Jump to content
Българският форум за музиканти

Необходим ле е "refret"


Recommended Posts

  • 2 weeks later...
On 12/7/2019 at 8:47 PM, lyu_records said:

 

Това е в общи линии, ма линиите са много общи. Правил съм го и преди но в този случай има позиции, които са бая захабени и не съм сигурен дали ще е възможно за да стане перфектно, това е което ме притеснява. Какъв е минималната височина на позиция за да се случи тази манипулация?

Здравейте. Това приключение посмях да го направя на няколко  стари български електрически китари . На едната орфейка така бяха изядени праговете , че почти нищо не остана от прагчетата след изравняването -не може да се натисне добре струната-пръста опира в дървото . Ми издълбах дървото между прагчета . По добре отколкото да изхвърля китарата. Те така се е родил грифа на Ингви -не е имал пари за прагчета...ха ха.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Не е добре, да се ползва секундно лепило при фиксиране на прагчета, тъй като така има опасност, да се откърти много от канала при следващото им изваждане.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

Здравейте фенове. 
Мога ли да вмъкна една малка корекция?  Тръс род настройки се правят под напрежение на грифа-т.е струните на китарата натегнати за свирене.Идеята е тръс рода да противодейства на напъна на струните и да поддържа желаната от вас равнина на грифа. Аз така правя настройки по моите китари без всякакви инциденти .
-1/4 оборот на тръс род-а и проверка за изменения след 24 часа. Ако не е достатъчно още 1/4 оборот.

внимание! Не пренапрягайте твърде бързо и много тръс рода. Виждал съм в нета сериозни поражения.

Б

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз още не съм ги изправял защото чакам материал за "покгарда" в момента е HSH ще стане HXH Димарзио DP228 и DP227 с "пушпул" който ще ги дели на "сингъл"

В общи линии искам като дойде всичко да действам на веднъж адаптери, прагове и т. н.

Относно "тръс род" при изравняване на прагове се действа по следния начин

Посредством този инструмент:

61rtFB2yBGL._SL1000_.jpg

Аз си изработих един утре ще го снимам и кача. 

Докато китарата е със струни и е настроена в строй, в който ще се ползва се проверява дали грифа е прав, като се абстрахираме от прагчетата . Ако не е се опитваме максимално да го изправим посредством въртене на "тръс род" Тук е момента да отбележа че не винаги е възможно да се получи идеално прав гриф и за това не е необходимо да претягате защото има възможност грифа да се пукне или болта да се скъса, демек въртим разумно! След тези опити ако се е получил идеално прав, което според мен е рядко явление, преминаваме към следващата стъпка. Ако не е идеално прав измерваме къде и колко е крив посредством завирането на калибровани пластини между инструмента от горе и "фингърборда" и си записваме на един лист разликите:

luftomer-0-05-1-00-mm-1_7062.jpg

След което демонтираме грифа от китарата (има варианти, в които не може да се демонтира). И тук е момента да спомена че има 2 вида "тръс род", като това важи за двойнодействащия. Та след, като струните са свалени посредством изброените измервателни инструменти до тук и въртене на "тръс род" трябва да направим грифа да изглежда  по същия начин все едно е качен на китара със струни и тогава вече изправяме прагове. 

Иначе нищо не правим!

Лютиерите си имат "обстановка" за тая работа:

Erlewine_Neck_Jig_Workstation.jpg

Редактирано от lyu_records
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отличен пост lyu_records.

Също да вметна , че грифа не е задължително да бъде идеално прав след сетъп. Много производители и лютиери съветват за малка дъга( отпуснатост на грифа) , тъй като амплитудата на трептене ( ако трептене е правилната дума)е най-голяма по средата на струната. По този начин се позволява свободно трептене на струните без шум от допир с прагчета. 
Моите китари ,всичките имат малка отпуснатост на грифа. Опитах се да свиря с “ прав” гриф и не ми хареса чувството. Аз мисля , че отпустнат и идеално прав гриф са преференции при различни музиканти , също както е и височината на струните от грифа. Въпрос на удобство.
Нека поясна когато  говоря за “отпуснатост” става въпрос за много малки стойности. 
По -голям проблем е осукан гриф и да се надяваме , че това няма да е проблем с който ще се сблъскаме скоро.
 
Чакам с нетърпение да видя резултатът!
Поздрави..
Б
Редактирано от Бобо
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Здравейте, напоследък времето ми е яко кът деца, работа, репетиции и не остава много време. Трябваше ми китара дето да си я държа в колата без да се притеснявам, че ако изчезне ще боли много. Условията бяха следните, да е някаква марка, да има "FR" тип тремоло и да е във нормален вид, на възможно най-ниска цена. Попаднах на обява в "OLX" на въпросния Ibanez, малко грозноват, да не кажа много. Колегата го продаваше с качени EMG адаптери за това и цената беше завишена. Питах го предвид, че китарата е нисък клас има ли възможност да ми я продаде с фабричните адаптери и на края се сдобих срещу 300 кинта с един прилично запазен инструмент отговарящ на това което търся. Ако собственика си го познае искам да го поздравя, защото беше изключително коректен. Човека ми я даде с всичко налично включително разни инструменти, калъф и си личеше, че е ползвана от грамотен човек. Та както и да е, минавам към съществената част!

Проекта от днес стартира:

Адаптери - DiMarzio DP228/DP227, потенциометрите пак са DiMarzio, като тона е "пушпул" и ще ги дели на единични, превключвател DiMarzio EP1111. Понеже се налага да сменя и "фасадната плочка" а беше поръчана от вън се още повече забавих. Оригинално тя е 4 пласта червено/бяло/черно/бяло, което за грозната китара е още по-грозно защото всичко е в черно и черно. Новия материал е 3 пластов червено/черно/червено. Сканирах старата "плочка" и си начертах файл, по който да си изрежа нова, зареди новите копчета се наложи да пусна и един шаблон от плексиглас за да видя дали всичко пасва. Също така си направих и инструменти за грифа споменати по-горе в темата. Оказа се след измерванията че грифа и "тръсрода" са идеални. Вече всичко е разглобено и приготвено. Качвам материал за да стане по-ясно:

IMG_20200214_213723.jpg

IMG_20200214_213827.jpg

IMG_20200214_213955.jpg

IMG_20200214_214220.jpg

Редактирано от lyu_records
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

On 12/12/2019 at 4:59 PM, nikfishman said:

Напиши после някой ред какво се е наложило да направиш , и дали си доволен от резултата.

Изравних я и сега "екшъна" е е нисък, няма бъз и всичко е наред. В книжката на Ibanez дават при натисната струна на 1-ва позиция и едновременно на позицията, която граничи със сглобката на грифа към тялото,  дистанцията по средата между струната и позицията (8-ма позиция) да е между 0.3мм - 0.5мм обвързано с  "тръсрода" 

Относно "екшъна" са описали, че при 1-ва струна дистанцията между позиция 14 и струната трябва да е между 1.5мм - 1.7мм и на 6та струна между 2мм - 2.2мм. Интересното, е че доста гледах но не са написали нищо за височината на "нъта". Из нета това, което намерих като инфо за китари със заключващо тремоло, е че като натиснеш 3-та позиция дистанцията между 1-ва позиция и струната трябва да е колкото дебелината на кредитна карта, което според мен е много високо. Това съм намерил, като някакво "стандартизирано" ако може да се каже инфо. Само дето тука си зависи от това какво му харесва на музиканта, според мен, но е хубаво да има нещо по което да се водиш.

Относно процедурата по изравняването на прагчетата съм я описал горе в темата и само мога да кажа, 90% подготовка и 10% работа!

Ако има интерес мога да кача снимки, китарата стана супер и като цяло съм много доволен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 5 months later...
  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.