Jump to content
Българският форум за музиканти

Sign in to follow this  
Nikolov05

Избор на нов усилвател до 800 лева

Recommended Posts

Здравейте!

Свиря от около 2 години на китара и от началото използвам усилвателят Marshall MG15R. Чистият канал е горе-долу добре, но не ми харесва overdrive-a и затова си бях купил един евтин distortion педал - Behringer HD300. По-добре е с него, но не съм удовлетворен от резултатния тон и затова смятам да купя по-хубав усилвател. Да отбележа, че не съм свирил никъде другаде освен в стаята ми досега и го правя за хоби и забавление, а не професионално. Почитател съм на блус рока, хард рока и класическия метъл. Банди коуто слушам са например - GNR, Aerosmith, Van Halen, Metallica, Motorhead, Iron Maiden, AC/DC, Slayer, The Jimi Hendrix EXP, Led Zeppelin. В други форуми ми предложиха да се насоча към 5 - 20 ватови лампови усилватели, като например Marshall DSL15C (1x12") и DSL5CR (1x10"). Допадна ми как звучат, супер са, но вариент е също и Boss Katana MkII 50/100. Изглежда, че тези modeling усилватели са бая популярни днес.

Как мислите? Кое е по-добре в моя случей - DSL15C или DSL5CR? Вместо това да събирам ли за Катанта? Ако имате някакви други предложения ще се радвам да споделите.

Благодаря предварително!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Вярно, че си сравнително млад китарист, 2 години са си нищо. 

Питането ти е тъпо, обаче.

Съобразно какво искаш, си вземи един от Маршалите и забрави за Катаната, тя е добър моделиращ амп, но нищо толкова особенно,

колкото се опитват да я изкарат. Съмнение и чудене не може да има. 

Аз бих взел Marshall DSL15C. Но няма да ти навреди да си взмеш китарата и да сравниш двата маршала на място.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Аз онзиден свирих с катана - струва ми се, че не е усилвател за метъл бичкия, обаче за чисти китари, крънч и овердрайв поне на мен ми звучи много добре. Разбира се, доста по-оборудван ще си, ако му купиш и пералиерата, но тя не е особено евтина.
Лампов усилвател е много добре, ако ти се сменят лампи и ти стигат няколкото възможни тона, на които е способен без допълнителни педалчета.
Някои хора, обичат да се затрупват с ефекти. Според мен това е съвсем излишно, но всеки си знае.

Катаната е от хубавите моделиращи усилватели, според мен, способна е на доооста прилични и разнообразни звуци, със ефекти даже.

Edited by Evtim Djerekarov

Share this post


Link to post
Share on other sites

Благодаря за отговорите! Ефектите не са ми приоритет - мога да си купя по-нататък, а това с лампите - да знам, че трябва да се сменят, но все пак най-отгоре стои тона. Може би наистина ще премахна Катаната от списъка.

Edited by Nikolov05

Share this post


Link to post
Share on other sites

20 вата лампа са ти абсолютно достатъчни, иди го чуй и ако ти хареса - rock on!

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

До 800 лв., особено ако си склонен да вземеш и нещо на старо, има доста широк избор - Hughes & Kettner, Marshall, Orange, даже и ENGL съм сигурен, че може да се намери за тези пари. Не че ще сбъркаш, ако директно вземеш горепосочения Marshall, но се запознай по-обстойно с възможностите си.

Спрямо сегашната ти апаратура вероятно всичко ще ти се струва като мана небесна. :))

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Нямам опита на съфорумците, понеже съм стаен музикант, като теб. Повече от 5 вата вкъщи, за да подрънкваш, според мен е абсолютно безмислено.

Купих от Thomann преди време това за 422 евро:

Blackstar HT-5R Combo - 5W

1x 12" Blackbird 50 custom
designed speaker, 12BH7 dual-triode valve, 2x channels
(clean/overdrive). Overdrive controls: master volume,
treble, middle and bass. Clean channel controls: volume,
gain and clean volume. ISF, Re verb, speaker emulation (1x
12" or 4x 12"), headphone output, FX loop, dimensions:
(mm): 443 x 249 x 444 weight 12,3 kg, footswitch included.

Сега не го намирам в магазина, но има подобни.

В добавка имам даже атенюатор, че без него пак е джангър + това: https://www.thomann.de/intl/bg/boss_ds_1x_distortion.htm

Share this post


Link to post
Share on other sites

Имай предвид че 15 вата лампа вкъщи с 12 инчов говорител може да я бая шумно. Преди години се мотаех с бандата по клубове с едно 15-ватово комбо с 12 инча говорител, не мисля че съм го усилвал на много повече от половината - на сцената почват да мрънкат че само китара чуват. От това което си дал като избор и като банди на които се кефиш - DSL15 комбото е което бих избрал.

Нещо странично което е почти по темата - моделиращи усилватели, софтуери, и т.н. подобни много напреднаха последните години, но негативна за мен страна е че дават прекалено много опции - лесно можеш да се загубиш в това да бърникаш звук вместо всъщност да свириш - в резултат от което до момента в който нагласиш проклетията да звучи както искаш в конкретния момент вече ти е минал меракът да свириш. Особено ако не си свирил с различни усилватели, шкафове с различни говорители, микрофони, комбинации и позиции и т.н. и не знаеш за какво точно да се ослушваш като бърникаш настройки и комбинации. За тия неща дето си изброил един прост Маршал върши чудесна работа.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Така,като ви чете човек 15 вата е ебати и усилвателя.Истинския усилвател е с три,четири предусилвателни и четири крайни лампи.Оправдано или не всеки сам си преценява големия го усилваш колкото е необходимо малкия колкото може.За 800 лева има истински неща просто трябва да пробваш и избора няма да е труден.Даже при домашна употреба усилен на 1 или 2 няма да има нужда от нови лампи години.Успех с покупката и проба на няколко и който те устройва.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Абослютно не съм съгласен. Тия истински усилватели дето ги описваш с четирите крайни лампи са супер, и звучат много добре на стадион. Усилени на колкото да захапе потенциометъра на master volume-a в спалнята - не звучат чак толкоз добре. 4 крайни лампи са 50/100 вата, не знам къде го прати автора на темата с първоначалното колебание между 5/15. Иначе си прав че всеки сам си преценява.

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Не знам какви стадиони бълнувате,като за озвучаване на стадион такъв усилвател е недостатъчен.Звука от кабинета отива чрез микрофона в централния пулт и хоп стотарката стриже колкото оператора на пулта и каже.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Технически - 100W усилвател е два пъти по-шумен от 10W усилвател, въпросът е, че малко хора си представят какво значи "два пъти" по шумен - а то значи "адски много по-шумен" :)

Всичко над 1 ват в стандартен апартамент е шумно (любимият на поколения Celestion Vintage 30 e с чувствителност от 100dB, което значи, че продуцира 100dB на 1 метър при подаден 1 ват - което е доста шумно) . Това не значи, че всички апартаментни герои трябва да са обзаведени с едноватови усилватели, защото цифрите са едно, но реалното представяне на усилвателя е нещо съвсем друго и то не откъм колко е шумен, а как звучи при определено усилване с конкретния тип лампи и изходен трансформатор (разбира се, имайки предвид и конкретния дизайн на усилвателя).

Просто "големите" лампи от типа на 6L6, EL34, 6CA7,КТ66/77/88 и т.н., изискващи "голяма" железария (изходен трансформатор) са възприемани (условно) от масовия изпълнител на рок/метъл (със сериозен набор от изключения - почитатели на Vox/Supro/Magnatone и маса други марки всъщност) като "по-добре" звучащи.

Тук сега може да се изпише един ферман защо това е така или съответно защо не е така - ама имам чувството, че вече сме го писали... :)

Колко усилваш един усилвател, за да звучи добре - зависи от дизайна на усилвателя. Не става въпрос дали може да се озвучи стадион, а дали можеш да усилиш, да кажем, един Marshall JTM45 така че да звучи добре в апартамент например. Моите емпирични наблюдения са - по-скоро не.

От друга страна - можеш ли да направиш звук с Mesa Boogie Mark V на "апартаментни" нива - вероятно да.

На въпроса -  иди си тествай малките Маршали като аз бих тествал и малките Orange (Terror серията) и Vox.

Катаната също никак не е зле за това, което е.

И за да няма съмнения - аз оставам извечен фен на 4 големи лампи, с голяма железария - нищо друго не ми звучи така :)

Успех.

 

  • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Много помирителен и мъдър тон, вместо да се скараме едно хубаво тука като в добрите стари форумни традиции... :D

преди 5 минути, synchu написа:

цифрите са едно, но реалното представяне на усилвателя е нещо съвсем друго и то не откъм колко е шумен, а как звучи при определено усилване с конкретния тип лампи и изходен трансформатор (разбира се, имайки предвид и конкретния дизайн на усилвателя).

Това е сто про.

  • Haha 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Може би някои хора малко ще ми сипят, но аз никога не бих избягал и от варианта да се обадя на Владо Балев (носещи марката VMB) , да видя какви неща е направил в този бюджет и да ги пробвам. В MMG може да има дори негови неща на старо за доста добри пари. Както знаем, Владо не обича много да експериментира със съвременни high-gain схеми, само че прави доста прилични и здрави усилватели от по-класически тип.

Edited by Evtim Djerekarov

Share this post


Link to post
Share on other sites

Искам да кажа нещо набързо, имам вкъщи лампова глава и кабинет, и също имам и една катана 50 мк2. От както взех катаната, преди година, съм включвал ламповия вкъщи 3-4 пъти ;) Не че катаната звучи по някакъв начин по-добре, но е много по-удобно, особено като имам 15-20 свободни минути, пък и покрива дооста по-голям диапазон от тонове, за различни стилове, и различни китари/настройки. Стои ми до бюрото с компютъра, и от софтуера си му човъркам всичко, за 450лв си заслужава абсалютно всяка стотинка (USB кабел трябва да се купи отделно, няма в комплекта). А за 100w модел казват че е с по-добър говорител.

Edited by Rezachka
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.