За барабаните, както казах вече, според мен е много важно да се едитнат, защото се случват много фрапиращи неща и просто не звучи никак добре. Тази каса, особено в първоначалния бийт, задължително трябва да се замести на 100% със семпъл, защото половината удари само се подозират. Компресията на овърхедите е прекалена според мен, може и да е на микс бъса, не знам, но чинелите са много замазани. Най-хубавото нещо в микса е барабанчето и после вокала (с доста уговорки), всичко останало си иска доста работа, ако целта е да не звучи като демо. Пак казвам, че това е градивна критика с цел да помогна, дано я и разбираш така. :) 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Да, разбирам, това са важни детайли, ще видим до колко мога да ги изпипам. За мен е по-важно човек да си каже честно критика и да има подобрение, отколкото да се ласкаем и да няма прогрес. Дистанцията може да е от преекспониран реверб. 

Редактирано от Koobenot
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Пускам нов рилийз, в който са ремонтирани:

  • баланса на барабаните
  • има повече томове
  • вокала е леко назад

Disaster_v6 🍻

Редактирано от Koobenot
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лично за мен този микс звучи по-балансирано от версия 4. :music:

Това, което бих се опитал да променя/подобря е китарите. Може и да няма как, де... Но ми звучат все едно имаш единствено руум майк. Не точно, защото в тази ситуация ще имаш само една баня, но все пак нещо такова. Не мога да определя точно защо - меки/неагресивни ли са, ривърб ли има, от широките панорами ли... Но ми звучат натикани някъде назад/настрани.

Поне моята представа за подходящ звук за тази песен е такъв - директно In Your Face. Обаче тя звучи някак рехаво и назад в пространството. И това идва от китари и барабани. Напълно възможно е материалът да не позволява подобен резултат...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Има нещо такова. Китарите са комбинация между импулси от Helix и Ignite Amps VST + IR кабинет. Ще видя дали може да вкараме още реализъм в тях. Лошото е, че ако се излъска едно от парчетата трябва да ходи и да се ремонтират всички останали за консистентност ... Ама това е положението, човек се учи докато е жив. :D

Другия тест, който също съм си наумил да направя е да чуя кое устройство ще ми изкара по-добър summing, разполагам с Mackie ProFX10v3 и Focusrite Scarlett 2i2 3rd Gen, би трябвало да е Скарлета, ама ще видим ... не че това ще направи някаква голяма разлика, но се подобрява малко отчетливостта на инструментите спрямо вградената сапунерка.

Редактирано от Koobenot
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Въобще не бих се занимавал със суминг на твое място, особено пък през тези устройства. Както Бейби Томас каза, баланса е по-добре и според мен, но и с другите му забележки съм съгласен. При барабаните почти нищо не се е променило и предишните ми забележки остават. Касата ми звучи една идея по-добре, но пък се губи като стане по-натоварено. Целият микс ми звучи пресилен, сякаш клипва всичко, хем всичко се чува от дистанция, хем е прекалено агресивен за ухото. Освен това е прекалено лимитиран, индикаторите почти не помръдват, има доста мастери, които са по-динамични от този микс. Надявам се, че не смесваш в този лимитер. Бих махнал всичко от мастера на твое място, освен някакъв компресор с не повече от 2-3дб редъкшън през който да смесвам. Може да ставам досаден, но според мен в един метъл микс (а и не само), най-важни са барабаните и гласа, затова мисля, че там трябва да обърнеш най-голямо внимание. Бих съдействал с барабаните, ако имаш нужда съм насреща. :) 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Разбрахме се целия албум да има и MIDI барабани, за консистентност, това ще е първия сингъл, който ще пуснем, според мен тия китари си стигнаха тавана, все някъде трябва да му излезе края, пък бъдещите парчета ще са по-добре ... да се надяваме. :D

WeComeIntoTheNight_v12

Редактирано от Koobenot
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Пускам нова версия на Disaster, в която има:

  • излъскани барабани
  • излъскани вокали
  • излъскан growl

Това парче лека-полека почва да си идва на мястото. :) 

Disaster_v10

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.