Jump to content
Българският форум за музиканти

Запитване за Електронни барабани и техника


Recommended Posts

Здравейте! Скоро замислям да си купя електронни ударни, че ми харесват доста за тренировка без вдигане на особено шум вкъщи, но също така искам да го комбинирам и със следните неща, точно за тези неща и се обръщам към всички Вас. Искам да мога да :1/ чувам песента която свиря, както и какво свиря ,т.е ударните също да ги чувам - звукът искам да е максимално добър в домашна обстановка. - това да става през слушалки  и колони или през двете ; 2/ да мога да  записвам максимално качествено от вкъщи самите ударни върху някаква песен . Това  най-вероятно става чрез програми, които аз не знам и ще ви помоля да споделите кои са / - т.е трябва ми програмка , която да ми дава свободата да махам ударни от определени песни и аз да наложа нещо мое отгоре , също така да ми позволява да свалям примерно само ударните от дадена песен, за да мога да ги изучавам. Ако имате конкретни виждания за комбинации от марки на самите електронни ударни до слушалки,микрофони и т.н. каквото СТЕ СИГУРНИ, че ще ми е нужно като техника ,програми и т.н. ,
  моля да споделите. Парите не са проблем, така че давайте смело с предложенията !!!  Благодаря предварително !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм ползвал е-барабани, но вероятно дръм модулите имат Aux вход и позволяват да включиш слушалки/колони, откъдето да излизат и двата сигнала (Aux входния + барабанния). Виж какво пише в описанието на моделите, към които си се насочил или пък в упътванията им.

Няма такива програми - нито да вади само дръм трака, нито да оставя само него. Но можеш да намериш мултитрак песни (каквито вадят от игри като Guitar Hero, Rocksmith), където трак по трак можеш да пускаш спираш каквото си искаш. Трябва ти някакъв DAW, но може и с безплатното Audacity, което е дървеничко, но ще свърши работа. От тези игри има цялата дискография на Металика и РХЧП да речем, както и множество други песни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 year later...

Както Baby Thomas каза - такива програмки да си махаш и слагаш каквото желаеш - няма. За да разучиш ударни на дадена песен (и не само ударните) има 2 варианта - намираш си нотния текст на тази песен, я от интернет, я си купуваш книгата с нотния текст (има). Или втори и за мен доста по-ефективен вариант - пускаш песента няколко пъти и почваш да слушаш внимателно само този инструмент който те интересува. Така ще развиеш и слуха.

Колкото до възпроизвеждане на съпровод и запис със съпровод... Значи първото е лесно - всички съвременни модели го могат. Аз имах Yamaha DTXPLORER, което вече е супер-стар модел на над 11г сигурно. Имах малък жак-вход за звук, който се смесваше в монитора (слушалките) и съм си пускал мп3 плейъра там да слушам песен и да свиря с нея. Запис на барабаните със съпровод  - има 2 варианта:

1) записваш си само твоето свирене и после с програмка като Audacity като втори трак си го напасваш/синхронизираш към трака на песента

2) купуваш си един малък миксер и в реално време смесваш там песента и твоите барабани, по тоя начин е по-ефективно и време-спестяващо според мен. Един минималистичен миксер ще ти излезе супер-евтино, да не кажа без пари. Имам предвид миксер до макс 5 канала, от тия като за подкастинг, щото ако ще свързваш само барабаните и съпровод, друго не ти трябва - дори да ги вържеш като стерео всеки, ще заемеш общо 4 канала на миксера и дори ти остава един последен канал да вържеш някакъв микрофон да крещиш как се кефиш докато свириш (примерно)

Успех

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

On 7/3/2021 at 11:23 PM, RaverWild said:

...такива програмки да си махаш и слагаш каквото желаеш - няма.

Всъщност...вече има. ;) Да, получават се и артефакти, но е резултатът е напълно ползваем.

 

Цялата работа се раздвижи, когато някои от програмите започнаха да използват AI в алгоритмите си. Преди години и аз твърдях с пример, че няма как да стане в една кофа да налееш син, зелен, червен и разни други цветове, след това да ги разбъркаш хубаво и после да измъкнеш от кофата само червения цвят (примерно). Оказа се, че всъщност с много "мислене" и математически изчисления може. Да, на този етап от развитието на софтуера червеното не е 100% както е било преди да го сложа в кофата, има лек нюанс в оранжево, но на практика си е "достатъчно" червено. :)

Мисля, че схвана примера ми с цветовете. Аз самият не съм барабанист и не ми е трябвало да изваждам само барабани, но ми се е налагало да го правя с глас (с барабаните принципът е същия). Преди година-две имах поръчка на един аранжимент, по песен на Васил Петров. Трябваше да я пее едно момиче, с което не се бяхме виждали. Нямах представа как ще я пее и какви импровизации ще прави, за да знам къде и колко място да й оставя в инструментала. Започнах го, водейки се по оригинала, докарах го до към 90%, но ме хванаха съмненията дали изобщо правя правилно нещата и реших преди да съм го завършил,  да тествам аранжимента с гласа на Васко Петров (да ме прощава Васко, понеже няма представа, че е пял "насила" и с друг аранжимент:lol:). Та, изкарах му само гласа, наложих го върху аранжимента и се успокоих, че ще свърши работа (слагам демото долу в поста). Както споменах, резултатът няма как да е кристално чист, но за проби и обучение става. Ето и линк към една такава програма, с която от общото може да редактираш или направо да извадиш отделното, а като гледам с каква скорост се развиват софтуера и хардуера, нищо чудно след десетина години да може да извадиш и отделен тромпет от брас секцията. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всъщност yamaha е прав. Има разни по-нови приложения, които постигат прилични резултати, но все пак ако търсиш добро качество няма да свършат работа, защото не могат да изкарат "идеално червено". :)

Аз напоследък използвам Music Rebalance модула на iZitope RX8, помага ми да си вадя по-лесно и точно дръм партии. А преди ден-два видях че има и някакво app-че за мобилни устройства Moises, но с него още не съм си играл.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Ребаланса на Изотопа не ми харесва единствено, че като изключим  вокала, ударните и баса, всичко останало са го събрали в един кюп "Others", а там може да има доста неща, от които ти трябва само едно, оставям настрана колко отделни инструмента може да ти потрябват дори само от ударната секция. ;) Но както вече казах, хардуерът днес е достатъчно мощен, а софтуерът се развива с такова темпо, че прави 'blur' пред погледа ми. :P

Мисля, че в следващите няколко години ни чакат и други интересни изненади...

Редактирано от yamaha
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.