Jump to content
Българският форум за музиканти

Избор на пасивен атенюатор


Rezachka

Recommended Posts

Благодаря за предложението. Отиваме вече на цена, която не е за мен, и за моите цели - просто домашно свирене. Даже не става дума за записване, просто развлечително. Не мислех че на практика бугерата и торпедото ще са толкова зле, разликата е меко казано осезаема. А толкова мнения изчетох и толкова сравнения в ютюбата... както и да е. Лейнито не е чаак толкова зле, всъщност е по-добре намалено, отколкото увеличено през атенюатор, както мисля че се чува и от тъпите ми записи. Точно обратен ефект се получи като взех атенюатор, идеята беше да се подобри тона, той стана на гъз...

Мисля че по-добре да си взема някоя от малките 15 ватови глави. Като гледам повечето имат и превключвател, който разделя паъура на половина, или на четвърт, или там според модела... Като цяло ми се иска да взема PRS MT15, обаче всеобщото мнение е, че е доста по-силен (шумен) от други 15 ватови, а и реално е повече от 15, просто са написали 15...

Но стигнах до заключението, че предпочитам да дам ~1000-1200лв за по-слаба глава, отколкото за атенюатор, защото просто не е оправдано. Та дори и моята глава, сегашната, не струва толкова.

Редактирано от Rezachka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има и бюджетни решения за реактивен атенюатор в рамките примерно на около 150Евро, при положение, че сте склонни да си сглобите сами един кит, примерно TT Tonehound, който ще ви излезе около 125 Евро с доставката.

https://www.tube-town.net/ttstore/kit-tt-tonehound-light-100w-8-ohm.html

Може евентуално може да се наложи да се добави един вентилатор, но зависи на какви мощности ще се ползва. От изхода се взема сигнала и се подава на  усилвател 1 Ватт (не лампов), примерно с LM386 (има китове по магазините )и вече имате реактивен атенюатор с регулируеми нива до 1 Ват или колкото искате. Не съм ползвал въпросния това, но това е, което се намира на най-прилична цена в цял вид.
Има и още по-просто решение на АМТ, но там вече е напълно направи си сам. Пробвал съм го, но лично на мен ми звучи по-добре варианта, когато е чист товар плюс малък амп (не лампов) след него.

http://media.amt-sales.com/gitarnyj-attenyuator-s-imitaciej-nagruzki/

Напълно и абсолютно безмислено е да се спускате на разни цифри. Там няма никакви чудеса и/или вълшебства, компонентите, които се ползват за реактивен товар са ясни и то отдавна. Ако ви се занимава допълнително може да се опитате да докарате импедансната крива на товара спрямо някакъв известен говорител, но това е за по-любознателните :)



 

Редактирано от Gregg
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чудеса и вълшебства никъде няма. Просто някои се справят по-добре от други, а и ToneKing използват малко по-различен подход, който дава отлични (за мен) резултати. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може би не е точно по темата, но от време на време ми минава през ум една мисъл... Чудя се дали не е време да се сменят лампите. Нямам възможност за сравнение с други нови, нито пък някога съм сменял, нито пък някога съм имал друг лампов амп. Принципно, знам че може и да не са за смяна, но пък вече доста години станаха. Ампа го взех от съфорумних началото на 2015г, като беше ползван в репетиционната им, не помня колко време, но лампите са си фабричните на Ruby... Има ли някакъв лесен тест, с който да се разбере окончателно състоянието им? Има известна доза шум, ама не знам дали не е просто заради силното ниво на гейна...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лесен тест има - слагаш нови читави и слушаш има ли разлика и колко. :yes:

Относно предното ти мнение и идеята да купуваш "слаб" усилвател - няма да помогне за домашно свирене. Същата работа ще е. Разликата между 100/50/30/15 ватов усилвател е една чертичка на мастър волюма, може и толкова да няма. Тези ватове не ги гледай изобщо като какъвто и да е индикатор за това колко силно ще свири. Нито възможностите за половин/четвърт мощност или цъкане на режим 1 ват и т.н. - като правило звучат по-зле, отколкото ампа просто намален. Също съм пробвал съм и съм правил няколко варианта на 5/3/1 ватови лампови ампчета и пак е силно за апартаментни изяви, макар че е по-поносимо. Лошото е, че повечето фабрични не са хай-гейн (Блекстар са полу-лампови).

На ватовете като индикатор за сила на звука не може да се вярва по няколко причини:

  • Не ги възприемаме "линейно", 10 вата е само два пъти по-тихо от 100 вата;
  • Джангъря зависи от още много неща като брой/вид озвучителни тела, ефективност на говорителите, захранващи напрежения в самия усилвател и т.н.;
  • Производителите пишат абсолютно кой каквото си иска!

Единствената файда на тия ватове е да се ориентираш дали има 1/2/4 крайни лампи и евентуално какви, но много по-добре е да погледнеш модела и бройката им. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То от всичко което изгледах, и на един ват пак може да стигне 100 децибела...

Има ли разлика между 6L6 и EL34 в полза на по-тих режим, освен разликите в тона?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Реших чисто от интерес да сваля лампите, око да види, ръка да пипне... цък

Не знам дали е фабрично това, едната само да е JJ. Ако искам да сменя лампите, има ли голямо значение марката, и коя марка е за предпочитане. В Българя Ruby не намирам по онлайн магазините...

Някой може ли да ми обясни това какво означава:

image.png.9e84c806f1477cb877b3effa68ee8b38.png

от диаграмата разбирам че е позициите на лампите, но каква е разликата между hi grade и selected в случая

Редактирано от Rezachka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Какво точно значат тия неща вероятни ги пише на сайта на Ruby. ТАД имат сходни "етикети", селектираните са подбрани по определени критерии лампи, Хай-Грейд са с още по-добри параметри и е логично да има такава на първа позиция (V1).

От снимката се вижда, че крайните са STR (Special Tube Request), което по принцип е по-високо ниво лампи. Предусилвателните са triple mica (не знам как е на български, тези пръстени, които държат конструкцията), което също се среща само при по-добри/скъпи лампи. Дали обаче все още са добре не е ясно. Какви са били първоначално също не се знае. Аз имах една предусилвателна Ruby, която беше доста ялова, както и две крайни уж matched set, ама тестера друго каза. Мерих ги като нови, но се оказаха между средна хубост и смотани. От толкова малка бройка не е коректно да се правят заключения за марката, но те и безтова нищо не произвеждат, само поръчват, мерят, сортират, продават.

От новото производство аз лично харесвам Tung-Sol, но са скъпички. ТАД имат холяда какви ли не уж яки модела, но цените са сравнително високи. EHarmonics също стават и са на средна цена. JJ са най-евтини, но са УЖАСНО непостоянни като параметри - една партида супер, следващата трагедия (измерил съм 60 бройки до момента). Старая се да ги отбягвам лично аз, но предвид цената доста хора искат такива. В крайна сметка обаче са си консуматив, като струните. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами, днес смених лампите. Предусилвателните JJ ECC83S Gold Pin, и крайните JJ 6L6GC (за тези ми се искаше Tung-Sol да взема, но нямаше).

Направих едно сравнение. Опитах се до колкото мога да ги наредя нещата по един и същи начин: цък, Нямам лупър, иначе щеше да по-достоверно. И трябва да сложа нещо под струните на китарта че много звънят...

Разлика има, но много по-малка от колкото очаквах.

Старите лампи 1, старите лампи 2

Новите лампи 1, Новите лампи 2

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има няколко възможни причини:

  • Старите лампи са си ОК
  • На тихо в къщи разликите винаги са много по-малки, ако направиш теста на сцена няма да е така
  • Нещо (няколко неща) по пътя на сигнала ти пречат - китара, струни, адаптер, кабели, ефекти, кабинет
  • Ампът толкоз си може

Или комбинация от тях.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сега на обяд ходих при Ники да ми направи биас, и сега като го сравних, има разлика към по-добре. След биас звучи по-меко и средите са по-ясно изразени.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.