Jump to content
Българският форум за музиканти

Кой какви струни предпочита?


HOSHUNKOV

Recommended Posts

Отговорено (Редактирано)

Третата струна е въпрос на вкус, според мен. Нека човекът сам си прецени дали търси гола или с оплетка. При по-ниските настройки си мисля, че е по-добре да е с оплетка, тъй като иначе може да фалшивее. Но много си зависи от дължина на мензура, дебелина на самата струна и т.н.

Редактирано от Trysth
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

През 50те/60те всички комплекти струни са били с трета навита. Затова преди време като свирих предимно инструментали от онова време (Шедоус и сърф музика) свирих с Fender 1550 11/48 (навита трета .022) , но се оказаха пълни боклуци. След това минах на Ernie Ball, но ги късах доста често (пък черните им струни за класическа китара са под всякаква критика) и за момента съм на Daddario. От тях съм много доволен, макар и от време на време да попадам на комплекти с калпава първа струна, но качеството им е що годе на ниво. Известно време свирих с хибридния им комплект 10/52, но сега съм минал на 10/46 малко за разнообразие. :P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

Не се притеснявай да ръчкаш, пробвай смело коя китара в коя настройка звучи най-добре, само внимавай да не преебеш тръс рода. Аз например съм си избрал за drop C Шектър Хелрейзър, седмака ми е в drop A, но е нон трем и лесно става в В, страта в Е бемол, телето в Е, а Гибсъна в D drop. Твоите Епи-та обаче, както сам казваш, са сходни, а като гледам имаш планове за поне още 3 китари с горе долу същите характеристики :) Лошо няма, щом са черни :), ама май ще имаш разнообразие по-скоро като форми, а не като звук. 
 
Провери тези струни на Дънлоп дали не са с оплетка на трета струна - на мен ми е малко криво така и предпочитам гола трета. Ползвал съм 10-52 на Дънлоп и не са лоши. За С дорп на Шектъра ползвам тези и съм страшно доволен: 

http://www.stringsbymail.com/store/ghs-boomers-zakk-wylde-electric-guitar-10-60-full-set-5563.html

Дам... каква ти е китарата? - Черна :>>> Сходни са действително и най-вече по пикъпите. Избрах ги така, за да експериментирам с различни форми на тялото. Пък после живот и здраве може да им посменя пикъпите. За Zakk струните и аз четох хубави неща, даже бях набелязал да ги взема и тях, но са се посвършили във musicworld. Ще ги поръчам и пробвам задължително.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Третата струна е въпрос на вкус, според мен. Нека човекът сам си прецени дали търси гола или с оплетка. При по-ниските настройки си мисля, че е по-добре да е с оплетка, тъй като иначе може да фалшивее. Но много си зависи от дължина на мензура, дебелина на самата струна и т.н.

Мисля да пробвам и двата варианта. В момента съм като девойка която е живяла с родителите си в Ямбол до 18-годишната си възраст, докато завърши и изведнъж е влязла в Софийския и се е преместила - искам да пробвам всичко и всички ! :>>>

 

Корекция: Поправиха ме, че такива момичета се намирали повече в Нов Български :(

Редактирано от varbanov85
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз не съм доволен от Dunlop Heavy Core.Много бързо им умира тона и не са по-твърди от стандартен сет.

Дай моля те малко по-подробна информация на какъв инструмент си ги ползвал и т.н.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ползвам ги на Squier Stagemaster Deluxe с Floyd Rose.
Спряха да имат звънлив тон след 3-4 дни от поставянето.Свиря в Ре и си мислех,че ще са сходни със сет 10-52,нали се водят Heavy Core ,но явно са си съвсем обикновени струни.Доста бързо се окислиха в сравнение със старите ми Ernie Ball.С този размер са подходящи по-скоро за Ми-бемол,a ти щом смяташ да свириш в До# мисля,че 10-56  ще са ти добре,според зависи дали искаш първите 3 струни да са по-меки,ако ли не 11-56.
Ако имаш някакви въпроси питай,ще се радвам да помогна с каквото мога.
Поздрави.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря! Мисля че беше достатъчно изчерпателен. Освен да екпериментирам друго не остава :> На едната китара съм с 10-ки, ще сложа Heavy 11-ки на другата и лесно ще открия, кое е по-доброто за мен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А можеби не си пробвал други марки и размери струни?

Та по темата:Точно днес изхвърлих Ernie Ball a и на тяхно място ей тъй за маитап сложих Дадарио.-много по добре ми звучаха.

 

 

ПС:Фенове на ernie ball не ме мразете.Всеки има право на избор......

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Моля, кажете ми 9-ки или 10-ки да си взема за електрическата китара. Искам по-добрите.

Марката ще бъде каквито има в магазина  xD

Понеже не знам какъв размер са оригиналните, ще трябват ли някакви допълнителни настройки, ако взема различни?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ха, Еврика! Шеста ми е десетка (измерих я с шублер xD).

Все пак, ще трябват ли настройки, ако си взема различни?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моите 5 стотинки на начинаещ:

 

Последния месец експериментирам със различни струни, за да си октрия моите :>

3-те ми китари са със такива:

Epi: Dunlop DHCN 10-48 - водят ги Heavy Core

Epi: Dunlop DEN 09-46 - light bottom heavy top

Gib: Gibson 10-46

 

10-ката ти е 1-ва струна броиш от пода към тавана, освен ако не свириш с главата надолу :>

Мазоли вече имам доста солидни и не чувствам нищо със лявата ръка, за това не мога да ти кажа кои режат най-малко, но пък за опън мога да говоря.

Приятелката ми има проблем със 1-ва 2-ра и 3-та - режат и доста и и бяха трудни за натискане и бенд със безименен пръст и кутре. За слайд да не говорим :> За това екипирах едното Епи със леки долни и тежки горни. Разликата като хвана двете епита е осезаема. След като съм свирил продължително на 10-ките като хвана 9 все едно си потапям пръстите във масло. С 9-ките теншън-а е по-малко лесно се бендва едни приятни са ти на допир. Но пък забелязвам, че като искам да свиря със сила (метълски изпълнения и непремерени удари) 9-ките ми идват малко меки.

Колкото до 10-ките, те се явяват среден вариант и всякаш най-често използван. Аз лично предпочитам едната ми китара да е с 9-ки за по-мелодични и бавни неща с повече бенд и слайд, а когато искам да си тормозя китарата предпочитам 10 или 11, за да си пускам бомбите от високо :>

 

Има една особеност, но тя засяга малко хора, предимно тея с 7-8 струнните китари и баритоните. Понеже Гибсъна е баритон с 27 мензура, снощи точно си правих експеримент (Свиря на него после на Епи със 24.5 мензура и 10-ки) Теншън-а е значително по сериозен при Гибсъна заради тая разлика в мензурата, при еднакви (даже по-дебела 6-та при Епи-то) струни. Предполагам доста голямо значение има и височината на струните ти както и прагове итн.

 

Стигнах до следните изводи:

- Струни има всякакви и са евтини - Експериментирай.

- Колкото повече свириш, толкова по-голяма мелачка ставаш. Сигурен съм, че във форума има хора, на които и китара с бодлива тел да дадеш, няма да забележат докато не отидат да сменят фингърборд :> Както казва един познат напреднал музикант "Трябва да можеш да свириш на всичко", което гледам и да правя.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.