Jump to content
Българският форум за музиканти

Шум във високочестотен говорител на студиен монитор


Recommended Posts

Здравейте, 

 

Някой дали се с сблъсквал със следния проблем: използвам чифт студийни монитори Yamaha HS5, които са сравнително нови - на под година. Наскоро се преместих в друго помещение и установих, че в единия край на помещението има много сериозни радио интерференции, които водят до високочестотен шум от високочестотните говорители на мониторите. Това става в радиус от около 2 метра, независимо дали мониторът е включен към миксера или не. Тествах доста: разкарах всичката електроника от помещението и оставих само единия монитор + няколко вида захранване - от обикновен разклонител до филтриран източник. Пуснах и кабел от друго помещение - определено не е от захранването. 

Също така не зависи от монитора - пробвах и с двата - проблемът се проявява точно на това място независимо кой от двата монитора ще сложа. Другият, който е на около 2 метра от него няма никакви проблеми. При размяна е същото. 

Накрая покрих монитора с два слоя алуминиево фолио и проблемът почти изчезна. Като се зачетох видях, че почти не се произвеждат монитори с екранирани високочестотни говорители. 

 

Та сега на въпроса: дали има начин да се екранира високочестотния говорител вътре в монитора без това да се отрази на звука? 

Link to comment
Share on other sites

По-скоро опитай да екранираш входната секция/предусилвателя вътре в монитора (ако може да се разглоби). Екрана връзваш към земното.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Много голяма мистерия от къде ли идват смущенията... На мен лично много ми се запали любопитството - може би съседи през стената с някое гадно импулсно захранване на сателитен приемник, или по някакъв начин да се насъбират отражения от клетка за телефон монтирана на покрива... Но да, екранирането на електрониката в мониторите би трябвало да реши проблема, а самият екран през високоволтов кондензатор няколкостотин нанофарада заземен в някоя подходяща точка от стаята или останалата апаратура. 

Link to comment
Share on other sites

Всъщност прав си, ако ще става някакво късо по-добре директно да се забие в земята фазата, зависи от това кое наричаш "земно", ако става дума за шасито на някой усилвател или нещо такова бих ползвал кондензатор ако не ме мързи. На мен обаче наистина ми е много интересно от какво са смущенията, ами ако някой наблизо е включил някой HAARP или нещо такова зло и гадно??? Тая работа си е за Мълдър и Скъли B):D Човека не е написал дали живее в къща или блок с много съседи, ама ако наблизо през стената не живее никой който евентуално да е включил в стената нещо много неизправно, за мен е направо мистерия, нещо скрито в тайна от правителството : ))))

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.