Jump to content
Българският форум за музиканти

Engl Fireball 25 vs Peavey Invective MH vs Marshall DSL 20


Recommended Posts

Публикувано (Редактирано)

Колеги, колебая се между тези три глави, като най-вече клоня към ENGL. Той има къде да се пробва наживо, но другите два само от нета. Като цяло ми трябва глава с добри чисти и брутален гейн за екстремен метъл, но и по-леки неща като пънк, рок и т.н. 

Според вас оправдано ли е да дам 1600 лева за ENGL или и Мсршалската глава ще ми свърши същата работа? Разбира се, едното е правено(сглобявано) в Германия, другото във Виетнам. 6L6 срещу EL84....Peavey е с 300 кинта по-евтин от Engl, Маршала е 820 лева - наполовина.Плюс на ENGL и Peavey e, че имат атенюатор за 5 и 1 ват, докато Маршала е наполовина. 

Редактирано от Voidhanger
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 92
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Ми те имат тотално различен характер на драйва, вземи която ти допада най-много :) У дома ли ще я ползваш или в репетиционна?


Sent from my iPhone using Tapatalk

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Именно, супер различни са и трите. Вкъщи ще я ползвам и евентуално за репетиции.
По това, което чувам от тубата и трите ми харесват, но точно и това ми е въпроса - дали е оправдано да взема скъп ENGL или да карам с Marshall?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен от трите, най-добре на ниско ниво ще звучи Пивито. При тях изкривяването идва изцяло от предусилвателя. Маршала ще видиш зор да го накараш да звучи яко на ниски нива като за жилищна сграда :)


Sent from my iPhone using Tapatalk

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

И аз така мисля за Маршала. При Пивито не ми харесва, че звучи малко fizzy, иначе ми харесва. За ENGL попаднах на някакви кофти истории със снимки, че вътрешностите му са бая евтини и цената е много надута, та не знам. Не ми е за 300-тата лева които ще спестя, ако взема Пивито.  пък не намирам други малки глави, които да ми вършат работа. PRS MT15 е твърде силна, а и там все повече излизат някакви проблеми.

То ясно, че ENGL  е по-скъп, щото е сглобяван в Германия, но човек поне очаква качество, а май не е по-различен от китайското Пийви.

Редактирано от Voidhanger
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За лънчбокс амп - PRS MT 15. Ако ще е 5150-подобно, 6505МН, а не EVH /лично мнение/, на кого му трябва чист канал.

За каб - Orange PPC 1х12 или 2х12. Стар маршълски 1960 каб. На старо - нещо с V30 или нов Harley Benton каб /ще бъдеш освиркан от топ форумните лъвове, които не пипат китайщина, но си беден все пак/.

Всички горе прави под или около 2000 лв. Аз не разбрах, първо питаш за лънчбоксове, после направо за препоръка за риг, последно какво искаш да правиш - за вкъщи, за репетиция, за концерти. Ако е само за вкъщи - купи си Katana, наскоро подарихме една на приятел - върши перфектна работа. Ако държиш на риг - не си купувай лънчбокс, пак лично мнение. Като твърд фен на 5150 - купи си най-евтината опция - 6505 на старо, без значение къде е произвеждан. С останалите /около 4-500?/ нищо не можеш да си купиш, връщаш се на втора точка горе - PPC 2x12, стар маршъл, стар пийви каб, нещо с V30. Или събираш още малко и си взимаш 4х12 каб, както трябва да направиш. Или събираш още много и си взимаш Меса каб, както със сигурност е най-правилно.

Ако абсолютно задължително трябва да се събереш в 2000 - купи си старо Peavey Ultra или XXX. Или Randall Diavlo, малката 45 ватова глава. Или Bugera, както казах - когато си беден не може да си сноб. Понеже тук няма абсолютно никакъв пазар за стари кабинети, ще си намериш нещо компромисно, 1960 или онлайн. Ще се впишеш горе-долу в 2000-2300.

Ако става дума за лампов риг. Накратко, 2 хиляди са малко, 3 са ок. За лънчбокс - PRS ми допада, малкият Invective също, малкото 6505 ми харесва повече от малкото 5150, малките маршълчета грам не ми допадат, другите опции май не съм ги пробвал или чувал на живо, бих искал да пробвам Driftwood, но са твърде скъпи. В общи линии, зависи какъв звук ти трябва, и без това повечето неща са копия едно на друго, с леки вариации. Повечето нови усилватели ми звучат като леко балансирани в едната или в другата посока кръстоски между 5150 и Меса, с PRS също е така - Меса с малко повече среднист звук като на 5150. Единствените по-интересни неща, които горе-долу ме заинтересоваха в последно време са разни моднати маршълски варианти - Ceriatone. И MI Audio, но те се правят в Австралия и вероятно никога няма да чуя такъв на живо. 

За да съм честен, никога не успях да разбера логиката на ENGL, има нещо сбъркано в тези ампове за мен. Когато свиря сам, звукът ми харесва. Когато свиря с други хора, 9 от 10 пъти ще предпочета 6505, просто защото звучи по-добре с група. Нямам идея защо, вероятно е субективно. Единственото изключение за мен е Savage, пробвал съм старата 120 глава, която определено бих искал да имам някой ден, когато мога да си позволя да платя 3-4000 лева за амп /вероятно никога/. С две думи - купи си най-простия и безотказен амп, с когото можеш да свириш в 3 от 4 ситуации и спри да се занимаваш със слушане на видеа в ютюб. Откакто го направих, спрях да се занимавам с глупости, все още нямам хубав чист канал и не страдам особено от този факт, за сметка на това спрях да харча за усилватели и почнах да харча за други безсмислени хобита. Или ако свириш само у вас, вземи си Катана и свири. Ако не те мързи за десет минути свирене да пускаш компютъра, да зареждаш пресети, IR, блаблабла. Мен ме домързя, но още не съм си взел, след като го тествах определено мисля да купя за вкъщи, и то само за да си спестя цъкането на компа и ръчкането на сплескани софтуери, осирането на драйвери, новите версии, ъпдейтите и цялата досада. С течение на времето, губиш свободното време и това хабене почва да дразни. Направи си риг, който да ти дава възможност да свириш когато искаш и каквото искаш, спри да зяпаш видеа и да четеш тъпи платени статии, седни и свири, това е. Щом ще е метъл, няма по-лесна задача, хората са изобретили всички възможни опции преди сигурно половин век.    

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ What he said.

Ако ще ти е само за у дома, 20 вата транзистор е пре-предостатъчно. Имам ориндж микро терър у дома, усилен над 2 вика комшиите. Не се фокусирай толкова върху гиъра, ето ти 1 видео на което свиря с терърчето в талашитен кабинет 1х12 у дома:



Както се чува, и драйва не е малко и не звучи супер кофтакис :)

@2+2=0 - това с енгл усилвателите е съвсем нормално :) Те звучат по-хайфи и потъват спрямо нахалния драйв на пивито. Знаеш, и аз започнах да свиря с пиви защото пробива много в микса тая характерна среда. Като цяло немските усилватели са бая сухи (поне за моето ухо) и освен ако не свириш техничен дет метъл или джент, не са най-добрия (а и евтин) избор.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз по принцип съм фен на старите солидстейт ампове точно заради първите дет групи, които съм слушал, уж даже ми допада по-сух звук /VHT Pitbull, примерно, е ужас и много бих искал/, но с ENGL не мога да се разбера. Настрана това, наистина @Voidhanger - трябва да кажеш основно две неща - какво искаш да правиш и какъв звук търсиш, ама не да кажеш, че искаш хубав чист канал и хубава резачка, защото това нищо не говори.

В крайна сметка, в днешно време, имаш сто хиляди възможности, някои от тях въобще изключват необходимостта от амп - един хубав преамп и един Mooer Radar също могат да ти свършат работа, или малък фендър амп и драйв/преамп. Дай повече информация.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За свирене вкъщи, може би и репетиции, засега съмишленици няма. Концерти - малко вероятно.

Какво се свири - всичко. От блус и джаз, хард, прог, психеделик, блек метъл, дуум, пост пънк и дарк уейв и т.н....
Понякога ми е кеф да звуча като The Cure или Celtic Frost и Hellhammer, Bathory, Мейхем, Бурзум, Beherit и каквито други гадости се сетиш.
Ако трябва да съм честен, Neural-a ми върши перфектна работа, но си е комп, искам да си имам нещо истинско и лампово, просто за единия кеф.

Иначе лесна работа -  OwnHammer + Neural ми покрива всичко, което мога да се сетя като стил.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Транзисторни не ща, предпочитам да е риг, може и комбо, но 90% риг. Беднотия е, кво да се прави. Добре че са китайците.

А относно ENGL - джент и техничен дет нито харесвам, нито свиря. Може би клоня към Пийви или Маршал.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

On 6/6/2021 at 1:26 PM, chris_barnes said:

... Като цяло немските усилватели са бая сухи...

Идеално! Значи ако си купиш Diezel Herbert и не ти хареса може да ми го подариш. :P На мен ми е в Топ5 класацията за най-зъл амп! :headbang:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.