Jump to content
Българският форум за музиканти

Струните На Мрака


Recommended Posts

Струните На Мрака го направихме с Антоан Антонов от Варна, Микса и Мастера са правени в домашни условия.Ще се радвам да чуя мнения, както за парчето, така и за звука.https://otkrovenia.com/bg/muzika/strunite-na-mraka-stoiandmn-meteor

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Доста добре , но не е върха, същото мисля и за пеенето.

Стилово какво е- стонер, слъдж, дум? Ти ще кажеш, какво гониш.

Ритъм китарите - такъв звук много не харесвам. Солата ми звучат добре  и като свирене и като звук.

От тези ритъм китари, още на първия куплет вокалите потъват и не се разбира много текста. Ти може да си го писал и да ти е ясен...

И самият текст- доста клишета , все едно превеждано от западен на места, не е силна част на песента.

В никакъв случай не искам да умаловажавам резултата, доста е добър, като краен такъв.

Използвал си някакъв ефект на вокала, на места ми съска, може би е трябвало да слагаш и де-есер.

Като баланс микса е добре. Вокала е могло да се постарае на куплетите да пее по интересно, примерно яростно, злобно...

Има доста интересни моменти в парчето. Трябва да си доволен от резултата. Редените барабани си личат, ако имаш възможност намери барабанист.

Съсредоточи се на първи куплет и припев.  Виж какъв контраст има.

На куплета, вокалите нито много се разбират, нито са изпяти убедително. Идва припева и всичко е ок. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^ ОК приемам критиката като градивна,не съм целял да печеля Грами, нито съм професионален студиен инженер.Свиря за удоволствие, страст останала ми от младежките години,правя го за удоволствие,наистина ако имах барабанист, който да му се занимава щеше да е по-добре,освен това този ни е първия опит за съвместна работа с вокала, следващите парчета трябва да станат по-добри.Стила, който се опитвам да доближа е на Бляк Сабат, колко сме близо това е друг въпрос,но аз съм си аз така свиря, знам си възможностите.Утре ще постна друго парче,от предните ми групи, надявам се да го коментираш, ще ми бъде приятно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей, като мога ще чуя.  По принцип зависи, човек как приема нещата. Критиката първоначално не е приятна, но може да си извадиш извод , какво да подобриш. По принцип в този форум си мълчат, от което полза няма. Или да се ръсят само хвалби. При теб нещата са ок, има някакви малки неща за подобряване.

Поне така съм ги чул, дано мнението ми ти е от полза.

Успешна седмица!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 Кавъри да се правят  - е лесно. Ставаш папагал и  - яхваш чуждото вдъхновение:) яко, нали? Какво ще кажеш? Аз казвам - кавъра е тотално клише. Искам аргументи - в кой текст (западен ) има фрагменти на коментирания от теб. Ще се радвам да отговориш аналитично и аргументирано. И нежно- спокойно и не-менторски. Къде са тези ритъм китари. ?На какви монитори слушаш? На записа му липсват 3-4 деления високи честоти. Но ти не забеляза това. И приятелю - няма запис без съскания. Не се е родил тон-режисьор, който да се справи с този сакрален проблем Съскат и Бийтълс и Пърпъл Чуй хело-гудбай, ако искаш още примери - веднага давам линкове.И група уран също съска. И Металика съскат Това става, защото някои честоти се припокриват във финалния микс и като се вмъкнат ефектитеНа живо - съсканията са много по редки Записа не е правен с протулс:) ти би ли си купил такава саундкарта?? Едва ли. стрябва 1000 микса - за да постигнеш 1% подобрение. Ами Марая Кери? Не само съска но и "ч" - шка. Но това влиза в стандарта Американския! Но нашите критерии са уауууу - над английско пееещия свят-, Ако искаш да уязвиш някой тон режисьор - кажи му, че е допуснал съскания И той ще си премълчи. Но да искаш от аматьорски запис направен за три дена такъв "перфект" си е  игрива закачка  -какво ще кажеш?После - мастер програмите също впръскват съскания. Всяко напомпване - вдига ниските и високите. Това знаеш ли го - а знаеш ли ритуала - пак отначало:) И няма да ти остане време за коментари.  Откъде мислиш че се вдига по-силното звучене на записа. Ти опитвал ли си да смесваш и с какви слушалки и монитори?  Уважавам те - ама по ще ти пасне да коментираш кавъри. Всяко ново и непознато нещо е трън, който бързо би искал да извадишЧовек - особено музикант с опит като теб - трябва да си поотвори малко съзнанието за нещо различно. Иинтересно - нищо не си коментирал за емоциите. Музиката не е само миксиране и излъскване на декора

той и живота е едно клише. Всъщност, това е похвала. Значи всичко си е на мястото. Не сме обединили водка с печена тиква. 

направили сме водка с кола, ако можеш да ме разбереш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хубаво е когато пускате такива теми да уточните, какво очаквате. Например: "Моля само хубави коментари". Което е абсурдно, защото ако искаш мнение на непознати хора, трябва да си готов да чуеш всичко. Ако искаш само хубави коментари, питай жена си, мама, тате, баба, децата ... абе роднините. Но не знам с какво ще ти помогне. Обикновено чуждото мнение е ценно защото хората, които не те познават биха ти казали всичко, както си е. Но, вие си знаете...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз писах веднага че приемам критични мнения,китарата и саунда ми са хоби, само че очаквам повече хора да коментират и то такива, които са доказани,пък  и когато критикуваш колеги,малко внимавай ти къде се намираш като ниво, аз така мисля.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Супер, обаче така става много трудно за администриране, понеже модераторите не знаем нито на теб какво ти е нивото, нито на другите, които пишат. А и сам разбираш, че това е доста субективно. Особено кой какво разбира под "доказани".

Не искаме да има караници тук, особено по такива теми. И понеже нямаме възможност да следим всяка такава тема кой какви условия има и да внимаваме някой да не каже нещо, че да обиди автора на темата, искам да помоля да се публикуват само теми, в които няма никакви условия. Между другото в началния ти пост не пише за никакви ограничения: "Ще се радвам да чуя мнения, както за парчето, така и за звука"“ Не пише нищо за нива нито за доказани хора.

Предлагам да заключим темата за коментари защото, както казах, нямаме възможност да пресяваме кой какво казва - няма ясни критерии за това. А и незнам дали някой ще се престраши да каже нещо след този разговор.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Vargant66 - ти искаш критика:
 - Относно свиренето - можехте да врътнете още няколко дубъла, имате доста ритмически разминавания в инструментите.
 - Относно звука - много високи и високи среди, не е много приятно за слушане. За сметка на това няма ниски.  И е прекалено препомпено, което също не го прави леко за слушане.

 

Solist - ти не искаш критика, а искаш да изпопадаме в прехлас.    Идеално е пич, готов си за издаване - носи го по лейбъли !

--------------------

Добавка:  понеже коментирахте Сабат, сега погледнах на колегата Деан един кавър на Сабат, да се сетя за звука им:


 - има известна разлика с вашия звук.

Редактирано от Demiurg
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Аз лично, от свое име благодаря на Demiurg за прецизния и събран в малко думи коментар, който за мен означава много! Казвам това от сърце. 

Щом не са изпаднали хората в прехлас - за мен означава, че не съм си свършил както трябва работата. Разбира се, че искам да изпаднат в прехлас - работя и за собственото си удоволствие, но то ще стане пълно - ако другите харесат това което правя. Направил съм си изводите и ще се старая (доколкото са ми възможностите) да се подобрявам занапред.  За препомването - това е факт. Имахме избор - да оставим готовия запис направен както трябва (графиката на звука беше красноречива за това) или да усилим - за да се чува с повече мощ на плеърите по сайтовете. Попитах Стоян : Да жертваме ли правилата и да го напомпя - или да го оставим така? Стоян каза: Усили го. Тоест - аз напомпах записа. Аргумента ми - пред самия мене си - беше ситуацията в която са изпадали и Пърпъл - от които винаги човек може да научи много. При записа на албума Deep Purple in Rock - музикантите казват на Мартин Бърч - Искаме записа да влиза в "червения сектор" - да изкривява! И Бърнч се навива - защото са си били и приятели. Помислих си - щом гигантите Пърпъл правят това - аз защо да не го направя?? - и напомпах докато получих мощ в звука. (няма как да няма изкривявания) 

Редактирано от solist
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хайде и аз да се обадя (може и на слабо време):

1) Композиция и песен - не мога да се произнеса по простата причина че не слушам подобна музика. Лаишкото ми мнение че звучи тежко и има потенциал при по-добър запис и изсвирване (и смесване) да стане хубаво парче. Все пак това е демо (или поне аз като такова го приемам).

2) Изсвирване -  имате ушевадни разминавания китари / барабани около и след 0:45. Много е възможно нещо да се е оплескало при микса, защото ми се струва че има един пасаж цялостно дръпнат назад, което по-скоро ми звучи като проблем от копи-пейст и разминаване на тракове, отколкото от самото свирене. Нататък ритъм китарите си звучат доста стегнато. За солирането, пак не ми е работа, not my cup of tea :)

3) Микс - наистина сте го пренапомпали. Хубаво е да имате някакъв критерий и мерителна единица, не просто слушане и корекции на ухо. Бих ви препоръчал една малка програмка, наречена EXPOSE. Разбира се, тя мери готови тракове, а във всяко DAW има достатъчно измервателни пособия, които да ви кажат кога да спрете, когато "помпате". Вашият трак е с LUFS = -5,9, при приет стандарт за рок парчета -9 / -10, тоест прекалено е. True Peak-а пък е 2,9dB, което също е много.  Ето как изглежда "дисекция" на песента през EXPOSE. Червените пасажи / позиции са тези при които има проблем:

Capture.png

Като цяло се усеща прекалената компресия и липсата на динамика, която за мен е по-неприятна от допълнителното "кривене" до което води самото пре-компресиране. Вторият проблем е EQ-то. За мен този тип музика е свързана с тътнещ бас и отчетлива каса. Въобще с богати ниски и ниски среди, а при вас те липсват. Изобщо барабаните са почти второстепенен инструмент в песента (като микс), а не би трябвало. Има достатъчно хватки за изтегляне напред и подчертаване на каса, соло барабан и бас, за да се получи водеща ритмична секция.

Това е общо взето. Опитах се да съм обективен, а не да ви хокам, напротив. Както написах в началото, има заряд, тежест песента, просто я доработете :)

И аз не съм някакъв корифей музикант, но нали искате мнение :)

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Въпреки, че не съм на ниво да коментирам, не разбирам къде има проблем в мнението ми.

Все пак това си е мое мнение, не съм целял да наранявам ничие его. Съжалявам. Сега разбирам, защо обикновено по опитните си мълчат.

 

1. Въобще нямах идея кой е изпял, написал текста, записал и тн...

2. Това, че Мартин Бърч е вкарал записите си на Пърпъл, Мейдън и тн в червения сектор, е защото е ползвал ленти. Там звучи добре....сега е друго. Освен ако не сте записвали на Reel-to-Reel, ама едва ли. 

Айде със здраве по случай дедо Марс, че май някой много на нож взе, общо взето положителното ми мнение за това парче.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  Като има диалог, ще се получат нещата !  Пък и да има спор - стига да е градивен - пак има полза. :D

Давайте да чуем новата версия, с повече бас и по-малко кривене. 

 

 Jabs - благодаря за програмката ! 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така. Сега наистина е друга работа,бях решил да не коментирам, но се получи диалог.За пренапомпването -напълно съгласен, малко се увлякъл колегата,но ще го коригираме лесно.Имам достатъчно програми за измерване на нивото,общо взето грешка на комерсиалното звучене, или желание за такова.Що се отнася до барабаните,наистина редени са и аз не харесвам дръмърите и техния звук, а най- вече липсата на достатъчна степен на хуманизация.Взех си поука търся барабанист, който да записва по интернет и май намерих.Еквализацията и компресирането са въпрос на вкус, внимателно прочетох съветите ви,но ще ги правя както на мен ми харесва.Иначе чета внимателно всичко и си вземам бележки,TONY не се сърди, има смисъл от всеки един коментар,може би първия не съм го асимилирал правилно, след като написа втория, всичко е наред.Благодарности за всички, които ми коментират парчето.Ще запишем живи барабани и ще го кача отново.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.