Jump to content
Българският форум за музиканти

Как са го правили някога?


 Share

Recommended Posts

Та въпроса ми е, как са записвали музиката и запазвали идеите си, кагато не са били нотно грамотни и не е имало звукозапис. Би било  интересно, ако знаещите споделят как са се случвали нещата.... 

Използвали ли са нотно записване музиканти като Робърт Джонсън, Мъди Уотърс, Б.Б Кинг, Хендрикс, Клептън, SRV и други величия на музиката.

Колкото и материали за тези хора да съм прочел, никъде не срещнах информация за това....

 

 

 

 

 

 

 

 

Edited by Nikolov_76
Link to comment
Share on other sites

Не е имало компютри, пред които да си губят времето по цял ден, а са свирили много.
Не може да се каже, че всички те не са били нотно грамотни - много популярни музиканти са изучавали музика по един или друг начин. Отделно, със сигурност са били повлияни и от съществуващите по техните земи музикални традиции.
Отделно от това, за красиво и сръчно свирене, трябва свирене, самонаблюдение, дисциплина - и това не са неща, които непременно са в конфликт с техния разюздан начин на живот.

При всички положения, техният опит не е много приложим нито в сегашната епоха, нито при свирене в спалнята. Нещата си имат и културна страна. Едно е, да си младеж - музикант в меката на рока и блуса през 60-те или 70-те, друго е да си (примерно) чичко с китара в спалнята, през 21-ви век, в източна Европа, имитиращ любими неща, но като цяло много далече от онази култура и онова време.

Сигурен съм, че може да се прочете и види много по въпросите, които задаваш. Но няма да има "формула на успеха".

 

Edited by Evtim Djerekarov
Link to comment
Share on other sites

BB King не е преставал да свири през целият си живот. 

Ако свириш постоянно и мозъкът ти не е зает с други дейности и мисли, ще си помниш нещата.

Ако нещо не си го пресвирвал дълго, време, ще го забравиш. Ако го имаш записано някъде ок, ако не, може да се

наложи да вадиш сам себе си, което може и да не е толкова лесно.

В общи линии блусарите, за които говориш са предимно слухари.

Класическата музика е от преди блуса, имало е хартия, но има и нотиране на музика и от пред класическите периоди.

Като таблатурите не са измислени от компютърните китаристи. Таблатури са се ползвали векове назад...

Вероятно блус легендите, за които говориш или са ползвали добре развита памет, някои може да са имали и някакви си собствени системи за записване ( тип таблатури), а и най-вече са импровизирали...На Джими Хендрикс почти всичко е имповизации.

 

Независимо каква форма на нотиране ползваш в днешно време, може да ти е от полза.

1. Да не си забравиш нещо, ако се наложи да си го припомниш след дълъг период.

2. Може да ривърснеш процеса. Обикновено е - имаш някаква музикална идея, лик, песен и си го нотираш, за да не го забравиш или за да го споделиш, примерно с другите от група, ако свириш в такава. Обаче може и да си измислиш музика, т.е. да я изкомпозираш първо като ноти, да ги вкараш на компа  ( примерно на гитар про) и да си чуеш идеята отстрани... ( ако става, я ползваш, ако не изхърляш или оставяш да отлежи)

Давам пример със себе си. Скоро ще записваме едно парче. Вокала иска интрото да е задължително със слайд китара... Аз бях учил по някаква школа за слайд преди повече от двайсет години. Сядам на компа, нотирам набързо ритъм, бас китара и барабани за подложката и след това измислям някаква мелодия, която да се свири със слайд. Добре, че има ютюб уроци, вчера набързо си припомних основни правила за свирене със слайд. Има си няколко особености, като мютване, звукоизвличане, правене на тон с ефекти... т.е. не е лесна работа, ако имаш идея, която изсвирена от компа, след това я направиш изсвирена на практика добре ( особено, ако не си практикувал, в конкретният случай слайд китара от години). 

Нотирането е помощно средство. Което може да е в полза и на класически и на блус и метъл музиканти, няма значение. Може, не означава задължително. Няма да те направи по-добър музикант, но може да ти помогне.

 

Та отговорът е- може би са ползвали, всеки някаква си негова система, ако не са знаели ноти. Ако няма нещо написано за всеки конктретно, значи няма как да разбереш. Само предполагаме.

Може да са разчитали на памет...Имай напредвид, че музикалната памет на един профи музикант, не като на един аматьор. 

И остават импровизициите, нали за това свирят блус, за да импровизират.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Конкуренцията през онези години е била голяма...студийното време - скъпо, да имаш домашно многопистово студио - почти невъзможно, а и малко хора са могли да си позволят такива екстри, пък и го е нямало лафа "това няма да го повтарям - ще го оправиш с компютъра". :) Или свириш и си върха, или изпадаш от бизнеса и си свириш за удоволствие - естествен отбор. Остават най-кадърните, най-трудолюбивите и най-амбициозните. TONY е прав, че някои помнят като слон - всяка идея от вчера, миналата седмица или миналия месец им е в главата, отделно човек дори и да няма музикална грамотност, но има прекрасна музикална памет, може да си помогне с елементарни записки във вид на букви или пък ползвайки някаква собствена система, която му помага да се ориентира какво точно е записал в общи линии. Направо съм се изумявал гледайки някои черно-бели клипове, какви върхари е имало и как всичко става на живо пред очите ми без нито една грешка, с невероятна техника и чувство, което може да те разплаче. Не че и сега няма подобни музиканти, но нали говорим чисто статистически за онова време, където или го можеш, или не. Сега доста народ свири на какво ли не, вкл. и DJ-те вече се водят свирещи музиканти. Нещата доста се размиха откакто се появиха компютрите и Интернет, та вече е трудно директно да сравним онова време и сегашното. ;)

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Аз мисля, че и въпросът е зададен малко некоректно. Когато не е имало звукозапис - това е преди 20-ти век. От 40-те години насам се намират тук-таме лентови устройства за домашен звукозапис. А как са помнели - като непрекъснато свириш като луд и си пресвирваш и развиваш идеите, няма да ги забравиш, дори да не ги разписваш на ноти.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Тия дето си ги изредил ме съмнява да са си записвали идеите да не забравят нещо,то всичко е в главата и основно блус имповизации.А съвсем в началото са обикаляли из Щатите с един фургон с магнетофон да записват легендите в блуса..,имаше един от големите,дето трудно го накарали да запише,щото предпочитал да си вари уискито☺️.Гледай един филм - "Кадилак рекърдс" за ранните записи.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Ноти има от векове, а звукозапис от над 100 години. Изброените музиканти са от по-скорошни времена. Понеже са споменати предимно блусари, а тази музика е импровизационна – ми там няма какво да се нотира. Не говорим за симфонии все пак.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.