Jump to content
Българският форум за музиканти

Студийни Монитори


IvanDTr

Recommended Posts

Колонките Alesis M1 mk3 не са никак лоши, като изключим, че на едната й дрънчи ламарината отзад и трябва да я занеса за ремонт/смяна, за да не й развалям гаранцията. Прави го само на една един тон на една песен, но е все пак силно нежелателно. Мощността е доста прилична за размера, слизат до относително ниско (малко под 50Hz) и имат доста прилично разделение/сцена. Високите звучат добре, не са тихи или натрапчиви. Разбира се, не са монитори от висок клас, но за вкъщи са идеални. Не съм точно върховно очарован, но определено вършат работа.

--------------------------------------------

Ако искате по-маломощни колонки за вкъщи, с които да можете да чувате добре, препоръчвам следното:


-Купувате си Microlab B-77 за колкото ниска цена можете да ги намерите (90-100 лв).

-Демпвате стените отвътре с някакъв дунапрен, можете да сложите и малко вата в обема. Можете и МАЛКО да стесните вентовете отзад.
-Правите си разделителен Linkwitz-Riley филтър от втори ред ( 0.3 mH / 4.7uF за басовия говорител, 0.45mH / 3.12 uF за високочестотния), като правите и Zobel верига на басовия говорител (не помня колко точно беше индуктивността на бобинката на говорителя, но в общи линии 5-ома/10W съпротивление, последователно на някакъв кондензатор, който можете да подберете и експерименално).
 

Разбира се, ако можете да измерите точно импеданса на говорителя около разделителната честота, можете да стигнете и до по-точни стойности.
Така се получават колконки, които макар и по-маломощни, не свирят много по-различно от Alesis-ките, и за нетретирана стая, са много приятни за слушане, пък биха били полезни и за смесване.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Четейки темата и особено постовете на Evtim Djerekarov за Alesis M1 Active MKIII,  с малко отклонение  да попитам дали случайно някой е пробвал или имал достъп до тези колонки, по които се бях зарибил преди време, но така и не се задействах да ги купя.

Kali Audio LP-6

Сравнително нова американска компания е.  Поне според ревюта и "звука от тубата"  ми звучаха доста добре. Сега след няколко месеца продажби се появиха потребителски отзиви и  че дават доста шум, когато не възпроизвеждат звук и често дават грешки при stand-by режима, като недостатъци.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Някой дали е имал проблем с кабелите за монитори. Аудио интерфейса ми е стар и изходите са само RCA - чинчове.  На мониторите входовете са RCA-Unbalanced, TRS-Balanced и XLR-balanced. 

1. Опит с RCA кабели - чува се ужасно - шум, смущения някакви ....

2. Опит с преходник RCA-mono TRS  ->>> моно китарен кабел - >>>TRS входа на монитора - малко по-малко смущения, но пак неприемливо.

3. Китара >> китарен кабел >> директно в TRS входа - никакъв шум - идеален звук (макар и с неправилен импеданс - не е китарен вход).

Интерфейса може да е стар, но няма проблеми с шума ако е включен в AUX -in входа на китарно кубе например  с RCA кабел. Защо тогава има проблем с мониторите. 

Следваща стъпка е опит готови кабели RCA - XLR, но имам съмнения, че резултатът пак няма да е добър.  Познат ме посъветва да сменя аудио интерфейса с по-нов с балансирани XRL изходи. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

Преди 1 час, H.R. написа:

2. Опит с преходник RCA-mono TRS  ->>> моно китарен кабел - >>>TRS входа на монитора - малко по-малко смущения, но пак неприемливо.

Следваща стъпка е опит готови кабели RCA - XLR, но имам съмнения, че резултатът пак няма да е добър.

С двете свързвания в цитата няма да направиш много - с моно китарния кабел баланс няма как да стане (особено пък от RCA изход), а по същата причина от RCA към XLR (дори и с правилното окъсяване) баланс отново няма как да се получи. Може по някое време докато пробваш различни връзки шумът и да понамалее, но връзката така или иначе ще си остане небалансирана.^_^

 

П.П. Ако не смяташ да сменяш интерфейса ти остава да опиташ с максимално къси кабели, които внимаваш да не вървят успоредно на токови такива или пък да минават в близост до някой трансформатор например...или пък да вземеш от някой колега за проба едно HD400 (или подобно на друга фирма) и да видиш дали няма да реши проблема.

Редактирано от yamaha
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря много за отговора.  Просто се сблъсквам с нова за мен материя и технически проблеми. Наистина по описанието какво е балансиран кабел и как работи .....то си е най-просто казано стерео кабел, по който минава фазиран моно сигнал по двете жила (отделно има и заземяване-шармовка). Т.е.  трябва да си завършва със стерео тип жакове и в двата края. Предполагам и интерфейса трябва да си има балансирани  изход за да подаде този "двоен" сигнал за всеки от двата канала. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 2 часа, H.R. написа:

Предполагам и интерфейса трябва да си има балансирани  изход за да подаде този "двоен" сигнал за всеки от двата канала. 

:thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

13 hours ago, H.R. said:

Предполагам и интерфейса трябва да си има балансирани  изход за да подаде този "двоен" сигнал за всеки от двата канала. 

Точно така. Не си казал какъв е аудио интерфейсът ти, но е възможно TRS изходите му да са балансирани, 3-изводни. Моят Scarlett 2i2 2nd gen, например, има точно такива. Ако вържа нормален китарен моно кабел към мониторите, се чуват слаби брумове, но с балансиран 3-изводен TRS към XLR всичките шумове изчезват.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Както казах - стар.  - TASCAM US 122 mkII - (2012)    от менюала:  - Line Out L/R jacks RCA -conector unbalanced. These are analog stereo output jacks. 

Има и вероятност, да е токово смущение - използвам USB удължител/разклонител  от PC , както и много консуматори навързани в два разклонителя 6-ци свързани последователно от един контакт в стената. Единият има някаква си защита, която също може да влияе... 

Довечера ще пробвам чиста схема - лабтоп на батерия и студиен монитор поставен в контакт на  стената на отделен токов кръг, на който няма други консуматори - ако и там е същото - ами стар си е интерфейса . Ако не - по метода на последователно изключване на вероятности от токови смущения.

Редактирано от H.R.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

Здравейте отново. Надявам се да не досаждам с моя технически проблем. Наистина е специфичен и е .....вече извън обхвата моите познания.

Проблемът се оказва в моят PC (стационарен). !?!?!

Пробвах различни варианти да включва интерфейса и мониторите - с RCA кабелите (небалансирани):

Опит 1. Съседно жилище. Контакти от два отделни токови кръга от ел. инсталацията. Моят PC - в един кръг - мониторите в друг. Резултат - ужасен шум в мониторите. (Първите звуци от Марс от Персевиарънс не ги чуха първи NASA - аз ги чух ! )

Опит 2. Друг компютър - лабтоп с инсталиран драйвера за интерфейса и същата постановка на включване в контактите - идеален звук !!! Никакъв шум ! Същия лабтоп само на батерия - същия резултат, като включен в мрежата - всичко ОК.

Извод - ами проблема идва от PC. Дали от USB - портовете ...дали от друго.....

Судийните монитори са Presonus ERIS E5

За PC :

процесор XEON E3 -124V3

дъно ASUS Z97-C LGA

SSD SAMSUNG

захранване Corsair VS 650 W ATX

видео NVIDIA QUADRO K2000

Махнах всякакви USB излъчващи стикове като хард-локове, bluetooth и т.н. - пак шумове от Марс ..

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 10 минути, H.R. написа:

Опит 1. Съседно жилище. Контакти от два отделни токови кръга от ел. инсталацията. Моят PC - в един кръг - мониторите в друг. Резултат - ужасен шум в мониторите.

Върнах се назад в темата, но така и не видях дали си пробвал всичко да ти е само в един токов кръг, понеже за избягването на брумове, първият съвет е да не свързваш дори и само един компонент от системата в различен кръг...и чак след това започват следващите съвети. ;) И дай линк към някакъв файл да ги чуем тия марсиански звуци, понеже така по-точно ще се ориентираме брум ли е, шум ли е или наистина получаваш отразен сигнал от Марс.:D

Като изключим гадните смущения, които се появяват често от USB портовете (даже и само като движиш мишката), основната част от проблемите в чистия сигнал идват от "несъвпадението на масите". В случая от твоето PC - може да е от захранването му, от незаземен кабел, от нещо включено в него и т.н. Опитай с някоя по-дълга жица да я закрепиш към кутията с някое от болтчетата отзад и след това започни да я допираш към металните корпуси на останалите неща, които ползваш - монитора (екрана), миксера и т.н. (не знам какво още имаш там). Ако няма ефект, аз понякога прибягвам до друго - изолирам заземяването на подозрителния уред, като слагам 2-3 пласта изолирбанд на третия извод на шуко-то (изолирам двете пластини в жлебовете между фазата и нулата) - обикновено проработва в 30-40% от случаите, когато нищо друго преди това не е свършило работа. По принцип всеки електричар ще ти каже, че не е добре да изолираш допълнителната маса, понеже тя дава допълнителна безопасност, но и надали някой електричар се е сблъсквал с марсианските звуци, дето всеки от нас е чувал по някое време в колоните си. ;)

Така че дай някакъв семпъл от тоя шум, а ако правиш пробите внимавай с тоците да не ги пипнеш случайно...а за изолирбанда казах 2-3 пласта, понеже с един пласт лесно се къса и пак прави контакт в самия разклонител.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря много за отзивчивия отговор и дългия пост! ?

Записах шума с телефон - струва ми се, че се получи с достатъчна яснота.

Запис на шум

Иначе - още първия път, когато се появи проблема - всички устройста са си вързани към един и същи токов кръг.  (Дори излизат от общ разклонител 6-ца от един контакт в стената) На същия кръг са навързани климатик, два принтера китарно кубе, модем, рутер... Всички те са изключвани за тест - да остане само компютъра и колонките - резултат - пак горния шум .  

Както споменах - накрая отидох в съседно жилище с компютъра и колонките и ползвах дисплей-монитор там -  друга инсталация и свободни от консуматори токови кръгове. Резултат - горния шум. Чужд лабтоп в същия контакт - шумът изчезва - чудесен звук. 

 Същата конфугурация вкъщи, но изход от интерфейса в китарно кубе, а не мониторните колонки - пак го няма шума. ....

Явно колонките се влияят от нещо в кутията на PC-то - някъде там е причината . Иначе смущенията в звука само от движенията на мишката съм ги забелязвал доста - на моменти се появяват, но после изчвзват.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тоя шум може да го пратиш на НАСА да ти го разкодират, понеже е част от данните дето изпраща марсохода.:greenball:

Не знам с какъв USB кабел включваш интерфейса, добре екраниран ли е, мониторът (екрана) с какъв кабел ти е свързан с компютъра и т.н., но не е зле да смениш за проба с други кабели. Няма начин, така ще трябва да търсиш проблема - тестване компонент по компонент. Освен това пробвай номера с изолирбанда (първо на щепсела на компютъра ти, след това на този на екрана...изобщо пробвай, сменяй, но внимателно при всичките тези операции. Накрая ще взема да ти пратя до Варна една джаджа с чинчови връзки като за твоя интерфейс, дето филтрира всякакви шумове да видиш дали ще ти свърши работа (няма да ти взимам пари, ще си платиш само пътните на Еконт). Но по-добре ще е ако може да решиш проблема без включване на разни допълнителни джаджи, понеже всеки елемент в системата променя малко или много звука, дори и производителят на джаджата да твърди обратното. Така че пробвай още каквото се сетиш едно по едно - кабели, изолирбанд или съвет от някой друг колега ако се включи и той със съвети.

Редактирано от yamaha
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На мен ми се струва, че е нещо кьопаво захранването към интерфейса (или самия той нещо да се прави на интересен), а не че мониторите са проблемни или кабеляците. Обаче не мога да измисля адекватно решение или идеи за проба... :(

Компът звучи като да е с качествени компоненти, такъв интерфейс имах и не е създавал проблеми... Супер досаден за "отстрелване" и отстраняване проблем. :(

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много гадно е, когато се появи такъв проблем, защото хем не може да си вършиш работата, хем започваш да търсиш проблема, а първоначално нищо не излиза. Понякога даже някой недобре екраниран USB кабел, някой недобре правещ контакт преходник или някой трансформатор в близост могат тотално да прецакат звука. Айде той има само няколко навързани неща и лесно ще диагностицира проблема, но аз имам 101 неща с 1001 кабела включени в тях (образно казано, а и нямам време да броя до 1001:girl_cray2:) - един път почти разкостих цялото студио, всеки кабел беше проверен, всяка маса беше замерена, абе...всичко дето се сетих го направих и тоя брум си остана. Накрая се оказа обикновен дефект, появил се в един от каналите на конзолата (имам няколко аналогови миксера - 24, 16, 14...навързани един с друг), та на 24-каналния някакъв елемент явно му беше дефектирал и при натиснато копче 3-4 за пренасочване на сигнала към втория бус, почваше едно бучене...:ph34r: Даже и не го занесох на ремонт, а просто изолирах дефектния канал и го пренасочих другаде. Така че само едно кабелче или елементче дето не е наред и дето прави някаква връзка някъде в цялата конфигурация  - проблемът веднага се появява, дали ще е шум, дали ще е брум, дали ще е отражение от Марс и почват изнервящите търсения. Аз понеже съм абсолютист (не по моя заслуга), като чуя брума да ми резонира на сол и малко отгоре си казвам - аха, 50-те херца, започвам да търся проблема от там. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1. Това си е антенен шум (кабел, несъответствие на омаж) , не е брум- 50 херца.

2. Опитай да деинсталираш и наново да инсталираш драйвера.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.