Jump to content
Българският форум за музиканти

Съвет за компресор


Yochev

Recommended Posts

Здравейте,
Отлагах закупуването на компресор твърде дълго, но вече му е време. Доста мнения изчетох из интернет и се спрях между MXR M87, Diamond Jr Comp-a и Boss BC-1X като SD Bass Comp-а е runner up. Наистина на тоя етап не ми се изхвърля за Кали76-то, иначе нямаше да има нужда от дискусия. По ревютата най-много ми харесва как звучи BOSS-а и би фитнал моя стил на понякога твърде агресивна атака в средните. Кои Вие изпозлвате и какво е вашето мнение на тая тема в края на 2018(не намерих по-нова тема) и в кои магазин в София мога да пробвам другите освен МХР-а, защото нещо не ги намирам в нета?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей, 

Лично за моя вкус  по-старите бас компресори на Boss не звучат добре.  Нямам опит с BC-1X, но виждам, че е дигитален, което би ме накарало да предпочета някоя от другите опции, изброени от теб.  MXR-а е добър, допада ми. В базара на форума в момента се продава Diamond BCP-1. Свържи се с продавача и го тествай - хич не е лоша машинката.

Аз използвах доста години EBS Multicmp - приятен и лесен за работа компресор. След като промених оборудването и от транзисторен минах на лампов усилвател го продадох - нямам нужда от компресор за живо свирене, а за запис използвам рак компресори (най-често BSS DPR 402). 

И мен ме пали идеята да опитам компресор тип 1176 за бас, но вероятно няма да избера Cali76. За момента най-вероятната покупка ще е Hairball FET 500 - имам рак 500, а  и ще мога да го използвам освен за бас за запис и обработка и на други инструменти. 
 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Главния въпрос е - защо ти трябва компресор ? 

Ако е за запис - софтуерните са достатъчно добри за целта на скромно демо (и определено по-добри от евтините хардуерни).

Ако е за живо свирене - много зависи каква музика свириш и как свириш.  Първия си компресор купих (стандартен Бос) преди над 20 години, щото ми казаха, че така трябва (а и толкова си можех да свиря тогава). След известна борба с техниката, усетих че ми смачква звука, тоест - едно дава, но друго взима, пък и "големите батковци" ме светнаха, че е по- добре от ръка да си коригираш силата на свирене, така че да не се налага силово изравняване. В студио, за "спойка" с другите инструменти е друга тема... Та над десетилетие свирех без компресор, просто защото си бях оттренирал дясната ръка, а и свирех леки, хуманни и ненатоварващи музики.

   Откакто пак започнах да свиря силови железарии, ползвам компресор само за концерти, като "коректор на грешки" - мятам се много по сцената, свиря доста силово,  чат-пат не уцелвам точната сила на тона и разчитам на компресора да ме изравни. За тая цел ползвам стандартен MXR М87, със съвсем стандартни настройки и малка (4:1) компресия и съм достатъчно доволен. Включвам го и го забравям.  Извън концертно-еуфорично-адреналиновия контекст - хич не ми и трябва.  Ако свирех нормални общочовешки поп-рок неща - не бих имал нужда от него.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Точно за същата причина - корекции при "изхвърляне" на живо, както и по-редки случай с комбинация като октавер+фъз предпочитам да имам един safe net. Мерси за предложения, ще потествам MXR-a.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Предлагам го не защото е "най-хубав", а защото го има навсякъде, достатъчно качествен е и като звук, и като конструкция, върши си работата качествено и безотказно. Скъп е, наистина, но има всички нужни настройки, ако разбираш какво искаш да направиш.

Ако имаше прекалено голям избор, сигурно щях да се овъртоля в размисли и страсти, и още да съм без компресор. ;-)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз бях учуден как има няколко за по 100-200 лв дето не стават и след това директно се скача на няколко 350-450 лв, които вършат работа. Честно казано сме към края на 2018 и все още тея "кутийки" струват колкото модерен смартфон. Надявам се тая индустрия да се оправи скоро време и да навлезе някой иноватор, че след всяка година ми се струват все по-скъпи и по-скъпи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еми няма да си купувате "модерни смартфони", които реално на никой не му трябват, а ще си купите нещо за музициране. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Визирах липсата на еволюция в тази сфера - 30 години и за 400 лв получаваш кажи речи почти същото. Дадох като най-лесен пример,елефоните, но си прав - имат 1 общо нещо двете неща - повечето не знаят как да ги ползват. Марките не правят често иновации, 'щото 'сите таргет аудитория са търтей и не очакват и не търсят нищо ново и си купуват 30$ педал за 450 лева и всички го  купуват. Не ме разбирай погрешно - мога да си го позволя и не ми е скъпо, въпроса е принципен - колко би инвестирал за 1 платка, която изпълнява строго определено една функция? С това напредване на технологиите си е изумително, как педал за 450 лева няма повече "екстри" от една ЛЕД лампичка, да не говорим дисплей, GUI и тн. 

Благодаря за отзивите, ще се насоча към MXR-a. Темата е за ключ. :) 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нека не заключваме темата, а  ако искаш, да я оставим отворена за бъдещи дискусии - може и на други хора да е полезна.

В контекста на 500-те кинта за компресор, сега се сетих за друго предложение:

https://musicdivision.bg/bass-guiatars/bass-effects/Darkglass-Hyper-Luminal-Hybrid-Compressor

не съм го тествал, но тоя пич знае много добре какво прави, и определено разбира от метъл-бас звук ! Разходи се до завод "Витоша" и тествай и това !


 


 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Аз дълги години ползвах EBS и бях много доволен.Замених го преди време със Cali 76 и наистина си заслужаваше инвестицията.Горещо препоръчвам!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 years later...

Здравейте. За да не започвам нова тема, гледам, че тук става въпрос за бас компресори. Току що си купих Boss BC-1x и в инструкциите пише, че работи на 18v internal power. това значи ли, че работи с 2х9v  батерии или с 18v адаптор. И ако е така, от къде да намеря подходящ адаптор ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В упътването си пише, както и в описанието на сайта им: https://www.boss.info/us/products/bc-1x/specifications/

"An internal voltage boost circuit is used to provide 18 V operation. As the AC adaptor, you can use the standard PSA adaptor that’s common to the BOSS compact effect series."

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.