Jump to content
Българският форум за музиканти

Студийни Монитори


IvanDTr

Recommended Posts

Ето тук можете да сравнявате и преглеждате ИЗМЕРЕНИТЕ параметри на много озвучителни тела. Изключително полезен сайт:

https://www.spinorama.org/

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Ами, момчета (и момичета), Kali Audio LP-6 v2, наистина звучат доста, доста добре, още повече, ако им се приложат EQ настройките от спинорама (които имат минимален, но все пак осезаем ефкт).  Не мога да кажа "как" звучат добре с някакви много описателни изречения, мога само да кажа, че звучат доста неутрално, без да натъртват нищо, но без нещо да липсва, което е точно това, което мониторите трябва а правят.

Интересно е това, че тези монитори имат някакъв по-особен фазоинвертор с "неправилна" форма, който явно има нещо общо със скоростта на въздушния поток - направен е така, че да не "диша" порта. Друго интересно мое наблюдение е, че woofer говорителя е доста "корав", което се дължи или на избраното акустично решение (на въздухът в кутията, така да се каже), или на магнитната система (самия говорител). Каквото и да е, вероятно този говорител е доста "корав" със слабо изразени механични резонанси в честотите, които възпроизвежда, което загатва за по-добър "контрол" в областта на ниските честоти, или поне така звучи при слушане. Въпреки фазоинвертора, нямаме нито гърлено, бумтящо звучене, което се чува при толкова много от мониторите в и дори над този ценови клас. Хубаво е, че порта е отпред, така че мониторите могат да се ползват и до стена.

Отзад има дип-превключвател с 10-ина ключета, които се конфигурират различно, в зависимост от това къде и как сте разположили мониторите (на стойка, до стена, на смесителен пулт и т.н.).

Интересно наблюдение е, че и гореспоменатите Edifier MR4, поне след прилагане на еквилайзера от spinorama, звучат, хайде не еднакво, но като изключим не чак-толкова плътния бас, доста подобно на тези Kali, с уговорката, че Edifier-ите са малки колонки, които съвсем не могат да свирят толкова силно, колкото тези, и звучат мъничко по-малко детайлно. Въпреки това, тези Edifier-и, като слушателски experience, поне на мен ми звучат по-добре, по-прозрачно и по-фокусирано от нампример Alesis Active Monitor 1 MK3, Swissonic ASM-7, дори някои ползвани монитори като Yamaha HS-7 (тях пък Swissonic до голяма степен ги имитират), да не говорим за Presonus Eris E3.5 и други подобни. Което може да бъде само хубаво, защото това са евтини колонки и техните разработчици са се справили повече от добре.
Само може да се съжалява, че в Европа не могат да се купят Neumi BS5P, които са също толкова евтини, а след запушване на портовете и леки нагласистики стават прекрасно линейни в диапазона 100Hz - 16kHz, с нелинейност видимо от под +- 1dB.

Друго какво да кажа за Kali-тата - сетих се - вертикално са по-насочени, трябва ухото ви да е на около нивото на високочестотния говорител, но хоризонтално излъчват широко, можете да се местите настрани без осезаема загуба на високи. Така че "sweet spot-а" им е широк настрани.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чудесно описание. Можеш ли да ни разкажеш малко в какъв контекст ги ползваш - смесване на музика, слушане на всякакви неща, пуристко наслаждаване на Dire Straits - Brothers in Arms с уиски в ръка и пура? :greenball:

Както писахме в темата за слушалките и звуковите карти, качественият звук е благословия и проклятие ... 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Смесвам много рядко, понеже си имам друга работа, но има едни проекти(сурови тракове на групи на мои приятели), на които мисля скоро да се поупражнявам с новите монитори. Иначе, слушам за кеф, както и свиря на китара с разни симулации през мониторите.

Слушането е най-разнообразно и е за удоволствие, като включва аудиофилски неща като Focal JMLab, минава през метъл и рок, популярна музика и разбира се - класика.

Прав си за проклятието - с хубави озвучителни тела, човек често доста се мръщи на звука от тубата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Kali правят хубави монитори, а LP-6 са даже и евтини, предвид положителните отзиви на повечето от тези, които ги ползват, а и басът им слиза изненадващо ниско за този размер.

А по повод какво се чува на едни свестни монитори - вчера имах такъв случай когато трябваше да правя едни снадки от няколко части на различни песни в едно цяло. Та като казах на жената, за която правех микса, че материалът й е с ужасно качество, тя самата каза, че също го чува едва тук, а преди това го е слушала на 2-3 различни места и изобщо не й е направило впечатление.

Всъщност подходящата компресия с хубав кодек винаги дава едно съвсем приемливо качество, но когато някой ми донесе разни MP3-ки с кошмарен и смачкан до неузнаваемост звук, винаги съм се чудил какво трябва да се случи на една такава MP3-ка, че да стигне до такова положение. Даже и аз ако взема да се пробвам, надали ще я докарам чак с такъв звук, освен ако не я пусна на нещо по-ниско от 64 килобита. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Има и "майстори" които ги "напомпват" с еквилайзери и  loudness maximizer-и и правят мастеринг на системата си Canyon 2.1 с X-Bass, преди да ги публикуват. Може да им слагат и 3D Sound Pro. 🔊🤔👌

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Да и аз съм правил разни китки от различни песни за участия на някой. Но като се появи нещо с графика на умрял пациент и динамика 0дб - толкова прекомпресирано че....няма какво да направиш общо взето освен да му свалиш нивото слухово до другите тракове и леко честотно ако може. Инъче аз смесвам на правени от мен монитори - говорителите са същите като на Lipinski L-505 - нискосредно честотните. 

 

43106741_306018239984704_6314446521848823808_n (1).jpg

Редактирано от patzo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

15 hours ago, yamaha said:

... но когато някой ми донесе разни MP3-ки с кошмарен и смачкан до неузнаваемост звук, винаги съм се чудил какво трябва да се случи на една такава MP3-ка, че да стигне до такова положение ...

Истината е, че хората масово не чуват. В това число и музикантите дори. Някой просто е видял, че може тая компресия да му намали файла 10 пъти и ако слуша на някакви покъртителни колонки Trust, дето над 8 kHz не могат нищо да извадят ... как да чуе разлика? Щом високата вярност на възпроизвеждане не ти е самоцел я обзема посредственост.

Правил съм си експерименти с приятели, които са любопитствали каква е работата на звуковия инженер. Пускал съм EQ/Compressor on/off, давам на човека слушалките, в 80% от случаите отвръщат "разлика няма, нищо не чувам" ... в останалите 20%, хора, които имат отношение към изкуството и звука обикновено казват нещо описателно "звучи ми по-ясно/мътно/затворено/отворено/чисто" и т.н. както и ние "уж професионалистите" ползваме понякога тези понятия.

Та какво да кажа ... ако те не чуват на относително вярна мониторна система, какво остава за "Чичо Жоро", дето иска да побере във флашка 128 MB, форматирана на FAT32 всичките хитове на Modern Talking, че да ги слуша в колата?

Естествено изпадането в другата крайност - файлове на 192 kHz през система Maranz със златни накрайници и окабеляване спрямо фазата на Луната и проявата на Ретрограден Меркурий също е безсмислено. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

12 hours ago, Evtim Djerekarov said:

Има и "майстори" които ги "напомпват" с еквилайзери и  loudness maximizer-и и правят мастеринг на системата си Canyon 2.1 с X-Bass, преди да ги публикуват. Може да им слагат и 3D Sound Pro. 🔊🤔👌

:offtopic-001:Колкото и да не ти се вярва, и до ден днешен в разни скандинавски музикални магазини можеш да се натъкнеш на разни евтини PA/мониторни системи, които ужким са пуснати в магазина за демо, но към тях се подава сигнал напомпан от exciters/harmonic enhancers/bass generators да ти се вземе акъла и като го закараш това нещо вкъщи - греда. Същото съм го виждал и за китарите - някакъв Stagg от 200 лв. ти го пускат през Marshall Plexi и един консултантите дето е свирил 20г. го разтрива, та ако човек си няма хабер ще си каже "бахти яката китара" ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 2 часа, Koobenot написа:

...ако слуша на някакви покъртителни колонки Trust, дето над 8 kHz не могат нищо да извадят ... как да чуе разлика?

Преди 17 часа, yamaha написа:

....тя самата каза, че също го чува едва тук, а преди това го е слушала на 2-3 различни места и изобщо не й е направило впечатление.

Едното от тези "2-3 различни места" било от говорителчетата на лаптопа й. :P В този случай и да можеш да чуваш, вероятно пак няма да го чуеш. :lol:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Все пак това по никакъв начин не променя факта, че е добра идея човек да си тества миксовете на покъртително компромисна техника, защото, оказва се, на това ще слуша и клиента ... :icon_shithappens:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам приятел който искаше съвет от мен да си вземе хубави колонки за вкъщи за слушане на музика. Препоръчах му и си взе студийните монитори осмички YAMAHA  HS8. Та последния път като отидох у тях слушаше на малка блутут колонка през телефона - било му по-удобно 😭.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всъщност, от HiFi техниката Surround системата на Logitech звучи доста приятно, имаше субуфер и мисля, че беше във вариант 7.1/5.1, всъщност flat звукът не е интересен за слушане на музика, затова са тия loudness бутони в колата да правят "лястовичка" на еквилайзера за да се компенсира Fletcher-Munson ефект, то и затова музикантите не харесват flat звука на предусилвателите/китарните усилвали ... просто защото звучи стерилно/плоско/глухо и има смисъл само в определени сценарии ... виж обаче като се смесва музика NS-10 да речем изобщо не са приятни и дрънчат като мониторна система, но ти показват всичките кирливи ризи на микса и ако на тях микса ти звучи приятно, на повечето места е окей. Същото мога да кажa и за слушалките Beyer Dynamic T-770 250 Ohm, не са приятни за слушане на музика (може би със Sonarworks стават), но с тях чувам неща, дето разни напомпани сапунерки за 30 лв. просто няма как да възпроизведат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.