Jump to content
Българският форум за музиканти

Студийни затворени слушалки за тракинг


apoplexia

Recommended Posts

Моля за препоръки за студийни слушалки затворен тип, които ще се ползват за тракинг/подготвяне на звук.

В момента разболагам с Beyerdynamic DT770 pro 250 ohm, които са много удобни, добър детайл, но с подсилени ниски честоти, което е добре за баса, но не е удачно за китарните партии (за моя вкус)

K271 MKII - при тях ниските са редуцирани. Не е невъзможно да се компенсира с EQ, но не е това целта в случая. Предпочитам корекциите вече в микс.

Имам добри студийни монитори, но малкото време, което мога да отделя, е рано сутрин, т.е. на този етап не са вариант.

Това, което ми се върти в главата, е максимално линейни (доколкото е възможно) затворени слушалки, които обхващат ухото, не го притискат. Изчетох доста ревюта и форуми, но не можах да си отговоря, затова и питам тук. Със сигурност има добри попадения. На този етап съм набелязал Shure shr1540 и Neumann hd20 (но те са по-скоро за миксиране). Използвам Кемпер, доколкото разбрах, входът за слушалки е с импеданс 30 ом, захранва BD, но малко мътнеят (и тук следващата чуденка за слушалков усилвател?). Т.е. готовият пресет да е максимално близк до записания звук (още не съм опитал реамп, на по-късен етап).

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 3 часа, apoplexia написа:

Това, което ми се върти в главата, е максимално линейни (доколкото е възможно) затворени слушалки...

За максимално линейни слушалки моят избор би бил Audio-Technica ATH-M40x. С малко повече ниски са по-високите цифри в тази серия, които също може да ти допаднат, но сам знаеш, че слушалки и колони се взимат след като ги чуеш и ти харесат лично на теб.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Доста препоръчван модел с положителни отзиви. 
В местния музикален магазин има само едни Austrian Audio hi-x50. Всичко друго ще е поръчка. 
Единственото, което ме смущава при AT 50 е леко проминиращите ниски ( да не би да е с подобна крива като при BD  770 про (относно ниския регистър). Но само проба може да покаже!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Наскоро реших да разнообразя моите дългогодишни Beyerdynamic DT770, само че Pro 80ohm.

След доста слушане (като бюджета почти нямаше ограничение и в сравнението участваха слушалки до 2-3к ) си взех и препоръчвам Yamaha HPH-MT8 (https://usa.yamaha.com/products/proaudio/headphones/hph-mt8/index.html). Чудесни са, включително и ценово. 
 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Yamaha ги бях забравил, макар че имат добра репутация. Ще поразгледам.

За информация споделям, че на добри отзиви се радват Ollo Audio S4R, правят се в Словения.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гледах ги и тях, но има и противоречиви мнения, а и няма как да се чуят, макар че имаха някаква схема за връщане - ми се стори по-сложно. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тези Yamaha са поизчерпани, няма наличност в момента (поне аз не намирам из Европа, UK не ги вписвам, много сложно). Очаква се наличносто до няколко седмици.

Иначе определено радват.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На 20.02.2021 г. at 7:20, apoplexia написа:

В момента разболагам с Beyerdynamic DT770 pro 250 ohm, които са много удобни, добър детайл, но с подсилени ниски честоти, което е добре за баса, но не е удачно за китарните партии (за моя вкус)

Щом баса на 770 ти идва повечко, то едва ли ATH-M50x ще ти допаднат. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Стигам до същото заключение. За сега се спрях на посочените Yamaha, чакам наличност. И , естествено, още се чете и сравнява :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1. Линейни слушалки, с характеристика като при мониторите, за съжаление няма. Когато някой твърди, че даден модел е с неутрална сигнатура, генералните подозрения падат в две посоки: 1) получава бройката за добро ревю; 2) изкривяване от продължително слушане, недостатъчно добър репер за тонален баланс. Изключително трудно е да се реализират слушалки с приблизително линейна сигнатура за цялата честотна лента от 20Hz до 20kHz като при мониторите, които са 2- или 3-лентови. Почти всички слушалки имат значителни отклонения в АЧХ, долини и хълмове от порядъка на до ±6dB, понякога и повече. Важно е да са по-малко и по-малки. При това отклонения са налице между отделни екземпляри на един и същ модел. Прикачените графики илюстрират усреднената АЧХ за няколко модела затворени слушалки, измерени от Sonarworks. Прибл. линейност може да се постигне чрез компенсация с EQ, каквато е и задачата на проекта. Резултатът е много добър. Нещо повече – може да си поръчаш слушалки от тях, с коригиращ профил за конкретния екземпляр. Проблемът е, че няма фазова компенсация. Това е особено неудачно при по-голяма сигнатурна корекция и оценка на краткотрайни сигнали, атаки. Така че е налице компромис. В измерванията е използван удачен модел на главата. Виж подробности, ако те интересува.

2. Моите затворени слушалки са Yamaha HPH-MT7, вече на няколко години. Здрава изработка и добро звучене, но далеч от линейни. Много бас и потънали среди с рязък скок след 6-7 kHz. Със SW резултатът е много добър. MT8 са по-добър модел и го препоръчвам. Другите, на които бих се спрял, са Audio-Technica ATH-M70x. DT770 вече имаш.

Поздрави! :)

DT770.png

M50x.png

M70x.png

MT7.png

MT8.png

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Относно DT770 - 250 ома - не толкова са им засилени ниските, колкото имат дупка в средите и звучат леко глухо. Имам ги, имам и 80-омовите, и точно това им е разликата, бучнати в нормален интерфейс. 80-омовите определено звучат по- линейно, само в интерфейс. Обаче с отделен слушалков усилвател нещата се променят - 80-тките почват да накрякват, и да дразнят във високи среди и ниски високи, а 250-омовите се изравняват и си звучат сравнително линейно и доста приятно.  

    Та съвета ми е да пробваш 80-омовата версия. Щом звукът ти харесва, сигнатурата е същата, детайла е същия, просто в твоята ситуация ще са по- равномерни.  За тия пари - аз по-добро не чух.

    От тоя СонарУоркс имам много неприятни впечатления.  Тествах някаква безплатна версия, която уж изравнявала АЧХ-то на слушалките, с идеята ако ми хареса, да си я купя (беше по спомени 40-50 $). Инсталирах, пуснах - звучи добре.  Послушах доста, реших да го изключа, за да видя разликата.  Еми изключено звучеше доста ужасно, направо не мога да си позная слушалките ! Включвам - изключвам,  като е включен - супер, като е изключен - отврат. А не е като да не си познавам звука на слушалките. Деинсталирах го, и звука се върна както си беше.  Значи, дори и изключен, пак някак си работи, за да ти направи гаден звука, че да си го купиш ?  Айде йебем ти софта - много мразя да ме лъжат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Понеже нямам опит в тази сфера, слушалков амп удачен вариант ли е, т.е. ще отвори слушалките, но ще оцвети ли много звука? Предполагам, че ще, но доколко?

Свалих въпросния Sonarworks, AKG станаха много приятни, но го махнах, защото наистина стават други слушалки, дотри като не работи.

Отвореният тип - много ли се чуват наоколо? Никога не съм пробвал, а не знам дали няма да пречат на спящите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Слушалков амп не е удачен за тракинг (според мен), защото всеки такъв си има звукова сигнатура - тоест - като мониторите или като китарните усилватели - всеки е "различно крив", и си избираш на вкус, а конкретно за това ти трябва да чуваш максимално близо до сорса, тоест - колкото по- малко звена по пътя - толкова по-малко променливи.
    Отворения тип си се чува отстрани, зависи от твоята ситуация - аз с едните слушалки съм на работа (да не преча на колегите), а с другите - вкъщи, че имам малко дете, и свиря предимно нощем, като заспи.
    Според мен, 80-омовите 770-ки са идеални, като за 300-тина лева. Оттам нагоре - отиваш на много пари !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.