Jump to content
Българският форум за музиканти

sonata_composer

Търси се разбирач на до ключ!

Recommended Posts

Добър ден, колеги, 

Та, имам един изпит в унито, на който трябва да свиря на до ключ произведения, някакви малки откъсчета, ама материала си е цели 16 страници! Та, има ли някой тук възможност да ме научи как се свири на пиано до ключ в различните му цели 5 на брой разновидности? Наистина ми е много трудно да разчета! Имам време, не е задължително сега да го взимам [ вмомента съм в изпитна сесия],  но до началото на Юни трябва да се явя и да го взема! Предмета е Свирене на Партитури, като партитите са на до ключ 2 петолиния или до ключ плюс солов и басов ключ плюс на различни петолиния. Досега не успях да намеря и един преподавател, който да може да ми обясни как да го свиря туй, повечето се отказват. Готов съм да заплащам за тези уроци! Давам снимка на материал от първата страница с ноти. 

noti.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Съвет трудно мога да ти дам, аз също съм се пробвал да свиря от оркестрови партитури и ми е било голям зор, но магическа пръчка за тези неща няма, просто на всеки ключ различните ноти стоят на различно място. Научаваш го кое е и свириш, трябва си практика. То е като със сол и фа ключ, няма разлика :) Пак да кажа: ако питаш дали има някакъв трик, дето някой да ти го покаже и от утре да почнеш да го четеш като сол ключ - няма :)

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Бъркам си пръстите, при 2 преподавателки отидох на консултация, викат ми, че нямали възможност да ме научат. Е, знам, че няма трикове, ама ако го назубря със солов и басов ключ след тва ке се объркам като ми посочи определен откъс да изсвиря кой е и как се прави. Всъщност има трик да учиш на басов ключ - там нотите са на малка терца като символ от соловия, ама с октава надолу, така че все пак е по-лесно. 

Edited by sonata_composer
добавяне на информация

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 hours ago, sonata_composer said:

Всъщност има трик да учиш на басов ключ - там нотите са на малка терца като символ от соловия, ама с октава надолу, така че все пак е по-лесно. 

Еми да де, същата работа. Ти нали ги знаеш всеки до-ключ на колко е, защо трябва да ти го казва някой? Средната част на символа за до-ключ се слага така, че да посочва на коя линия седи средно до. Аз съм свирил само от алтовия до-ключ - този, който се ползва за виолата и си знам, че там нотите все едно на половин тон (и една октава) под тези на сол ключ. Примерно виждам нотата ми (по сол ключ), а свиря всъщност фа (с октава надолу). И те така и за останалите ключове. Задачата е много тегава, признавам, но си трябва просто свирене :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

да де, ама пробвай да научиш на сопранов или на теноров. Бъркам си пръстовките, 3 месеца седя на първата страница и не мога схвана, особено с тоналностите! То си е егати и гадното! 

Edited by sonata_composer
печатни грешки

Share this post


Link to post
Share on other sites

Нищо. Ще мамя. 

Сори. 

не мога, пиша ги в програмата, транспортирам на сол и фа ключ и това е. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Какво се случи на изпита?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Писа ми четворка, не че има някакво значение, отказах се. Тая специалност ще я завърша на кукуво лято......... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.