Jump to content
Българският форум за музиканти

Marshall AVT50 Combo Модове?


Recommended Posts

Здравейте, притежавам Marshall AVT50 Combo, и се чудех дали този модел има модове за които някой от вас може да знае. Видях някои модове в чуждестранни сайтове, но те са само по сцената с лампата, като байпасват катодните резистори за повече мощност. Също така четох, че тези схеми на този тип усилватели са доста прости, и ако притежаваш някои знания можеш да преправиш някои от сцените. Ще прикача схемите така че ако някой може да ме посъветва какво мога да преправя за по добър звук, мощност и т.н.

bg3.png

bg2.png

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това е транзисторна играчка, каквото и да го направиш... Лампата с тея напрежения е повече за украса и тя...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това е ясно, аз не търся невъзможното, звук на лампов marshall. А някои съвети, как бих могъл да извлека най-доброто, от това с което разполагаме.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има 3 поколения Валстейт ампове на Маршал.

Първото е това, дето стана по мое време най-масовото,

даже Чък Шулдинър си изпозаписа албумите с 100 ватовата глава.

Вторият рън е като първия, малко козметика.

Третият е адвансд валвстейт, демек напреднал. Чак кой знае колко, спрямо първият не са по добри

като валвстейтски звук. По високите модели имат вградени ефекти, не е лошо, че ги има, за записи има и по-добри,

за свирене на живо, особено на тъмна сцена, няма къде да въртиш по присети, харесваш примерно един хубав ривиърб и това е.

Имам и AVT50 и 100. 100 е с три канала и ефекти. 50 е по-готин, има 2 звука и това е, няма много да си губиш времето с разни врътки. На по-големият модел, звука се гласи по-трудно и от тази гледна точка предпочитам 50-ката.

 

Според мен, модове се правят на лампови Маршали, тук само ще си губиш времето.

(т.е. ще имаш по-различен звук, но пак си оставаш тук, като характер)  Но, ако искаш ги пробвай...

Моята идеология е да си докарам звук с малко периферия, няма модове.

Ето един запис, който съм правил точно с такъв  AVT50. Записа е обработен в студио, звучи прилично. Звука е от преампа, със спийкър симулация на 4х12. АйЕсПи за махане на шумове и за буст някакъв тюб скриймър ( ползвам най-различни)

 

 

Ето и същото парче, на живо, свиря с Меса Буги.  Сега запис с телефон, няма как да е ясен.

Със сигурност Бугито е по-добрият амп, но АВТ–то за това, което е , е едно доста добро усилвателче.

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Четох в някои форуми, че сцената с лампата може да се преправи, за по-добра работа. Чудех се, дали е възможно да я преправя като на Marshall vs8080? И отново искам да отбележа, че не искам нещо невъзможно. Искам само да подобря звука, колкото е възможно. Защото наистина има неща които не ми харесваха, но със смяна на някои от компонентите звукът се промени драстично, до колкото е възможно.

Редактирано от Mechanize
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре, както и да е с модовете, явно тези solid state усилватели няма какво да им се направи чак толкова. Искам да питам тогава как да разбера дали една интегрална схема е тръгнала на долу, да се разваля. Какви са симптомите? И на колко време е хубаво да се сменят? И не само интегрални схеми, кои часто подлежат на профилактична смяна?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хибриден усилвател е, като има характерният звук за такъв тип усилватели. Като различни китаристи, ще извадят различен звук (което е валидно, в общи линии, за всички усилватели). Т.е. ти не очаквай да извадиш точно звук, какъвто чуваш по разни видеа. Но пък и не би трябвало да е много различен.

едно ревю w. Johan Segeborn
 
Защо смяташ, че на твоя нещо му има. Искаш да го модваш, а не си дотам напреднал, че да не можеш да му направиш диагностика ли?
Моята визия ти я споделих, ампа не се нуждае от модване, а по скоро от един външен бустер. Евентуално.
Под евентуално, разбирай, че примерно за едни китаристи е необходим, за друг тип китаристи няма да е необходим. Всичко е индивидуално.
 
Ремонтира се само усилвател, който има нужда от ремонт. Ти в началото пишеш за увеличаване на мощност.
С този усилвател сме свирили и репетирали с барабанист, който има много силово свирене, въпреки това ампа се справя.
Не вярвам, че твоят барабанист да свири още по-силно, така че ампа да не може да го надвика.
Ако му липсва мощ, значи вероятно има повреда. Ако не ти харесва звука, има няколко варианта.
1. някой/и елементи са изгорели или с променени стойности. Ако има повреда, добре е специалист да пипа. Ако си от София, аз ще позная веднага има ли повреда или не, само да посвиря минута две с него. (може и директно на диагностика да го занесеш на някой)
2. може би си начинаещ китарист и не си придобил все още умения да си направиш звука, така че да ти хареса, вкл и да имаш по високи очаквания
от това, как звучи музиката на записи, и как звучи необработена, което пак опира да малък опит, вкл и малко познаване на различните типове усилватели 
и звуци. ( моят първи proper амп беше Атакс на Хюс и Кетнер и аз търсих повреда, без изобщо да има такава, просто бях сравнително начинаещ китарист, получил първият си западен амп , някъде началото на 90-те, имах едни очаквания, а ампа не звучеше баш, както съм очаквал. което е нямало нищо общо с работното състояние на усилвателя. т.е аз съм имал такъв проблем(който е бил в мен, а не в ампа) в далечното минало, не казвам, че ти го имаш, просто предполагам, да не би да е, като моят случай)
3. може всичко да е наред с ампа, ти да свириш супер яко и просто този усилвател да не е твоят....това според мен е малко вероятно.
Опитен китарист би трябвало да знае , какъв звук да очаква и да може да изкара с хибриден ( в случая наречен валвстейт) усилвател.
 
Пак чуй записите от нета, ампа трябва да има характера, който чуваш, но  не очаквай да звучиш, като някой друг, въпреки, че свириш със същият модел амп.
 
 
Ако решиш да бърникаш в него с модове, много внимавай да не му гръмнеш транзисторите за суичване на каналите.
Влизаш в сериозен филм. Аз поръчах същите филипс, като оригиналните (поне като модел, ново производство, не NOS). Ама явно не са, гърмят. Сега му е направена една платка за суичване ( с цел да не поръчвам постоянно двойки транзистори, които не са евтини),
но пък трябва да загрее, за да почне да суичва нормално... Така, че моят съвет е - по добре не пипай, ако не си уверен, какво правиш.
Според мен -
1. Увери се, че ампа работи ок.
2. Свикни да свириш с него, в същност ампа не e труден. ( ако китарата ти е от кофти дърво, не очаквай да звучи ок, в какъвто и да е амп)
3. Ако, след като си се уверил, че първите 2 условия са изпълнени и пак не те кефи, ами продай го...някой друг ще му се радва. За едни е хубав, за други лош.
Редактирано от TONY
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Усилвателя ми харесва много, чудех се дали има някои модове които да го отворят повече. А за смяна на частите, питах защото когато го взех известно време свирех без да съм го пипнал, но ми се струваше, че има проблем. Потърсих в интернет симптомите и реших да сменя някои части. Смених филтър кондензаторите, главният транзистор на изхода, на малката отделена платка и всички компоненти върху нея. И усилвателят стана друг, преди беше нестабилен, небалансиран, не се контролираше, звукът беше муден. А сега няма подобни проблеми. Понеже не съм техник, но се справям с обслужването, се чудех дали някои части които трябва да се сменят профилактично, за да ги сменя. Иначе тествах волтовете и навсякъде ми изкарва правилни стойности. Но сега има и един проблем, който не мога да разреша. Когато включа слушалки и усиля звука до край всичко е добре, но в този момент включа ли говорителя, в слушалките се чува ужасно пищене, което намаля при намаляне на звука. Но забелязах че когато си доближавам ръката до говорителя, пищенето се усилва, а когато го докосна пищи още повече. Затова пробвах нещо, допрях кабел към заземяването на шасито на усилвателя, а другия край към корпуса на говорителя и пищенето спря. Искам да попитам на какво се дължи това и дали трябва да заземя корпуса. Дали магнитното поле на говорителя не прихваща някакви смущение, и когато заземя корпуса да го предпазва. Ако някой знае да ме посъветва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 6 months later...

AVT 50 захранва лампата само с 120 волта. Видях, че други от тази поредица valvestate захранват с 300+ волта. Мога ли да му пусна повече волтове? И какво би станало ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кратък отговор - не можеш.

Дълъг отговор... За да се направи трябва да смениш половината чаркове едва ли не. И откъде точно ще ги вземеш тия "повече волтове"? Теоретично можеш да добавиш още 10-15-20 чарка към "ДЦ помпата", но къде ще ги монтираш? После всичко в тази верига трябва да го смениш да издържа на новите по-високи напрежения (поне кондензаторите със сигурност, като новите може и физически да не се съберат вече на платката). После трябва да изчислиш новите работни точки на лампата и да смениш една камара чаркове, за да я вкараш в някакъв правилен режим (защото просто с увеличаване на Б+ само ще разместиш нещата). И ако поне на терия всичко може да се получи и то добре - колко мислиш ще е файдата? 1%? 2%? Които не е ясно дали изобщо ще чуеш в някакво смотано комбо (всички комбо усилватели имат маса проблеми и гарантирано звучат по-зле от глава + кабинет!). Надявам се разбираш приблизително колко лош коефицент имаш между усилие и краен резултат. :)

Това че някоя лампа не работи на 300 волта не означава, че дизайнът е тъп или че не върши работа. Примерно в Tube Driver педалите, с които имам частичен опит, лампата работи на 12 волта. Но има роля и не е случайно направена по този начин. Компресва доста, което прави тона по-... "мазен" и увеличава състейна, съответно ефектът е много подходящ за солиране. В крайна сметка усещането да свириш с него е друго - не е лампов амп, не е транзисторна стъргалка... нещо различно е.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.