Jump to content
Българският форум за музиканти

Сакар - "Самодива" (Mixing the album)


Recommended Posts

В текущата тема ще отразявам смесването на дебютния албум на група Сакар - "Самодива", като целта е да се споделя критика и всички да научим по нещо. Занимавам със смесването на албума, така че всякакви коментари са добре дошли. Жанрът е trash/power metal. Засега ще качвам продукцията в SoundCloud, макар че не съм достатъчно доволен - напоследък ми реже от високите, поради незнайни за мен причини. Ако можете да предложите по-добра платформа за прослуване, с удоволствие бих я ползвал.

И така започвам с първото смесено парче, We Come Into The Night. Приятно слушане и очаквам отзиви! :)

 

Редактирано от Koobenot
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С тия 8-битовите "барабани" няма смисъл изобщо да правиш нищо. Ужасно... недобре е, според мен. Много силно обмислете варианта за сериозна промяна там. Китарите също мисля че могат да се подобрят с по-читави IRs (не знам как сте правили звук, но не ми звучи като записан усилвател).

С подобни файлове добър микс няма да направиш, колкото добре да се справяш със самото миксиране. Просто материалът, с който ще работиш, има много голямо значение за крайния резултат. Този тук не е добър.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Какво не ти харесва на барабаните? Че има липсва динамика или че им липсват високи? Ето линк към файла в Google Drive, без гадна компресия от SoundCloud:

https://drive.google.com/file/d/1YSmXPPNnFtZjMrVC6xkTVk_tD8wLUog9/view?usp=sharing

Китарите са DI, Ignite Emissary Bundle (ампа + кабинетите) съм ползвал + импулси от Helix процесор, свирят едновременно.

Дай един линк към семпли, които са те изкефили. Мерси!

Редактирано от Koobenot
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 2 часа, Koobenot написа:

Какво не ти харесва на барабаните? Че има липсва динамика или че им липсват високи?

 

Не обичам да интерпретирам думите на другите, защото невинаги знам какво са искали да кажат, но Бейби Томас може би имаше предвид, че може още доста да се желае от саунда на ударната секция като цяло. На мен също не ми допадна това омазване на ударните във всичко останало, да оставим настрана, че при всеки удар на касата излизат и някакви високи честоти около десетина килохерца, които още повече омазват нещата...може и да е направено умишлено с цел да изведе касата на преден план и да й придаде допълнителен акцент, но лично на мен ударната секция също не ме впечатли. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ся да не излезе като оправдание, обаче, струва ми се, че това е таванът на ударните. Дойдоха при мен доста глухи и неясни и това е след тонове процесинг - тон генератор на касата за thumb, паралелна компресия + harmonic/sonic enhancement. Лошото е, че sh*t in == sh*t out, сиреч освен да се опитам паралелно да ги смеся с някой семпъл, поне за касата и соло барабана, нямам много опции. Бейби Томас е прав, че фундамента е супер важен. Ако имах MIDI съобщения, щеше да е супер, да пробвам нещо с някое drum library, ама засега - толкова.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първо да поясня, че пиша съвсем честно и с цел да помогна и в поста ми няма грам хейт, тролене и какви още нови термини измислиха (поне не в тази тема :P ).

Какво ти лично като микс инжинер си направил на тези "барабани" няма особено значение. Това, което си получил като материал предвещава ужасен резултат ако ще да имаш 15 "Грами"-та по смесване и мастъринг. Като не са ти дали МИДИ тракове имаш ли поне аудио такива многоканално (каса, барабанче, томове и т.н.)? Ако да - от тях може не много трудно да се направи някакво МИДИ, което да прекараш през съвременен софтуер за барабани. Няма да е като истински, но ще вдигнеш нивото минимум двойно! А още по-добре е да ти пратят МИДИ, което дори да не е много добре написано... може да си поиграеш да го пооправиш малко...

Всъщност сещам се за един "бъг", който вероятно е от смесването - панорамата на барабаните е ужасно широка. Представи си групата на сцена - как е разположена визуално и как се чува акустично. Комплектът барабани има нещо като "стерео" (имаш усещане за ляв/десен краш или фус/файд), но е сравнително събрано вземайки предвид ширината на цялата сцена. И двете китари са по-широки. В този микс единият том е в тоалетната, другият зад вокала, третият в съблекалнята... Чинелите по сходен начин, макар че може би не чак толкова драстично. Надявам се става ясно какво имам предвид.

И имат ужасно много ривърб. Това ги бута назад в микса (пространствено). Китарите са примерно на средата на сцената, барабаните се чуват от втория склад вляво, след работилницата на парнаджията... Отново преувеличавам, но... Трябва да имаш и "хомогенна ривърб среда" (не знам дали съществува такъв термин, сега ми хрумна). Избираш един, слагаш го на AUX трак и пренасочваш към него за паралелен микс: малко барабанче, малко цял сет, малко вокал, по-малко китари, вероятно никак бас. При теб барабаните са в друга стая.

Но последните 2 са някакви дреболии, които и да ги пипнеш няма да се промени кооой знае какво. Коментирайте изходния материал с групата и намерете някакво решение!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за отзива, не съм го възприел като хейт ни най-малко.

Имам многоканалните тракове. Ще видя дали мога да изгенерирам някакви MIDI от мултитраковете. За китарите какви импулси би препоръчал?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Идеята на Baby Thomas с drum replacement-а всъщност сработи. За Reaper има един хитър плъгин, наречен JS:Audio to MIDI Drum Trigger, с малко разцъкване успях да генерирам MIDI съобщения и ги пренасочих към Perfect Drums - получават се интересни резултати. Ще го предложа като евентуално решение, но ще ми трябва време да понатъманя нещата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На мен ми предстои идните 2-3 седмици да правя едни записи, та вчера редихме микрофони/стойки/кабели и направих един пробен запис. Гиърът е сравнително истински и материалът според мен ще е по-добър от този, с който разполагаш. Ако ще ти е интересно и ще ти се занимава да пробваш микс с други барабани мога да се опитам да ти запиша малко сходен джангър (поне за пробата да пасне). Нещо като куплет/припев, в същото темпо и с подобни стил/акценти...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Baby Thomas Би ми било интересно, дори да не е за тая песен, просто искам да чуя как звучат добре записани raw mics. Засега искам да завърша конкретна песен и после ще предложа на момчетата варианта с drum replacement. Имаме два варианта общо взето: ако искат да рилийзват по-рано, остава така както е с тия "пуканки". Ако искат да вдигнем нивото, трябва да чакат, щото тригери не се правят лесно, особено от тоя материал, където има двойна каса на места и тригера хваща фълшиви удари или пропуска такива + факта, че трябва и да се смесват семплите. Албум ще има по един или друг начин, просто ще ни е обица на ухото за напред. А какво записвате ако не е тайна - кавъри, албум ... ?

Редактирано от Koobenot
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 months later...
Отговорено (Редактирано)

Връщам се обратно в темата да постна едно от парчетата, в което няма толкова много "барабани" ... Очаквам критика! :) 

Мираж Огледален - v3

P.S. Между другото, ако някой от вас знае добра платформа за качване и преслушване, да драсне, ама не като тоя отвратителен SoundCloud, който замаскира високите.

Редактирано от Koobenot
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

^ Ясно че не си вокала, щото писа че е еди-кой-си. Но ти кой от останалите си? Може някой път да мина през СтЗ за по бира. Аз съм в Хс.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

@RaverWildПриятел на музикантите. Смесвам албума, не свиря групата. Но ако се направи някоя форумна сбирка през лятото, може и да се включа. 

Редактирано от Koobenot
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.