Jump to content
Българският форум за музиканти

Кой какви струни предпочита?


HOSHUNKOV

Recommended Posts

Вчера видях, но нямах възможност да посвиря повече от 15сек, струни от котешки черва(дано правозащитниците на животните не знаят). Изглеждат и се усещат, като найлонови, но не можах да усетя разлика в звука за 15сек свирене. Момичето, което свиреше с тях ми каза, че не става въпрос за дилемата "по-добри - по-лоши", а по-различни. Не се разстройват и не създават някакви странични проблеми, а просто са много скъпи заради сложното им производство. Ама с такива струни се е свирило хиляди години, та и до днес.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
:offtopic-001: Навремето имах тенис ракета с оплетка от котешки черва. Правеха се е и такива с конски! Интересно ми е дали има и струни от онски черва! Редактирано от Георги Тотев
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

:greenball: Струни (особено пък за китара) от котешки черва не съществуват, като цяло струни за какъвто и да е струнен инструмент никога не са се правели от котешки черва. Навремето преди найлоновите струни за класическа китара са се ползвали такива от овчи/говежди/агнешки черва и всички които са свирели на такива (включително и Сеговия) са се оплаквали от нестабилния тон. Също така, друг момент е, че такива струни не са подходящи за акустична китара изобщо. Ако говорим за цигулка, да има някаква положителна разлика в тона, но китарата е инструмент с "перкусивна" атака и такъв тип струни са крайно неподходящи.

 

От друга страна, има една марка Aquila, те правят подобен тип струни, уж със същите акустични свойства като органичните, а технологията се нарича nylgut. Има малка разлика в цената и могат да се поръчат тук.

 

:)

 

@Лими: Ако китарата, на която си свирил е била със струни, които се "усещат и изглеждат като найлонови", то със сигурност не са били от черва. Най-вероятно са били от nylgut. Истинските "gut-strings" са едни жълтеникави, тънки, сухи и миришат кофти. На всичкото отгоре нямат почти никаква изявена атака, а тонът им е един такъв тъп и приглушен. Абе няма начин да ги объркаш. :greenball:

Редактирано от Baby Thomas
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тъкмо щях да си помисля, че никой не ползва GHS а аз бях супер доволен от 9-42 в Ми но скъсах високото ми и нямаха други, а тряъваше да се свири.

 

Сега съм с Jimmy Hendrix 9-42 и на Айбанез и не съм доволен. Струните са много добри, но са за страт или теле - доста блусарски - меки, лесно се бенд-ват, усещат се в дървото но имат и леко метален звук - препоръчвам ги на тези с блусарските китарки :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да използвам темицата, да не почвам цяла нова, че е смешно, но някой правил ли е такъв рестринг на лес пол тип китара:

http://www.youtube.com/watch?v=dJmDpT73nto

Питам, че ще сменям за пръв път струни на ЛП и гледам, че хората викат, че е по-добре с "лес пол" намотка, което било един път отгоре да минава струната и един път отдолу при ключето*ако ме разбирате.. :greenangel: .

Това на клипчето обаче ме заинтригува, та, правил ли го е някой и има ли файда от по-такива намотки на лес пол тип китара или да си карам със "стандартна" смяна*като изключим очевадния фактор - 3+3 не е = на 6 в редица :greenangel: *?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

^ И аз бях питал в темата дето без да искам бях сложил TuneOMatic бриджа наобратно за този начин на поставяне на струните. Лично ми изглежда като създаване на излишно триене.Не че ще ти издълбаят StopTailpiece-a ,но все пак:rolleyes:

Редактирано от Lord Shredulous
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

С Harley Benton 9-46 за 2 лева от Томан.

За тия пари очаквах да са много зле,но ме изненадаха приятно.

Редактирано от golfabitch
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Големи дървета са.Наложи се спешно веднъж да използвам такива и ги махнах на следващия ден.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^^Като обърнеш струните през бриджа китарата става доста по "мека",на стария Гибсън бях така,малко звънка повече,на сегашната тояга (пак Гиби,ама от тежките)бриджа съм го завинтил почти докрай,струните влизат с по-голям ъгъл към моста и така ми звучи най-добре,естествено това е индивидуално и според китарата.

^Евтините струни са ебати гаврата,като спестиш пари за кутия цигари и инструмента ти няма тон ..едва ли е Голема далавера,баси,Ърнибол или джи-ейч-ес са по няма и 10 лв,не се излагайте с евтиняци..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@hillbilly точно тебе и @docc чеках да кажете за тоз експеримент, мерсаж ман, ще тествам ако Фана разлика, ще споделя.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Аз свиря основно на бас,ел.китарата ми е за лигавене.

Не намирам смисъл да купувам скъпи струни за нещо което не използвам често.

Предишните ми бяха Dunlop 10-ки и са доста по гадни от тези.

Какъв е смисълът да давате луди пари за струни.Те известните музиканти свирят с обикновени струни.

Редактирано от golfabitch
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 5 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.