Jump to content
Българският форум за музиканти

Помощ за начинаещ - синтезатор или пиано


Recommended Posts

Здравейте,

В последните дни изчетох много теми и ревюта по темата, но не бих казал, че нещата се подобриха. По-скоро се обърках повече.

Става въпрос за сина ми, който е младеж на 15 години и от година, две свири на китара. Посещава около година уроци и след това продължи сам да се учи и да свири. Нищо амбициозно или с определена цел - изцяло за собствено удоволствие. А и на родителите си, които понякога имат привилегията да вечерят на жива музика.

Последните месеци се засилва интересът му към пианото и вече дойде момент, в който ще се купува инструмент и ще търсим преподавател. Първоначално определих бюджет около 300-400 лева, но се оказа, че май не е достатъчен. Затова моля за помощ - дали да започне със синтезатор в този бюджет и според напредъка и интереса му, да продължи с дигитално пиано след половин-една година или да се хвърлям направо в дълбокото?! Той определено предпочита дигитално пиано, но за това бюджетът ще скочи до 900-1000 лева, а ако не се занимава сериозно не знам дали е оправдано.

YAMAHA P-45CASIO PX-160ROLAND FP-30 

От друга страна има синтезатори, които дори имат самоучител за пиано, но не знам пък колко е полезен. Така бюджетът ще е около 600 лева, което по-поносимо. Гледам тези, но сигурно има и по-подходящи, а може би и с по-добра цена за човек, който иска пиано:

YAMAHA PSR-EW400YAMAHA PSR-E463

 

Моля за съдействие - към какво да се насоча? Предполагам, че дигиталното пиано е най-добре, но да дам една доволна сума, за да си посвирва един-два пъти в седмицата оправдано ли е? Има ли финансово по-приемлив вариант (първоначалния бюджет 300-400), с който да стартира?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Към момента, ако някой не предложи по-бюджетен вариант, изборът се свежда до:

Alesis Recital Pro или KORG B1, които сега са около 700 лева. 

И по-вероятно Alesis Recital Pro, заради някои възможности, които може би е важно един начинаещ да има. Дано не греша. Иначе навсякъде казват, че KORG B1 е с по-добър звук, но без много функции. 

Поздрави! 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако смятате да се записвате на уроци по пиано, то тогава избора е единствено в горепосочените  ROLAND FP-30 , KAWAI ES110YAMAHA P-45, Причината е, че уроците по пиано обикновенно се правят на истинско или дигитално пиано при учителя, след което в къщи трябва подобна клавиатура за репетиция. Почти всички синтезатори са с "мека" клавиатура наречена Synt Action , която се различава много от горепосочената "hammer action" 

 

Ако целта е да "свирите за кеф" в къщи различни неща, то синтезатор от горепосочените ще свърши доста по добра работа, като той може дори да служи за акомпанимент на китарата - като свири ритъм и мелодия или хармония. Докато дигиталното пиано , си е пиано с малки размери :)

Голямата разлика между синтезатора и дигиталното пиано е именно тяхното предназначение. Едното е за тренировка на изпълнителя, пръстите и уменията за свирене. Докато другото е комбиниран инструмент с много звуци и екстри като барабани и бленди - които буквално правят цял оркестър. 

Напрактика са различни неща, и повечето хора които се занимават с това имат и от двете. Синтезатора, поради факта че няма толкова сложна клавиатура е обикновено по евтин - затова и горната разлика в цените. 

Свиренето на пиано, и създаването на музика със синтезатори са две много различни неща. Уроците по пиано помагат за уменията на изпълнителя, за може по лесно да изсвири желаната мелодия или хармония. Музикалната теория преподавана в тези уроци е също много важна, без нея всичко е "по слух" и въпреки, че в YouTube е пълно с уроци - намирането на правилните е сложна история, при положение, че търсещият не знае какво да търси :)

Работата със синтезатори обаче е съвсем друго нещо , и изисва други познания и умения. Реално в днешно време човек може да прави музика и без да може да я свири на пиано или китара. 

На кратко , зависи какво цел гоните, и колко пари ви се дават. Но и двата варианта без учител е лоша идея :) , напредва се бавно , и се губят много важни моменти по пътя. 

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Благодаря ви от сърце за насоките! Колко лесно става, когато някой знаещ ти подреди картинката.

Вече е записан за урок в четвъртък. И аз смятам, че макар да е просто за удоволствие, трябва да мине през музикалната теория, техника на свирене, личното внимание... Така държах да се случи и с китарата - първо взехме класическа китара и беше на уроци, след 6-7 месеца взехме електро-акустична и след още 5-6 взехме електрическа. Около година беше на уроци и след това продължи сам. Така че, учителят е задължителен и благодаря за затвърждаването на убеждението ми. 

Иначе младежът настоява за пиано и е наясно какво означава това, категоричен е, че не желае синтезатор, а пиано. Дори предложи Петроф, което ми звучеше страшно интересно, но само докато проверих цената. После си остана просто страшно. Така или иначе, явно няма да влезем в първоначалния бюджет. 

Насочихме се към Alesis Recital Pro, заради добрата оферта и някои функции. Ще го обсъдим и с учителя, но към това се насочва "музикантът" засега. 

Сърдечни благодарности за безценните насоки! Нямаше да се оправя с кашата от информация в главата ми. 

Редактирано от П. Илиев
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.