Jump to content
Българският форум за музиканти

Как да стана музикант?


motorhead_fan

Recommended Posts

Здравейте, започнах да ''свиря'' на класическа китара преди 2 години, ходих на уроци и учих по ноти, но с времето ми омръзна да свиря детски песнички да ми преподават по 2 ноти и два акорда на урок и се отказах. Купих си електрическа китара и започнах по TAB да свиря някакви рифове в къщи и от тогава си дрънкам едно и също до сега. Но 2019 реших да се захвана и да стана музикант търсих в интернет какви ли не уроци и то повечето са на английски който не владея на 100% така, че не мога да вникна в урока, но така и не знам от къде да започна имам две книги за китара ''Китара For Dummies'' и ''Как да се научим да свирим на китара на Фил Капоне''. Освен това ме заинтригува и баса и си купих един бас. Мисля че баса ми подхожда повече но все пак искам да се науча и на двете така, че ще ви помоля за съвет от къде да започна какво да науча за да стана музикант, може да ми предложите школи/книги за китара или за бас, които според вас са добри и дали е по-добре да се запиша пак на някакви уроци, първо да започна ли пак с ученето на ноти или да го оставя за по натам.

 

Искам да се занимавам сериозно с музика и да влезна в консерваторията на 16 съм между другото, ако има значение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре, почнал си преди 2 години на класическа, но докъде си стигнал. Казваш до детските песнички, това значи съвсем в началото.

Според мен е добре да продължиш с класическата, по две причини, даже са три.

1.  Научаваш нотите

2. Развиваш умения за свирене на прима виста

3. Ще ти помогне за бас китарата.

Бас китарата е ок, даже много добре да се учи. Ще ти помогне и за китарата, още повече и за целта да станеш музикант.

По принцип баса е най-лесният инструмент да започнеш и най-трудният, да го овладееш. Не е моя мисъл, но съм съгласен.

Ако имаш възможност, походи още малко на уроци.

Учи още английски.

Има както видео курсове, така и учебници, каквито имаш 2 броя.

Като ги разучиш си купи нов и тн. За мен ученето от хартиен носител е в пъти по-добро от това в интернет.

Като седна на компютър и се разсейвам.

Като се понаучиш, чак тогава идват ТАБ-овете. Те са помощно средство, ако ги прегърнеш - затъваш, както си сега и търсиш помощ и не ставаш музикант, докато разчиташ само на ТАБс. 

ТАБ са нещото, което със сигурност помага, но не те прави музикант.

Много важно е да се събираш и да обменяш опит, идеи  да свириш с други.

Най- важното е да имаш търпение. 

Аз свиря от 30 години и съм го докарал до ниво хоби, любител, семи про...  докъде ще стигнеш, си зависи от теб самият.

За Консерваторията може и да ти е късно. Така, като гледам. 

В България вероятността да се издържаш с музика, не е голяма. Обикновено, хората работят нещо и свирят за удоволствие. Естествено има професионални музиканти

За Консерваторията, задължително ще ти трябва учител, сериозно отношение, класическа китара.

Премисли си нещата. По принцип, за да влезнеш в Консерваторията, значи вече да си развит музикант.

Да станеш музикант, не означава да си завършил , защото познавам хора с тапия ( примерно от НБУ), които не са музиканти, в смисъл, че тапията не ги прави такива.

Прави ги музицирането им. Може и да са частни случаи, но в НБУ, целта е да ти вземат парите, а дали ще станеш или не , зависи само от теб. С това завършвам, защото

в крайна сметка, си зависи само от теб.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря, за отговора вече започнах да уча нотите. А според теб за консерватория за 2 години няма ли как да се подготвя? А и баса за сега да го почвам ли и него или първо да науча нотите на китарата? Започнах с книгата на Валентин Вълчев "Да свирим на китара - I част" а за баса намерих "Юли Марков - Рок бас".

Редактирано от motorhead_fan
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей,първо завършен музикант се става трудно и с години,второ,по-скоро реши на какво най-много искаш да свириш и насочи усилията и волята си на там,било китара,бас или каквото и да е.Започни да взимаш уроци по солфеж и елемнтарна хармония най-вече,за да разбереш как се построяват акорди,интервали,как звучат,какво е прогресия от акорди,какви ладове може да свириш "срещу" тях и т.н.Ако искаш просто да си дрънкаш в махалата с пичовете за кеф,няма нужда да се  задълбаваш толкова много.Ощеедин съвет,не си зарязвай образованието зарди мечтата да станеш пок-звезда,голяма грешка която мнозина са правили.

Успех.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За да станеш музикант, трябва да свириш. Независимо от нивото ти, намери си (направи си) група и свири. Другото ти го казаха.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Наслаждавай се на музиката. Затваряй очи и чувствай! Ако е вътре в теб, ще знаеш какво да правиш. Ако я няма, всички усилия да се превърнеш в нещо, което не си, биха били напразни!

Погледай концерти, намръщени музиканти (китаристи, басисити) няма ( има изключения при някои стилове, но там се набляга на имидж по-скоро).

Музиката идва от сърцето, душата помага за развитието! И свири това, което чувстваш! Няма как да сбъркаш!

Редактирано от apoplexia
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

2 години за консерваторията, има някакъв вариант да ти стигнат. Трябва да свириш по цял ден, да си роден талант и задължително да имаш учител, разбира се добър. Което най-малкото означава пари. Имай на предвид, че повечето от тези, които ще влезнат в консерваторията, са започнали примерно 10 преди това да се готвят и то сериозно....Така, че може би най -доброто, което можеш да направиш сега е - учи английски, компютрите ( или нещо друго), спортувай и свири сам и с приятели. Ако имаш музикални заложби, те ще се проявят.

 "Юли Марков - Рок бас" - за бас китара, като първа школа е идеална. 

Вчера гледах някакъв филм, имаше теза, не да свириш примерно по малко на пиано, цигулка, китара и тн.  А да си хванеш едно и да бъдеш в него много добър.

Нямам против тази теза. От друга страна, ако искаш да си добър музикант, в случая китарист, при положение, че имаш бас китара под ръка, не пречи и да свириш на нея.  Ще ти се изяснят различните функции на китарата и баса и това неминуемо ще те направи по-добър музикант.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля, че Музикант е много обширно понятие. Какъв точно искаш да станеш, зависи изцяло от теб.

Аз никога не съм имал желание да се занимавам с музика професионално. Но ще дам един пример, със себе си, от преди години. Приемайте както искате моето мнение, но знайте - аз за себе си не твърдя че съм музикант.

Харесва ми да свиря на китара, харесва ми като си пусна някоя песен или бекинг трак на любима група да свиря върху това. Преди години още като ученик родителите ми ме записаха на уроци по класическа китара. Мразех го. Беше напълно различно. Трябваше да свиря едно, за да се подготвя за уроците, и за удоволствие съвсем различно, че и на различен инструмент. Трябваше да уча да свиря по ноти за уроците, а вкъщи свирех само по табулатури.

След време започнах да ходя на уроци по електрическа китара, при познатия на много хора тук Светлин Стайков. Не мога да кажа нещо лошо за него. Ходех няколко месеца. Напредвах. Всяка песен която разучавахме беше с цел, научавах нещо ново. Но отново беше съвсем различно от това, което ми доставяше удоволствие да свиря вкъщи, котаго ми дойде настроението. За подготовка едно, и след това преминавах "по същество". Явно просто не беше учителят за мен, или не се бяхме разбрали предварително. В последтвие заминах за чужбина и това беше с уроците.

Казвам всичко това, защото виждам писал си че ти харесва да свириш някакви рифове. В консерваторията аз не съм бил, но ако е нещо дори малко подобно на уроците по класическа китара, може да те откаже от музиката, ако не си на тази вълна просто, и ако нямаш интерес към това "стриктно" свирене по ноти, с точно определена поза на тялото и захват на китарата. А пък може и моята представа да е съвсем различна.

По-важното, помисли си много добре как точно искаш да се занимаваш с музика, и ще намериш своите отговори. Или може би трябва да зададеш въпросите си по-конкретно. "искам да стана музикант", поне за мен, е много обширно, и не мога да добия представа, какъв всъщност искаш да станеш.

Редактирано от Rezachka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за всички съвети, Rezachka

По принцип това което искам е да свиря в група на бас или на китара още не мога да преценя със сигурност кое от двете е моя инструмент, но предполагам ще разбера с времето, стилът музика който за сега най-много ми допада е метъла, но това също може да се промени. За консерваторията си мислех като план Б ако не преуспея в група да мога да стана учител по музика или да работя в музикален магазин, нещо от сорта.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Междувременно, що не станеш звезда и не напълниш някой стадион, Маракана, например, така.....за разнообразие, докато се чудиш...

Ега ти темата! Честно, това някакъв майтап ли е?!?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Учи парчета, като акорди и ги свири от-до.
Особено ако не свириш с група, където ще ти се наложи.
Защото иначе, ще си свириш някакви дрънканици и пасажи.... :D :D :D 
Нито сам ще може да изсвириш нещо цялостно (без да ти върви в главата акордовата му структура), нито ще ставаш за чеп да свириш с други музиканти, да акомпанираш, че и да солираш с твоя инструмент.


Макар че за солирането... Може да пердашиш в една тоналност, особено в рок музиката, без нито да знаеш коя е, нито да те интересува, и да си в тоналност :D :D :D :D :D


Още от началото напъни акордите - структура, съобразно елементарната теория на музиката и пръстовки - къде стоят тоновете от тези акорди по грифа.
Независимо дали ще свириш на китара или на бас.
Aз винаги съм ги мразил (много тонове накуп - свършва ти рам паметта), но пак опирам до това....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Музикант не означава непременно консерватория. И доколкото знам повечето, които се насочват към висше музикално образование имат солидно средно музикално образование първо. Искам да ти кажа, че нито Лучиано Павароти, нито Джими Хендрикс е можел да чете ноти.

За това и колегите по-горе ти казаха, че музикант е обширно понятие? Какъв музикант> Кръчмарски, класически ? Или пък рок звезда? Или студиен музикант>? Има различни категории музиканти.

И както казаха по-горе ... съсредоточаващ се върху инструмент който истински ти харесва и свирипоне по 2-3 часа на ден докато ти се завие свят. Поставяй си все по-високи летви ... стреми се към изсвирване на нещо което ти се вижда трудно.

И успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.