Jump to content
Българският форум за музиканти

Не на Страха


Лими
 Share

Recommended Posts

Не на страха
Вече рядко пиша тук, но ми писна!
Стига страх и лъжи! Генералите реват: - "Носете маска, носете маска!"
Добре де, аз маска носех понякога още от преди 15 години под масов присмех, но тя беше високоефективна и скъпа, а може ли сега масово продавана и ефтина тъпа маска да бъде полезна, та и задължителна, а шалът - не?
А полезен ли е и често задължителен, пладнешкият грабеж за полугоден PCRтест от сто и плюс лева, с които се пълнят гушите на бързо лицензирани лаборатории! Нима вече всички боледуват и умират само от ковид? Та по това време на годината болниците, поликлиниките, та и гробищата вечно бяха претъпкани от грипо болни. За 2018г - 2,6 мил. са жертвите по целия свят от грип и 68000 във Франция. Някои предишни поредни години е било почти същото. За справка книгата - "Епидемиите... - проф Дидие Раулд" стр 90. Много полезна книга, а пише и за съмнителната годност на СЗО !
Къде бяха НОЩните щабове тогава и защо си мълчаха?
Лично аз най-вече все по това време боледувах от грип, а през октомври 2011г един либийски бежанец ме зарази и от МЕРС, въпреки че често се самоваксинирах с полуполезни, но поне безвредни дългогодишно тествани ваксини, за разлика от сегашните "модерни" недоносчета. И да - наистина се лекувах с инхалации, чайчета, мед и плодове, каквито имах подръка, защото нямах сили нито да отида на лекар, нито до аптека. Преди четири месеца пак така за три - четри дена се излекувах и от ковид. Е да, имал съм късмет, но най-вече съзнателно и дългогодишно добре подготвяна имунна защита.
Този истерично провокиран страх подгони много хора да се юрнат и претъпкат болниците дори и при малко повишена температура, докато преди години безхаберно си живееха и работеха и с хрема, кашлица и температура без и да помислят за преглед при лекар или дистанция с маска в транспорта и магазина.
Да, и тази болест е опасна, но паническият страх е най-опасен. Който го е страх и болнав да си стои затворен у дома със шлем и скафандър, ако иска и потопен във вана с дезинфектанти. Останалите да работят и да си живеят нормално, но не и нахално. И мен когато ме е страх от вируси съм спирал да посещавам претъпкани места или съм влизал с маска под присмех атаки. Сега пък на мен ми е и смешно и гневно.
Да, при дълго и небрежно отношение към личното ни здраве и ум, и към нагли политически-нищожества всеки бацил е опасен, най-вече робският страх.
Edited by Лими
 • Like 1
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

По принцип страха не е хубаво нещо в повечето случаи.

В конкретния, всеки си има глава на раменете, но аз призовавам: Пазете се и пазете хората около вас!

Който има познати, роднини, приятели в болница или е бил вече в болница, знае че това не е обикновен грип. И да, предишните години не съм имал толкова приятели и познати в болница. Даже не си спомням някога някой да е ходил там и да съм разбрал. И като казвам болница имам в предвид проблеми заради които се ходи в болница. Не е сериозно да се говори, че вдигаш температура и те взимат в болницата. Остави другото ама има(ше) и такива, за които нямаше място в болницата и ...

Една приятелка наскоро ми каза: Не вярвах в това нещо докато не дойде у нас. 

Не искам да плаша никого, страхът не е добър съветник, но апелирам за отговорност и зрялост.

В последната година видях и преживях много по-страшни неща от ковида, а съм сигурен, че има и още по-страшни. Но това не е повод да се подценява ситуацията. Да, хората умират от какво ли не. Ние също ще умрем някога от нещо. Но това не е повод да подценим ковида.

Мерките на правителството и щабовете не мога и не искам да ги коментирам. Те правят най-доброто на което са способни. Друг е въпросът колко са способни. Не искам обаче да съм и на тяхно място, защото тук няма полезен ход. Каквото и да направиш, затриваш хора.

 

 • Like 10
Link to comment
Share on other sites

Майка ми беше в болница на кислороден апарат, после още три месеца вкъщи на кислороден концентратор. Тъстът по подобен начин. Останалите го изкарахме на легло като парцали за една седмица, аз развих и бактериална пневмония, пих антибиотици. Имам познати мой набор, които бяха в болница и все още дишат трудно.

 

Болестта не е измислица и не е лека, достатъчно хора си заминаха вече. Така че тия "не на страха" и прочее конспирации ми идват малко партизански. Но всеки си носи глава на раменете.

 • Like 6
Link to comment
Share on other sites

На 24.03.2021 г. at 14:03, musicman написа:
Преди 1 час, CyberGene написа:

В конкретния, всеки си има глава на раменете,...

Но всеки си носи глава на раменете.

Абе вие двамата сигурни ли сте в това, дето казвате? Щото аз не съм напълно убеден, особено в последната година. ;)

 • Thanks 1
 • Haha 2
Link to comment
Share on other sites

Уран се изпозаразихме в началото на октомври на една репетиция. Евто беше забравил и добре, че не дойде.

С барабаниста го изкарахме тежко за 2 седмици, басиста е млад, изкара го леко.

Клавириста беше много зле и добре, че го спасиха в ИСУЛ.

После ме удари в ръката, не знам от вируса или от повече свирене преди това. 

Не съм Стив Вай, но при него е от хващане на някакви разчекнати акорди. Аз миналото лято бая посвирвах...не знам.

 

Последните 4 месеца повече слушам музика ( и теми за алумите, донякъде са и от там),

от април почваме да репетираме отново и с двете групи.

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)
Преди 20 часа, CyberGene написа:

Болестта не е измислица и не е лека, достатъчно хора си заминаха вече. Така че тия "не на страха" и прочее конспирации ми идват малко партизански. Но всеки си носи глава на раменете.

Съгласен съм, но никъде не съм казал, че болестта е измислена конспирация, тъй като и аз я прекарах, но за късмет леко, защото имам глава на раменете, която от години мисли как да се предпазва профилактично от болести, тъй като много пъти съм боледувал. Едра и дребна шарка, два пъти двойна бронхопневмония с частична фиброза, многократни ангини и грипове. От 25 години се самоваксинирам от грип през една-две години. От 15 години понякога носех под всеобщ присмех високо ефективни антивирусни скъпи маски , импрегнирани с активен въглен и сребърни нишки, за разлика от тези безполезни смешни лигавчета, които  създават  опасно фалшивата илюзия за защита.  Много мои познати и приятели починаха от грипни усложнения. Покрай нас тихомълком си отиваха пак от грип много хора без да се тръби по медиите.

Ако се разрови информацията от МЗ или НСИ ще видим, че през 2004 г у нас  имаме 1 200 000 хоспитализирани от респираторни болести от които 300 000 само от грип. За десетте години 2007 - 2017г са били между 60 000 и 110 000 хоспитализирани годишно. Къде беше щабът тогава? Няколко години преди това аз лежах опериран от язва 10 дена на старо сгъваемо походно легло в коридора на голяма софийска болница, защото съседните етажи бяха претъпкани от грипо болни. Къде беше щабът тогава?

Все си мислех, че здравето е най-важното нещо, но като подушвам вонята на разлагащото се от страх  и алчност човечество, виждам че съм грешал. Хитлер, Мусолини, Сталин и Полпот тържествуват в гробовете си.

Още в първият си коментар горе казах каквото трябваше и мислех да се въздържам, защото в музикален форум не е място за такива теми, затова спирам до тук и предлагам темата да се затвори.

Edited by Лими
 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Мен ми е тъпо, че ползват казармени тактики, за "контролиране" на ситуацията. Особено рекламите (никаква идея в България дали има такива, но тук при мен са доста), че моята маска пази околните. Тоест, видиш ли ако не сложа маска съм убиец или поне недобросъвестен гражданин (но според повечето съм чист престъпник), щото видиш ли не поемам отговорност за другите. Не отричам болестта, ясно че я има и ясно че е опасна, но аз предпочитам да го изкарам това. От година живеем в пълна информационна мъгла или да кажем пълна дезинформационна боза, където не е ясно точно кое е истина, точно както 80те онзи руснак Юpu Бе3mеHoв каза (вижте видеото в тубата, заглавие на английски е "предупреждение към Amерuка". И не - не съм конспиратист, впрочем в България работех последната година по договор директно с фарма компания №1 в света, същата, която в момента доставя единия продукт против болестта. 3 месеца ни правиха курс по фармацевтика, за да ни научат как се произвеждат лекарства и колко години отнема дори на Аспирин (на Байер) да достигне пазара. С това не казвам че съм експерт, а че именно експертите ни учеха на фармацевтична култура. Това ме прави и доста скептичен, като Лими, доколко тия продукти в момента ползвани са наистина ефективни, при положение че ги извадиха от нищото за отрицателно време. Малко се присещам, как през Втората Световна медицината скокнала с 10 години напред в развитието, само за няколко години време, щото са експериментирали върху затворници каквото си искат. В родата имам лекари, така че принципно подкрепям медицината с две ръце, но в момента съм доста разколебан. А междувременно дори по средата на улицата се разминавам в маскирани и те ме гледат с поглед, че съм престъпник, докато аз се опитвам да им дам усмивка. Малко ситуацията, когато на протест млад човек сложи цвете в автомата на полицай/войник.

Най-ми е кофти, че внушават това, за недобросъвестните граждани и това води до разделение на обществото, дори (тук имаше статии за това) и на семейства.

Мен ме е страх от мечки и не ходя в гората, но и не обвинявам тези които ходят, че утре мечка ще ми почука на вратата.

А междувременно разни акъли се разхождат по улицата, където ги наблюдавам как на разстояние 20-30 метра от тях няма никой, понякога дори в парка, където са и съвсем сами, но с маски. После същите тия са най-устати във фейса.

И за да завърша: Съвестно ми е за всички, изкарали тежко тази болест, нямам идея кое е най-правилното решение, само знам че този подход на обвинение и подтисничество е много грешен. И както винаги, и това го заявявам за съжаление от гледната точка на родител на 7-годишно, си го отнасят най-силно децата. Особено в началото както бяха забранени и детските площадки преди година беше ужас. В момента се изисква огромна сила на волята, една култура и доста толеранс, да се запазим като общество и най-вече като нация.

А иначе - всеки има право на мнение.

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Не знам доколко смислено е тук да дъвчем най-дъвканата тема, но аз понеже си мълча по други места, ще взема да изригна тука :)

Виж сега, като няма самосъзнание и самодисциплина в народонаселението, да играе нагайката. Видяхте ли репортажите от Витошка от вчера? Дупе до дупе, коктейли, бирички на корем и широки усмивки. Голямата подигравка на съдбата е, че половината от тези дето клечат в момента в пъбовете или купонясват по апартаменти ще го изкарат безсимптомно, но ще прехвярлят на други, които ще лежат на кислороден апарат. В моята фирма до миналата седмица 25% от хората ми паднаха, имаше случай на цяло семейство, жена, мъж, брат и тъст. В болница. В момента в който изписаха момичето, почина тъста. И тя хукна с половин душа да го погребва, докато мъжа й пък береше душа в Окръжна и за малко да си отиде от скорострелно развит диабет.

Аз съм от тези които в момента един човек да има около мене, слагам маска. Досега съм се опазил, и се ваксинирах. И не искам да го изкарвам. Благодаря за тази възможност, но не, благодаря. Ако Господ е рекъл, смятам да пропусна, и това е моят съзнателен избор.

 

Edited by jabs
 • Like 4
 • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

преди 29 минути, RaverWild написа:

Мен ми е тъпо, че ползват казармени тактики, за "контролиране" на ситуацията.

А от какви други техники разбираме повечето хора тука, че да ги ползват за овладяване на ситуацията? Аз сигурно щото съм карал казармата, съм свикнал, че като ми кажат да спазвам нещо и ми се види логично, го спазвам без много да разсъждавам по форумите. И аз не смятам, че всичко, което направиха досега е най-доброто, но го спазвам, понеже разбирам само от музика и не разбирам нито от футбол, нито от политика, нито от здравеопазване за разлика от болшинството около мене, дето дават съвети за всичко и по всяко време. Що да не носим маски на закрито - днес ли ги измислиха тия маски или още отдавна са разбрали, че маската е някакъв вид преграда, намаляваща вероятността за разпространение на нещо дето се носи по въздуха и не се вижда? Що да не ги носим - щото е ужасно сложно и некомфортно ли? Ами ако си лафим двамата с тебе без маски, а ти не знаеш че вече си разпространител и ми се изкихаш в лицето, щастлив ли трябва да се почувствам, че ти и аз не сме с маски и сме "свободни"? Миналата година имаше една по телевизията, дето твърдеше, че маските убивали мозъчните клетки - точно пък тая да се тревожи за нещо, дето на нея й липсва по дефолт...

Каква свобода са ви взели толкова, при положение, че такава разхайтена история е тука - заведения и хижи си правят тайни партита, тийнейджъри на групи се разхождат всяка вечер и куп други примери. От познатите ми вече има над 20 дето го изкараха, 5-тима от тях тежко и още си носят последствията. Съседката ми дето сме врата до врата почина след седмица мъки и накрая грам въздух не можеше да си поеме...доставчикът ми на Интернет, с когото бяхме приятели от години си отиде и той (52 години) след 10 дена в болница - не от рак, не от инфаркт - хвана ковид, влезе в болница и не излезе. И още хора, дето не са ми чак толкова близки си отидоха в рамките на тази 1 година, какво - времето ли им е дошло или "така им било писано", щото аз не мисля така. Така че дай да не се изхвърляме с разни теми като тази, понеже само един вдигнат юмрук и "Но пасаран" липсва, за да е пълна картинката.

Обикновено избягвам да пиша в подобни теми и сега го правя по изключение, понеже пак повдигнахте тая тема. Да, всеки има право на мнение и това е моето - не съм краен, също смятам, че навън маските са излишни, понеже е широко, мога да се отдалеча от група хора идваща срещу мен и т.н., но на закрито логиката ми казва, че ако трябва да съм с група хора, то добре е всички да сме с правилно сложени маски, ако и гаранцията да не е пълна. Съжалявам ако съм засегнал някого с моето мнение, но както казах то си е мое и не смятам да позволя на някой с противоположно мислене да ме убеждава с теми и постове като ми казва да правя това и онова и да не се страхувам, понеже така или иначе не се страхувам и само си спазвам това дето са ми казали да спазвам. А че всеки ще умре по някое време, в това няма съмнение, но не мисля че точно сега е времето да форсирам неизбежното.:ph34r:

 • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Само едно уточнение за Jabs и Yamaha - погледнете пак, но нищо не съм писал за маските на закрито, само за тия на открито казах. И аз имам възрастни съседи в блока, в асансьора и лобито съм с маска. Също не съм и анти-ваксър, ваксини имам и както Лими и аз някои други нямам против. Нямам много идея какво е в България, мога само някои новинарски сайтове да гледам и гледам рядко. А тук при нас от година е супер-стегнато и откачаме. В България явно е по-освободено. Идеята ми беше просто че е прекалено. Някои хора впрочем вече ги виждам тук на открито носят и по две маски една върху друга. Около мен впрочем имам познати които изкараха, но не в болници.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Аз сега мернах че си в Торонто :)

Виж, ако има мен персонално неща които да ме дразнят жестоко в цялата история, те са две: пълната безсъзнателност на огромното мнозинство, която води до collateral damage и сред други хора, и диспропагандата която се вихри по повечето теми. За България мога да добавя и абсолютно доказаната неадекватност на водещите на предаването, която е гарнирана със също толкова абсолютен непукизъм...

На фона на всичко това персоналния избор е важен, защото горедолу сме оставени да се спасяваме сами, кой както знае и може.

Аз затова подскачам на високо развети байраци с някакви крайни мнения (различни от мойто, хахаха) :) , защото повечето хора четат и попиват всичко прочетено и оттам си съставят собствено "мнение" което всъщност е огледално отражение на насаденото отвън... пресен пример - цялата организирана хайка срещу АстраЗенека.

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

„Каквото и да ти говорят, знай, че става дума за пари”. Тази фраза на известния американски драматург Джон Стайнбек най-точно описва реакцията срещу Астра Зенека. Може би, защото е евтина...

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

^

Ами да, 10 пъти по-евтина е, направена е по технология, която е по-лесна за масово производство и върши горе-долу същата работа (разлика в ефективността от порядъка на 10%-20%, като измерването на ефективността не е правено при равни условия). Затова има и такава масирана FUD(*) кампания срещу нея.

*: https://en.wikipedia.org/wiki/Fear,_uncertainty,_and_doubt

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.