Jump to content
Българският форум за музиканти

Adobe Audition/Cool Edit Pro


Mityata

Recommended Posts

Абе човек...ти музика ли правиш или нещо друго? Музиката не е само цифри - не забравяй, че основното й предназначение е да се слуша от хората и да доставя естетическо удоволствие, следователно точно това трябва да правиш и ти докато работиш песен, най-вече да я слушаш, а кой куплет с колко децибела да го променяш и дали изобщо да го променяш...това си идва постепенно с практиката. Не може да гледаш на една песен само схематично в цифри - нали често имаме изграждане...първият куплет е по-тих, във втория има повече екшън...в припева още повече. Освен това, тук май никой не работи с Adobe Auditon 1.5, а ти питаш конкретни неща как да ги направиш точно с тая програма - предполагам не се надяваш хората да хванат мануала и да го изчетат, за да ти отговорят кое копче кога се натиска. А иначе всичкото това дето го питаш е възможно да стане, но на първо място се иска слушане, на второ - гледане...и не на последно - четене. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Да поговорим за настройка на еквилайзера на програмата за обработка на вокал.Понеже се засрамих със своите архаизми /Adobe Audution 1.5/ , влезнах тука-там в Интернет и се снабдих с Adobe Audution СС.Нова програма, и на Windows 10 работи като шмайзер, не  се "куми" като Adobe Audution 1.5. Това, че е "втора ръка", не е  закупена официално, и има някакви "келешлъци" от време на време- например не иска да конвертира моно файл в  стерео, но аз се кооперирам със старите версии. ОБАЧЕ...Еквилайзера на тази програма е различен. На старата програма Adobe Audution 1.5/  има готов модел еквилайзер,  а тука на Adobe Audution СС има нови видове  модели еквилайзер, но не дават това качество. Например има един еквилайзер Vocal Present, но всички стойности  са занулени, и само една е дадена на две степени вдигната. И......гласа излиза затворен, ..чува се като  ,..."от другата стая". Аз взех стойностите на старата програма и ги настроих на новата, и се получи горе-долу. Може ли да поговорим за  настройката на еквилайзера ? На 10 бендов еквилайзер аз направих така, проблизително....1.без изменения...2.една степен нагоре...3. без изменение...4.една степен надолу...5. една степен надолу....6. без именения...7.една степен нагоре...8.една степен нагоре...9.една степен нагоре...10. една степен и половина нагоре. поздрави.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Ключови думи за търсене с Гугъл: "Честотен диапазон на човешкия глас", честота, децибел.

След разбирането на тези понятия минаваме към "криви на Флетчер-Мънсън"

И те така...нататък

 

А на какво слушаш?

Редактирано от presly
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пак инджинерни науки....трудна работа.  Аз се  надявах на някакъв шаблон да го излагиатствам /типично/. Ще карам по класически метод- ще минавам файла за еквилайзер през старата АД 1.5. Все пак ще се опитам да потърся неща  за....как го каза....аз не мога да го повторя, а камо ли да го науча.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Щом не искаш да ползваш "инджинерните науки", ползвай ушите си - виж какво липсва или е в повече и компенсирай докато звукът ти хареса.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...ще минавам файла за еквилайзер през старата АД 1.5...

?!?!?! Не ми казвай, че за всяко пипане на EQ ще експортваш към външен софт и ще импортваш после наобратно... :surprise:

 

Силата на модерните DAW е именно в това да сложиш файловете и с амнайсе риъл-тайм ефекта да си направиш микса до край. А когато и където има нужда да си коригираш в движение някой параметър докато станат нещата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тео, дай сега да направим плавен преход към инджинерството :)

На тоа десет бандов екуалайзер трябва да има под всеки банд едни цифри и после буквите Hz.

Пък на фейдърите на EQ-то на всяка степен (нагоре и надолу) може и да има пак едни цифри и после буквите dB.

Хай сега дай един превод на написаното по-горе като "на Х Hz вдигнах / свалих У dB".

:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Вчера  си настроих еквилайзера на пулта -YAMAHA EMX5014C  по  модел на еквилайзер на програмата Adobe Audition 1.5, която използвам за моето Творчество. Да, има простанство и цвят, но малко е агресивно.Работих  в ресторанта  цяла вечер с тези настройки, става, но не са това ,което искам.Няма мекота, приемственост, съгласие. Върнах отрязаните "среди" на едната писта,   последните "високи" вместо на две степени високо, ги върнах на изходна позиция, Получи се. Ще експеремтирам в тази посока. A Hz  i dB ги оставям на вас да се разправяте.Между другото , да Ви споделя за лап топа,....понеже ползвам софтуер second hаnds, и съм с Windows 10..........антивирусната  пощуря и полудя, накрая им забрани повечето програми, включително  програмата ми за телефониране чрез Интернет..и един CAKEWALK 9 за midi files,който няма отношение към звукозаписа,но е по-стара и от Adobe Audition 1.5....Наложите да  ресетна целия Windows, след това му ЗАБРАНИХ АНТИВИРУСНАТА ПРОГРАМА,  и си преинсталирах всичко отначало........и сега лап топа се кротна, успокои се...работи човешки. Извода е, че антивируните не са антивирусни, а контролиращи агресори, слуги на монополите, и ако не им носи пара и печалба, го дамгосват като незаконно и нелегално.

:)

Редактирано от Teo 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 year later...

Здравейте,

днес си записах  с  AdobeAudition CC на една песен вокала в  моно, после го конвертирах в стерео, но когато го събрах на мултитрака , ми звучеше само единия глас...т.е. моно.

Визуално горния глас на стерео вокала беше оцветен в синьо, който звучеше, а долния глас в кафяво, дето не звучеше. Вероятно съм кликнал нещо в повече -дали при записа, или после

-моля  за съвет, да си го оправя, да стане вокала пак стерео, да си звучи .

Поздрави

Редактирано от Teo 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Baby Thomas changed the title to Adobe Audition/Cool Edit Pro

Записвай си вокалите моно - няма нужда от стерео. Ако има друг вокал записваш на друга моно писта. Те като минат през някое ВСТ пак ефектите са си стерео. И ако има ефекти пак стерео се чуват в крайния микс. И зарежи този AdobeAudition има по-добри и удобни програми. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първо- отворил си за запис стерео канал.

След това- микрофона включен е само в една дупка (XLR или TRS- не ви знам конфигурацията).

Накрая имате запис само в канала свързан с източника.

А най-лесно, ако искате да имате запис в двата канала- копи->пейст от единия в другия.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 19 часа, patzo написа:

Записвай си вокалите моно - няма нужда от стерео. Ако има друг вокал записваш на друга моно писта. Те като минат през някое ВСТ пак ефектите са си стерео. И ако има ефекти пак стерео се чуват в крайния микс. И зарежи този AdobeAudition има по-добри и удобни програми. 

Аз не записвам с комерсиална цел,  правя си само  реклама , работата ми е надничарска , дуо по заведенията.Затова не търся най-доброто. Но ако реша  да се насоча към някоя друга програма, мога ли да се насоча към Sonar ? Какъв модел бибило добре  да избера ? Sonar 3 ? Преди време  пробвах с  Cubase, една безплатна версия  си взех заедно с един пулт, ама ми се стори безумно сложна, надвишаваща моите  интелектуални възможности. Какво ще кажеш, да потърся  дакажем Sonar 3 ? Или някой друг  Sonar ? Поздрави

Редактирано от Teo 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 9 часа, wiseppman написа:

Или си натиснал това:

image.png.a969ffd6175413ed1b36bbb241f10941.pngIli

Нещо такова  излиза, явно съм цъкнал нещо в повече......Започвам да разучавам проблема . При настройките за запис трябва да  натисна  да  записва моно канал, например десния, ...а други  настройки трябва ли да отбелязвам,  на канала имам тези настройки-Input,  със стрелка надясно...отдолу вероятно  outnput....И третото е Read. Вероятно съм цъкнал някоя ненужна настройка. Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.