Jump to content
Българският форум за музиканти

смяна на ръчка на Ibanez ZR v1.1 тремоло


H.R.

Recommended Posts

Пислал съм доста отдавна за това и сега отново реших да споделя и попитам. 

Имам един стар Ibanez S320 със тремоло бридж ZR със ZPS2 - или казано още - първа версия на темолото с лагерчета и със система за "нулева точка".  Който е има такава китара знае подробностите и недостатъците за този модел тремоло. (после излиза втора версия и накрая е спряно от Ibanez поради лицензни претенции към Ibanez на изобретателя му).

Та който е запознат знае, че няма такава китара с оригиналната ръчка , която да не се е скапала и халтави където си иска и да скрибуца ... не може да се застопори.

В нета някъде продават уж оригинални втулка и гайка за подмяна , но ми се струва сложна история с доставката, но и безсмислена, защото вероятно скоро състоянието ще е същото.

Една японска фирма предлага доста добро, но и доста скъпо решение точно за такива случаи:  https://redbishop.jp/EN_feedback.html Като започнете поръчката - изведнъж сумата набъбва.....

Затова реших да пробвам да стрелям донякъде на посоки с една ръчка на Floyd Rose  Original от Thomann https://www.thomann.de/gb/floyd_rose_tremolo_bar_f_original_pro_ch.htm , която пасвала на доста модели тремоло. Диаметърът е същия - 6mm,  като оригиналната на ZR но гнездото/втулка/държач не можах да видя никъде дали има съвместимост. Някой ако е пробвал или има идея ....

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...

Преди час смених ръчката с такава на гореописаната - Floyd Rose Original (Made in Mermany).  Пасва точно ! Поне за половин час свирене всичко е ОК.  То стана друга китара ! Няма скрибуцане , няма луфтове , няма клатене.   Много съм доволен ! 

Необходимо беше само да си купя един глух ключ N12 за 1,90 лв от железарията за да успея да развия гнездото на старата, оригинална ръчка за да не се налага да свалям струните.  Гнездото (втулките) на FR Original са различни - монтира се в друг ред, но си пасва точно и всичко е наред!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само споделям, ако на някого му се наложи подобна смяна, може разбира се да си купи такава на Шалер, а може да си купи и ръчка на Харли Бентън, върши абсолютно същата работа, но струва 20 лева.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само да допълня колегата - американците  от Floyd Rose са дали серията  Original  да се произвежда от Schaller в Германия.  А самите Schaller пак си произвеждат техни си модели и части.  Дали ще си вемете едното или другото - качеството ще е добро. Само съблюдавайте все пак дебелини и съвместимост, че има различни варианти 

Harley Benton - е бюджетна марка, но в последно време точно тези бюджетни марки, също както Behringer предлагат приемливи неща на добри цени. Колегата вероятно е пробвал. 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, тъй като изпозагубих 2-3 ръчки и се засилих към шалерска такава, но реших за експеримента да хвърля едни 20 лева за Харли Бентън, пък ако не стане майната му. Трябваше ми за флойд роуз ориджинал, и ръчката пасна перфектно, без луфтове без нищо, не ми се наложи да сменям арм сокета дори. За на Ибанез ЗПС тремолата мога само да предполагам, там размерите не ги знам, но предполагам, че са същите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Както каза наскоро един вирусолог: щом две прави поотделно са успоредни на трета то те са успоредни и помежду си ! 

(Щом Harley Benton става за Floyd Rose Original, a Floyd Rose Original става за Ibanez Zero Rezistance (ZR 1,0) със ZPS -  то и Harley Benton  ще става и за Ibanez ZR with ZPS. ) ?

Явно има някакъв запазен стандарт между производителите. Със сигурност не за всички части, но си има.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами аз тотално бих очаквал от Ибанез да се различават по някакъв начин, за да може да си продават техните си части, но явно този път са решили в полза на потребителя.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.