Jump to content
Българският форум за музиканти

бас тричковци


basis4eto

Recommended Posts

:huh: колеги,нов съм тука ама до колкото разбрах няма тема каквато търся.имам доста въпроси ,но ето няколко най-интересни за мен:

имам баскитара-пълдин.нищо не мога да намеря за нея във нета!!!няма такава фирма сякаш!каква по народност е,хубава марка ли е,дайте някакъв линк към сайт...аз съм си я зел на втора ръка преди 3 години и няма грешка-нито шумове,добра ел.не криви-не е усукана,малко е дебел грифа,но аз съм контрабасист и това не ме притеснява,удобни са струните инак...иска ми се да я направя фретлес,но за сега не се наемам.

ииначе си реставрирах и една кремона-с формата на контрабас-ако се сещата,много добре стана-и акустична и електрическа-от битака за 15 лева я зех,вложих още 30-стана много сладка.

давайте идеи за саммоделки-но добре работещи,и аз да прилагам тука :greenball:

и питайте-и аз съм се ебавал доста.....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ааааааа и да добавя за пълдина-яд ме е само че не е по-лек и грифа му не е по-тънък,иначе е в отлично състояние. :greenball::huh:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами..Пълдинчетата са си български китарки...А, ако е читава твойта, както казваш хвани едно ренде, шкурка или там каквото подходящо си намериш и си изтъни грифчето, тъкмо ще светне. :huh:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами..Пълдинчетата са си български китарки...А, ако е читава твойта, както казваш хвани едно ренде, шкурка или там каквото подходящо си намериш и си изтъни грифчето, тъкмо ще светне. :huh:

мерси за светкавичния отговор!жалко.аз си мислех че са западни. :greenball: но за рендето-аз ако почна ще се справя,но няма ли да изфълшивее?! то малко и трябва- наи-много 0,3 сантима.айде чакам отговор с притъен дъх.... :hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не разбирувам много, но е нелогично да изфалшивее от дебелината на грифа...Просто няма връзка..Дали ще е 1 см. или полукръгче ( :hysterical: ) на електрониката и на струните им е се тая...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...все пак следва да отбележа че ако човек се увлече много в изтънявнето на грифа може в един момент да остане много неприятно изненадан...като се спраска по дължина...лично съм наблюдавал подобни примери...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

да бе но аз друго имам предвид-ако се изтъни грифът,може да няма добро противодсействие после със струните,и мисля че може да се усуче.страх ме е с две думи да не се променях флажолетите и от позицийте после да не си съответстват на тоновете.пък аз няма много да я пиля-0,2 сантима наи-много.по принцип обаче колко трябва да тежи един бас от големите? :hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здрасти и добре дошъл :whistle:

 

Няма как да стане фалшив от изтъняване, за това не се притеснявай. Трябва да внимаваш, защото можеш да съсипеш грифа - вътре има метална шина и ако прекалиш ще достигнеш до улея в който е поставена. Освен това всяко изтъняване отслабва грифа и той се огъва повече по напрежението на струните. Не забравяй, че след това ще има нужда да се нанесе някакво защитно покритие - лак, масла или друго. В противен случай влага и температурни разлики рано или късно ще доведат да измятане.

 

Не е лоша идеята да се консултираш с лютиер - ако не да направи изтъняването, поне да огледа инструмента и да даде съвет.

Също така според мен в повечето случаи формата на грифа е по-голям проблем отколкото дебелината. Има басове с доста дебел, но удобен гриф, както и обратно - още една причина да се обърнеш към лютиер :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

добре казано.дебеличък е грифът, но е удобен,но прави китарата по-тежка,но какво дса се прави...така ще я оставя,да не и съсипвам покритието на грифа, че после досадни скапани лакове,че е и черничък якичък...дваж мери веднъж режи...така я оставям,но за ено старо кремонче,намислкил съм нещо щуро-да махна праговете,но не чак така,а само да ги изпиля наравно с дървото да дойдат.някои си махат праговете,слагат разни дървени пълнежчете,не!аз мисля да изпиля релефа на прага,без да къртя,какво мислите?малко ми трябва,пък съм много навит на фретлес! :) само ми кажете дали няма да се прецака нещо строя , да не я унищожа китрарката че си е готинка.аиде тричковци!гласуваите!!! :godbless:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

новини!отказах се да пил1-нямам нерви просто-много жилави тея прагчета.в ено свое видео джако ко каза-зех нож и си изкарах прагчетата,че и аз така.добре стана,няма проблем със строя/кремона все пак,яки дървета/не се нарани грифа,обаче много як тон,контрабасов ся вади,много яко,от кога си мечтая!сега ще взема китче за автомобил,да запълня релефа,ще изшкуря до дърво щото е черен грифа,ако трябва дса се получи.ще се опитам да кача снимки като лакирам и всичко е готово.ако някой има някъкви яки идеи за самонаправа на разни работи по баса,нека да споделя. :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.