Jump to content
Българският форум за музиканти

justaman

Стягане на дясната китка при свирене на китара.

Recommended Posts

Здравейте, имам проблем със свиренето на китара. Напреднъл китарист съм и когато бях начинаещ този проблем не беше сериозен, но сега при свирене на сложните и дълги упражнения (свирене с пръсти) не мога да издържа дълго с дясната китка свирейки, говорим за 2-3 минути. Учителят ми казва, че проблема е, че си стягам китката. Аз правя всичко възможно да не я стягам и проблема не е заради стрес или страх от това да свиря пред някой друг,  но никой китарист, който до сега съм питал не е имал този проблем. Кажете ми, ако знаете нещо по въпроса. Как мога да намаля напрежението?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Къде по-точно усещаш болката? В основата на палеца?

Има вероятност си възпалил някоя от ставите в основата на китката. При подобно възпаление, движенията , ляво-дясно, както и ротация, са болезнени. Пристягането на китката е временно решение, ако наистина става дума за възпаление. Най-добре  е да се консултираш с лекар-ортопед, за да се потвърди или изключи подобно. Не те съветвам да прилагаш "бабини илачи" на първо време. Обикновено лечението е с противовъзпалителни средства или блокада на ставата, т.е. инжекционно се вкарва разтвор, който намаля напрежението и повлиява възпалението. Не е болезнено.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Не го усещам точно като болка, а като умора в нея. Усещам я в горната част на китката над самите пръсти. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Нека да уточним: над самите пръсти, имаш в предвид частта, където китката се "свързва" с останалата част от ръката?

За мен лично е проблем в костно-мускулната система. Всеки вижда тоа, което знае :). Консултация със лекар специалист не пречи на упражнението :)

Започни прием на витамини от група Б, не са противопоказани, и помагат при нервни нарушения :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Да, точно в средата на китката. Проблема с витамините отдавна съм го остановил и тъй като не ги набавям от храна, приемам хапчета бирена мая, не знам дали това е достатъчно. Благодаря за съвета ще отида на лекар все пак :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Състоянието, което описваш е най-вероятно "Repetitive Strain Injury" от английски, или увреждане вседствие на многократни повторения. Ако използваш писмен английски, потърси в интернет по въпроса има доста информация и съвети за лечение. 

Научих за това след като аз самия имам подобни проблеми с ръцете, но при мен се получават болезнени отоци, който пречат на свиването на пръстите. Да не говорим, че обикновено така боли, че и на ум не ми идва да се мъча да свиря!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Да, това беше полезно. Проверих го и все пак ще отида на лекар за всеки случай. Може би забравих да спомена, че съм я чупил тази ръка точно между началото на китката и самата ръка. Не знам дали това има общо, но все пак споменавам.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ходих на лекар-ортопед по въпроса и се наложи да правя снимка на ръката, но той каза, че няма никакви възпаления и описанията на проблема ми са му непознати и стигна до заключението, че пренатоварвам жилите на ръката и ми предписа стягаща ръкавица за 30 лв и охлаждащ крем за 20 лв. С ръкавицата все още не намирам разлика и нещата не ми се струват правилни, защото проблема още ми пречи.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Нямам идея дали ще ти помогне, но защо не опиташ да загряваш ръцете преди свирене и разтягане след това... Има едни видео уроци на Джон Петручи още като младеж John Petrucci's Rock Discipline се казват и там има разни упражнения за разтягане и реклаксиране на мускулатурата на ръцете (още в началото на видеото преди за започне да свири).

Имам личен опит с нещо подобно имах болка в китката на дясната ръка понеже работя на компютър и дълго време седи под напрежение върху мишката и е леко огъната нагоре, а  и също ако дълго време пиша на телефона легнал например (в смисъл ръката да е огънта и мускулите да са съкратени) ми се появява едно топче, което става болезнено и е като възпалено и изпъклнало на другата ръка същевременно не е така.

Но като отпочине ден два ръката болката и топчето изчезва от самосебе си...

Забелязах също, че много силно стискам китарата с дясната ръка, в която е перцето и го осъзнах чак когато си купих китара с флойд понеже го натисках леко с китката от време на време и съответно се чуваше леко изкривяване на тона, докато когато свирех на Tune-o-matic изобщо не ми беше направило впечатление... (може твоя учител да е прав, но това само ти може да го разбереш и да се опиташ да го контролираш, особено при по-бързите неща стискането е още по-силно...)

А като цяло при такъв тип проблеми с болка в опорно двигателната система единственото лечение и превенция на такива неща е тренировка. Колкото по развита е мускулатурата толкова по-добре, като може да се включат леки гирички, разни други уреди за предмишница например или нещо подобно...

А ако наистина е сухожилие при мен добър ефект имаше индометацин крем, не мирише много приятно, евтин е 3 - 4 лв. и може да се пробва.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Мерси за съвета, ще го пробвам.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Не подценявай този проблем, въпреки каквото ти е казал лекаря. Още повече щом си я чупил тая ръка, направи си изследвания за артрит (Не знам на колко години си) никога не е прекалено рано. Не мисля, че каквото и да е, е станало от претоварване, освен ако рязко не си увеличил интензитета на свирене преди да се появи проблема.

Share this post


Link to post
Share on other sites

На 20 съм и го виждам за проблем това, че лекарят сам каза, че това е странна реакция. Той каза, че жилите просто се пренатоварват много от малко труд и то само на тази ръка. Не знам дали нямаше да е добре да отида на невролог относно жилите.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.