Jump to content
Българският форум за музиканти

JamKazam или друг софтуер за онлайн репетиция/джем сешън


Recommended Posts

Здравейте,

напоследък софтуерите за онлайн репетиции набират все повече популярност. Много удобни за свирене, когато сме "пръснати" по белия свят или карантинирани, те страдат и от редица недостатъци, основният от които е латенцията. Естествено тя не зависи на 100% от софтуера, а предимно от качеството на аудио интерфейсите и интернет връзката с която разполагаме.
Добре би било тук да споделим опит и мнения по темата, както и размишления относно влиянието на такъв метод върху формирането и съществуването на музикални формации.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Страхотна тема. Аз бих започнал отзад напред.

Мнението ми, с което никого не ангажирам, е, че тези софтуерни продукти са компромисен вариант. Няма по-голямо удоволствие от това, да свириш на живо в едно помещение с живи хора, особено ако са добри, и е още по-приятно, ако има минимален брой кабели/електричество. :) Не смятам, че тези софтуерни продукти могат ефективно да заменят атмосферата и животът на една жива банда/проект, а по-скоро са интересен и алтернативен начин да се провеждат репетиции от разстояние или да се направи колаборация за YouTube видео или нещо подобно. Съществуват кавър банди в YouTube, които функционират така и правят ефективно кавъри и песни, но това по-скоро бих го сметнал за изключение от органичния начин за музициране и групарство.

След тази овертюра смятам да карам по същесетво. 


В следствие на вируса се наложи, с човекът с когото си свирехме на живо, да спред да го правим и решихме да търсим адекватно решение на проблема, което да е безплатно. В нашия случай, ние сме акустично дуо, което свири на акустични китари, аз пея и свиря ритъм, колегата свири сола и държи "втори глас". Имаме и трети човек, който от време на време се включва и свири на "дайре" (tambourine), но не сме го включвали във виртуалните ни репетиции. Твърдя да отбележа, че за виртуалния сетъп и двамата разполагаме със скайп микрофони, които са с нелоша честотна лента и с добър обхват, стоят пред китарите и слушаме нас и другата страна през слушалки, за да не се получава микрофония. В случая пробвахме две решения:

1. NINJAM 

Представлява Reaper плъгин, чрез който можеш да създаваш и да се свързваш с виртуални стаи, където да свириш с други съратници. Предимствата му са, че имаш супер много опции за рутиране и ефекти, които можеш да подадеш от Reaper, което го прави доста гъвкав. Техническите му изисквания не са високи и спокойно може да се подкара на по-стара машина. Като недостатък смея да отбележа, че рутирането и сетъпа не са много лесни, така че е най-добре да се изкара като присет. Другата част беше латенцията, която с колегата така и не можахме да я докараме до поносима за свирене, освен това имаше гличове и проблеми с мониторинга и зарязахме този вариант.

2. https://jamulus.io/

Второто нещо, на което се спряхме е Jamulus - лесен за инсталация, нуждае се единствено от ASIO4ALL драйвери. Инсталираш, конфигурираш, избираш си стая и почваш да свириш - с поносима латенция, без излишни глупости. Дори и да попаднеш в стая с много свирачи, можеш спокойно да мютнеш останалите и да си останете само вие двамата, пък ако сте добри, може да се джойннат и другите към вашия джем. :) Ако пък си още по-голям мераклия, можеш да си създадеш собствен сървър и да си джемите на него. Недостатъците му са, че е по-ограничен откъм опции за ефекти и рутирания и ако искаш нещо по-яко ти трябва някакъв рутиращ драйвер като Virtual Cable или нещо подобно, което да "слуша" ефекти/плъгини от нейде другаде. Другият му недостатък е, че бачка основно на Win 10 и по-архаичните машини трудно биха го подкарали (с Linux нямам опит). 

Поздрави и успех! :) 

Редактирано от Koobenot
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 9 months later...

Другият софтуер, който също съм ползвал е SonoBus. Функционира на същия принцип като Jamulus, има малко по-детайлни настройки, но основната разлика е, че е peer-to-peer базиран. С прости думи казано, всеки от потребителите допринася от собствената си интернет връзка и по този начин се вдига цялата мрежа, подобно на торент тракерите. Преимуществото на този подход е, че когато някой живее близко до теб или сте в една и съща мрежа, може да свирите с много ниска латенция и обратното, докато при Jamulus това зависи от мястото, където е host-нат самия сървър, а не откъде се включват участниците. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.