Jump to content
Българският форум за музиканти

Захранване за китарен ефект


Recommended Posts

 

Здравейте

Разгледах темите за захранване на ефекти, но не намерих точен отговор.

Ако нямаме захранване с точното напрежение, какво е по- подходящо като алтернатива - завишено или занижено. Например, при изискуеми 9 V, разполагаме с 8V и 10V. Кое да изберем?

С оглед, да не повредим ефекта.

Влияе ли захранването върху качеството на звука, като изключим шумовете, които може да генерира.

Извинявам се, ако вече е писано по въпроса, моля за линк към темата.

Редактирано от Nikolov_76
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Със сигурност тук има доста хора, които на "ти" със захранвания и всякакви схеми (че даже по съвпадение свирят и на китара), така че и те ще се обадят вероятно. Аз мога да ти дам съвет само от личния си опит с адаптери, захранващи други уреди, различни от китарен ефект. Има някои адаптери, които доста стабилно държат дефолт-напрежението си дори и при натоварване, а има и такива, например повечето китайски, които първоначално дават конкретен волтаж, който при натоварване може да падне даже с 4-5 волта. И понеже почти всички при натоварване падат повече или по-малко, добре е да се измерят под товар, но ако нямаш тази възможност, замери твоите 2 адаптера така както са си с най-прост мултицет и ако напрежението не се разминава много драстично от това, което им е написано, първо пробвай с 8-волтовия, понеже ефектът ти съвсем спокойно може да проработи и с около 8 волта (ако е показал около 10V "на празно", не се плашѝ) ; от друга страна ако 10 волтовият при замерване без товар е дал примерно 13 волта, по-добре не рискувай с него, че да не вземеш да прецакаш ефекта. Не си казал колко ампера са адаптерите, но ако са в порядъка на 1-2 ампера и 10-волтовият е показал 11-12 волта без товар, би могъл да пробваш и него ако ефектът не е харесал 8-волтовия...само внимавай и за поляритета, виж къде е плюса на ефекта и респ. кой е плюса на буксите на адаптерите, че някои уреди имат "вътрешен" минус или пък някои адаптери имат копче за нормален/обратен поляритет.

 

П.П. Само да добавя, че принципно уредите имат известен толеранс +/- на входа и могат да работят нормално с някой и друг волт разлика, но все пак изчакай някой от техничарите да се изкаже да не би да има нещо специфично при китарните ефекти, за което не знам. ;)

Редактирано от yamaha
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

+-1 волт едва ли ще повредят нещо, но е добре да се провери документацията на всеки ефект за допустимите напрежения, както и да се прочете по върпоса из нета. При малко по-ниски напрежения няма да има проблем. При много по-ниски, цифровите ефекти няма да тръгнат, а аналоговите може да страдат от влошен динамичен диапазон, изместени работни точки на стъпала и т.н. нежелани неща.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, понякога в спецификациите на уредите е указано в какви граници на напрежението може да работят безопасно, но понякога този малък толеранс от волт или малко повече изобщо не е споменат никъде и въпреки това уредът може да няма никакъв проблем с леко промененото напрежение. Проблемът е, че ако колегата не измери двата си адаптера с товар подобен на неговия ефект, няма как да знае измереният волтаж без товар с каква стойност надолу ще се промени. Все пак мисля, че дори и изобщо да няма възможност да измери напреженията им, може да пробва поне 8-волтовия адаптер дали ще му стигне напрежението, но пак напомням преди това да погледне поляритета на едното и другото.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Трафчето е китайско. С възможност за промяна на напрежението. 1000ma. Най- близките по стойнаст са 2 позиции, около 8V и 10V. Ефектите сработват и при двете напрежения. Трафчето е тежко и масивно. Няма пад на напрежението при включен ефект. Меря го на някой от другите свободни жакове, при включен ефект. Разлика не виждам. Въпросът е кое е по- добре да използвам, от гледна точка "здраве" на ефекта...:-)..

 

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 4 часа, Nikolov_76 написа:

Разлика не виждам. Въпросът е кое е по- добре да използвам, от гледна точка "здраве" на ефекта...:-).

Щом не хващаш разлика, ползвай 8-те волта, хем няма много да ти загрява лятото.:lol:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Quote

...но е добре да се провери документацията на всеки ефект за допустимите напрежения...

Имах преди време един случай с Boss DD-5. Преди дигиталната част има чип с максимално входно напрежение 10 Волта, което като се надвиши чипът изгаря и дори прави малка дупка на платката. Това завлича цялата дигитална част, след което ефектът става само за сапунерка. Други ефекти носят и на 12 и на 15В, така е добре да се внимава и както каза Евтим да се чете.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

То известен проблем представлява и това, че много нерегулирани захранвания вадят и 14 волта на празен ход. И това е добре, да се мери.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Точно някакъв нестабилизран адаптер са ползвали, което в този случай се е оказало фатално.
 

Редактирано от Gregg
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.