Jump to content
Българският форум за музиканти

Избор на акустична китара до 800-900 лв.


dedo pop
 Share

Recommended Posts

Здрасти. Заглавието си казва всичко.

Пикъп - под въпрос. Ако китара без пикъп за 900 лв. свири по-добре от такава с пикъп за 900, ще се избере по-добре свирещата.Пипнах Yamaha apx600 и ми легна в ръцете. Посвирих и на китара, предната дъска от смърч масив. Още по-висока класа. Племенникът има Fender Squier SA-105CE и никак не ми харесва. Въпросът е, че искам да подържа китарата. В Динакорд не виждам наличност. Попаднах на продукцията на Кремона и имат интересни предложения, които мога да погледна в София. А ако в Казанлък правят добра отстъпка, не ми пречи да отскоча и до там. И да хапна в кафето под Тракийската гробница, че пускат хубава музика.

Китарата ще е подарък, затова се търси нова. Ще взема с мен обекта на подаръка, да ме "консултира", само дето разбира колкото мен. Изненадата ще е накрая, когато си тръгвам без китарата.

Затова първо се допитвам до вас.

Link to comment
Share on other sites

Пробвай някой Takamine GD 20 в Динакорд.Точно е в бюджета и е много добър инструмент.Предполагам китарата няма да е Японска,но това е с всички марки.Проба си трябва.Всеки музикант има лични предпочитания за марка,материяли,качество,звук,цена и т.н.Подаръци от такъв тип дават стимул за развитие. Успех с покупката.

Link to comment
Share on other sites

Преди една година обиколих няколко софийски магазина и в продължение на часове изпробвах акустични китари в диапазон 400-800лв. Добре че си направих списък на одобрените от мен, но не знам дали тези китари все още са в наличност.

Ето списъка:

В Икономов - IBANEZ PF15ECE BK 399lv

В Динакорд - Fender CD140SCE с куфар, промоция(2020г) с куфар 657лв

Фактор - Fender CD60 CE NAT DS V2 - 499lv, YAMAHA - FX 370C - 508lv, Washburn HD20SCE - 575lv

Имам лоши впечатления от пиезо звука на един бюджетен Такамин, който беше у мен няколко дена, но не помня какъв модел беше. Така, че внимавай с тези модели! А от няколкото Кремони, които изпробвах през последните години не съм очарован, но въпрос на вкус. Не че са лоши, но според мен цената им е малко раздута.

Най-важното е удобството и чисто акустичният звук да ти хареса, защото електрониката може да се смени с друга. Аз ползвам и добавен адаптер на Фишмен за акустични китари, които нямат електроника.

Успех!

 

Edited by Лими
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Лими Такамин ГД20 нещо си там струва 840 лева.Има дъно и страни от махагон,топ от кедър и всичко си е истинско не ламинат.Грифа и той изглежда да е цяло парче.

Link to comment
Share on other sites

Аз загледах Yamaha FSX/FGX 800/820 сериите, но няма къде в България да се пипнат. Хвалят ги по нета.

Имам хубав опит с покупката на чисто нов инструмент. От частни уроци, през музикално училище и сега в академия.

Племенникът се запали наскоро, юни месец миналата година му взеха китара и напредва, което ме радва. И искам да му подаря хубав инструмент, че скауйърчето си е жив тормоз. С музика няма да се занимава, ама знае ли човек.

Link to comment
Share on other sites

Както отбелязах по-горе не си спомням кой модел Такамин съм пробвал, но трябваше да уточня, че аз бях разочарован от елекрическите му параметри, а не от акустичният му звук. Включвах го в няколко вида усилватели и ефекти за акустична китара, но така и не докарах приятен тембър, защото се натрапваше нещо като пресилен и изкривен хармоник. Но това е въпрос и на късмет на какъв екземпляр ще попадне човек.

Link to comment
Share on other sites

Аз от четири години имам Yamaha FSX800С и съм доволен от всичко, но да се знае, че тя е с по малогабаритно тяло по-къса мензура 634мм и по-тесен гриф 52мм при 12-то прагче. Изписах я 2017г от Словакия - МЮзикер на промоция за 640лв от 820 редовна. Сега не знам дали все още я продават. И акустичният и елекрическият и звук са много добри.

Link to comment
Share on other sites

На мен ми е интересно колко марки предлагат инструменти в тази ценова категория с истински материяли,не ламиниран шперплат.

Link to comment
Share on other sites

Аз като пристрастен практикуващ почитател на акустичният китарен звук  от личен опит съм се убедил, че не всяка ламинатна и бюджетна китара непременно звучи лошо и не всяка "истинска" и скъпа м/у 1000 -2000лв звучи добре! В по-горният диапазон нямам богат опит и мнение! За конкретният случай, запитан тук,  китари под 1000лв са достатъчно добри, но все пак се налага много старателно избиране, а след покупката  е задължително допълнително доизпипване на дребни детайли и регулиране на някои параметри от опитен професионалист.

Edited by Лими
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Още един допълнителен съвет: - независимо дали търсиш висок, среден или нисък  клас китара винаги пробвай и такива от противоположният клас за сравнение. Т.е. ако искаш скъпа китара изпробвай и няколко доста по-евтини и обратното. Аз преди няколко години бях приготвил около 2000лв за китара, но след като изпробвах доста такива модели без удовлетворение реших случайно да изпробвам и няколко китари около 500лв, при което открих тази, с която свиря и досега и то на цена 360лв. След това и направих за около 100лв ъпгрейд и вече съм достатъчно(или почти) доволен. Този "метод" го прилагам и при покупка на всякакви музикални или други битови неща. Често пъти оставам приятно или неприятно изненадан от резултата при сравняването.

Edited by Лими
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

В никакъв случай не казвам,че китарите от фазер или шперплат звучат гадно,но тия неща дразнят,когато ги разгледаш детайлно.Виждал съм всякакви маскировки с дебел лак,плътна полирана боя,имитация на абанос.Няма да се учудя ако гърба примерно е фурнирован отвън и отвъртре и гордо в описанието да пише махагон.Просто всички производители минимализират разходите за материяли и труд за ширпотреба инструменти.

Link to comment
Share on other sites

Така е, но може би най-важен е материала на грифа и предната дъска. Страниците и гърба са важни, но като че ли по-малко. Съгласен съм, че при акустичните китари много строги правила няма и се избира изключително по звук и удобство, като разбира се, ако има бюджет, време и много екземпляри за проба, е най-добре.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

2k в света на акустичните китари може да се класифицира с едно енигматично "среден" клас евентуално :) 

Дали си заслужава и на кой какво му харесва както винаги е персонално предпочитание. 

Аз бих прегледах Кремоните доста обстойно. Канзас пролетно време е приятно място :)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

^ Не знам какво им баят на китарите Хамериканците, обаче като чуя на някое клипче, как някой си подрънква на някой стар Guild или Taylor, после всички китари, които мога да пробвам в магазините тук ми звучат като по-добри или по-лоши варианти на китари за 200 лева. Не знам на какво точно се дължи това, и дали наистина разликата е толкова голяма, но поне на слух, изглежда да е. Китарите на клипчетата са звучни като камбана. Чак е странно.

Edited by Evtim Djerekarov
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.