Jump to content
Българският форум за музиканти

Избор на лампов китарен усилвател до 1200 лева


Recommended Posts

На път съм да завърша един много дълъг и мъчителен период на избор на лампов китарен усилвател (който ще ми е първи такъв). По принцип съм се спрял на няколко модела и съм си изкарал някакви изводи, но ще ми е от голяма помощ ако хора, които имат опит с нисък клас лампови усилватели дадат някое друго мнение. Моделите в този ценови диапазон на които съм обърнал по-голямо внимание са : Vox AC10c1, Vox AC15c1, Laney Cub12r, Fender Blues Jr III, Orange Tiny Terror 15W head,  Marshall Origin 20 combo,  Marshall Class 5 (head / combo). Усилватели които съм отписал поради някакви си мои съображения са: Marshall DSL сериите и Fender Bassbreaker 15.

Ако има собственици на изброените ампове, моля да споделят мнение ,дори на тези които съм отписал. Ако си променя мнението за тях е добре дошло!

В момента най-много клоня към Vox AC15c1, Vox AC10c1 и Blues Jr III .. в този ред

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няколко съвета от мен:

  1. Предвиди си бюджет за смяна на лампите, почти винаги фабричните са смотани. Досега съм виждал само един, който фабрично има добри лампи;
  2. Ако нямаш някаква много специална причина да е комбо - избери отделни глава и кабинет, тъй като имат само предимства пред комбо вариантите;
  3. Обърни сериозно внимание на говорителя! Примерно този Vox AC10c1 не стига че е 10", ами и някакъв неясен модел.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В крайна сметка, усилвател си избираш заради това как ти звучи на теб. Какво мнение се очаква? 

Всички изброени ги има налични в София, със сигурност са изпробвани, доколкото азбирам и в този ред на мисли - взимаш този, който ти звучи най-добре и това е, така или иначе ги избираш по звук с текущите им лампи и говорители :)

Иначе и според мен глава и кабинет е по-гъвкава конфигурация, но при изброените усилватели - много, много няма алтернатива във формат глава.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Един от амповете, които ползвам е Fender Blues Jr Tweeted, Made in Mexico. За предпочитане е пред този с черния толекс. Говорителят е по - добър. 

Усилвателя е относително лек и лесен за пренасяне. Корекциите са достатъчно опростени. Приема добре повечето стомп-боксове. Отличен е за джаз, фънк и разбира се перфектен за blues. Ползвал съм го и за твърда музика.

Свирил съм с  Vox AC10 преди време. По - горе беше посочено да поогледаш говорителя. Не е за пренебрегване, че този амп не е английски.

Ползвам друга серия на VOX към момента, но мод-ната. Моя избор остава за Fender. 

П.С. Погледни Laney VC15 - изключително лек. 10"-я говорител покрива добър диапазон от стилове. За разлика от Blues Jr имаш изход за външен амп, AUX IN/OUT,  произведен е в Англия.  Понякога го предпочитам пред Blues Jr, особено за по-твърда музика.

Успех!

 

 

Редактирано от panhead
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За 1440 лева има бугера трирек и е много повече усилвател от разни фендери,маршали,портокали и т.н.Само проба един до друг дава реална представа кое какво е.Все пак всеки  амп,за да го пробваш си е със стокови лампи и или звучи добре или не.Не мисля,че ако пробваш 90 ватов ще си вземеш малък за същите пари.Всяка лампова техника е еднакво капризна и си има особености и неспазването им води до неприятно пращене,пукане,брум и микрофонии.Успех с пробите и избора.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Подкрепям Ламби относно това, че ако пробваш 90 ватов или дори 50 ватов едва ли ще ти хареса по-малкия след това ;-) Голям амп = голям саунд. /само и съседите да са философски настроени / :rocker:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе да кажем, че не е задължително на всички да им харесва голям амп или пък дуъл, трипъл ректифайър с 1500 функции и дефиниран профил и желан звук на задкитарното устройство.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами като цяло гледам възможно най-опростения вариант. Нещо с което да мога да записвам вкъщи, а колкото до свирене на сцена - с микрофон пред ампа. Затова не знам дали и 15 вата няма да дойде много. Може би ще се спра на Вокс AC15h (главата) понеже има режим 1.5 ват и 0.15 ват. Не ми трябват FX Loop на този етап, нито да е 2 канала. Просто амп с приемлив (добър) звук и не много гейн.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:) Успех да записвате в къщи с 90 ватовия амп. Всъщност в София има много малко места където 90 ватов лампов усилвател би бил полезен. Не че не е хубав. Хубав е. Ама няма да ви дадат да го усилите повече от 3. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако имаш възможност погледнти Egnater Rebel-20 Mark II и Egnater Tweaker 15 Head, като Tweaker го има и в комбо вариант.

Редактирано от Fashion
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То ако става въпрос за глави това май са доста удачни варианти:

https://www.thomann.de/gb/hugheskettner_tubemeister_deluxe_40.htm

 

https://www.thomann.de/gb/hugheskettner_tubemeister_18_head.htm

 

на добра цена в момента и по коментарите високо оценени ама няма къде да се чуят за съжаление :)

Атенюатори и всякакви други глезотии по цялото шаси, интересна визия....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

H&K има в Music Division и могат да се пробват.

Делукс 40 е доста по-харесван от това, което съм гледал/чувал за тия модели. Джефф Уотърс свири с такъв, че и другия китарист там май и той.

Лично аз не харесах 18-ката...:whistle:

П.П. Watts are overrated! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В ниския клас Peavey Valveking 212 ми вършеше чудесна работа, даже съжалявам, че го продадох. Ако имаш възможност може да го изпробваш и него.

Редактирано от dimitar_ga
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря на всички за мненията. Информацията която получавам от форума, както винаги е полезна. Като реша на какво да се спра, като го поръчам и ми го доставят, и тествам, ще дам мнение. Това най-вероятно ще стане декември.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.