Jump to content
Българският форум за музиканти

Babyface Bob

Начално музикално образование - гр.София

Recommended Posts

Здравейте приятели,


отдавна не съм писал активно във форума, но нещата при мен се развиха и имам нужда от помощ и информация. Голямата ми дъщеря, Михаела, е почти на 6 години. Посещава уроци по пеене от година в НЧ "Пробуда - 1926", кв. Горна баня. Водил съм я на прослушване при Миглена Нушева от PhD Lab. И двамата вокални инструктори виждат потенциал в детето. Още повече, че Мишето има вече завидно много участия на живо. Седнали сме с майка й да мислим как да осигурим добро бъдеще за детето, при все, че то желае да учи музика. Обсъждаме няколко варианта :
- да се подготви за първи клас в НМУ "Любомир Пипков". Без да изтъквам предимствата на училището, ще ви разкажа за притесненията ни - тук основно ни притеснява коментара на близки и познати с опит с това училище, които нямат добро мнение. Казват, че училището  толерира деца на спонсори, има избраници, на които се отделя време, съответно огромен контингент се маргинализира. Имам познат с дъщеря на 17, виолончелистка - татуирана неонацистка, обвиняваща за всичко учителите си в това училище. Е примери за черни овци - много. Не по-малко ни притеснява равнището на общо образователните предмети, за които чувам, че не са на ниво. Общото мнение в тази посока е, че Пипков е загубил класическото си равнище.
- да я запишем в 151 Национално средно училище София, кв.Овча Купел - създадено като експеримент в началото на 90-те години, това училище профилира няколко практически насочени модула, един от които е музика. Има материална база, подготвени учители. Но МОН силно се е намесил в образователната програма и прогресивните модули са със свити часове за сметка на общо - образователните предмети. 
- да си остане с уроците като странично занимание, като се избере конвенционално училище за началното образование на детето. 

Имате ли мнение за някои от споменатите училища?
Имате ли предложения за други училища в София с добре развита музикална паралелка?
Благодаря предварително за изказаното мнение.

Поздрави,
Ачо

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Аз съм завършил 151-во, само че тогава нямаше тези профили. Имам много добро впечатление за това училище но все пак от 25 години не знам точно какво се случва там. Аз когато бях ученик ни насърчаваха всеки да се развива към каквото го влече. Например аз не излизах от репетиционната :)

Но сега не знам как е.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Привет,

Имам поглед върху деца, които учат в  Любомир Пипков и смятам, че дори само заради средата си заслужава повече от всяко едно друго училище. Със сигурност не всичко е цветя, ноти и рози, но за музикално развитие на дете всичко друго би било компромис :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Според мен именно средата е ценното нещо в тези училища. Да растеш и учиш сред други музиканти ( макар и много млади ) ти дава голяма преднина и контакти. В такава среда можеш да учиш  не само от учителите. Иначе то е ясно че ще обръщат внимание на спонсорите :) , така е било винаги. Тук вече индивидуалните уроци + мотивацията на детето ще си кажат думата. 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Скромното ми мнение е, че основното образование затова е основно, защото дава основите. А една къща, за да е стабилна, не може да стои само на една колона, трябват и стабилни основи. От друга страна талантът, ако го има, той не може да се скрие. Много талантливи певци са пробили и без академично образование, но и много добри (само че не толкова изключителни) изучили се музиканти са обречени на кръчмарско/ресторантьорско преживяване, само защото това е единственото, което могат да правят. Надявам се последното да не се приеме като обида от професионалните музиканти. Но и на мен ми се е случвало преди години да свиря за пари и целият процес на дребнаво пазарене, пренебрежение и унизително отношение от човека с парите към "свирачите" ми е добре известен. Или с две думи - дайте на детето си повече възможности, а то, когато стане на възраст да взима само решенията в живота си, ще си реши с какво да се занимава.

  • Like 3
  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Тъй като започнахме обща дискусия, може да е полезна не само на мен.


Възприемам се като продукт на погрешна образователна политика - имам три висши образования, различни доста едно от друго, като едва третото ми е професия и е взето заради нормативно изискван образователен ценз, а не по интереси. Второто - като пълно униние от първото. А трите - като липса на избор, заради прекалено сериозната общо образователна неспециализирана в практичен житейски аспект хуманитарна (езикова) подготовка в основното образование. Завършил съм елитна езикова гимназия с език, който почти не съм ползвал професионално, защото няма широка перспектива за бизнес с упражняването му в България. А в чужбина ходя само на почивка - личен принцип, тъй като имам реализация в родината си от 22 годишна възраст. Цялата ми лична история ме насочи към повече вяра в специализираното отношение към образованието. Например ако детето има дарба да разбира импулсите в електротехниката :), което ще си проличи до, да кажем, седми клас, отива в професионален техникум. Слава Богу, музикалността си проличава по-рано. При равни други условия - вяра в образователната система - нямаше да се чудя. Но вярата я няма. Гледам да се придържам към принципа на "по-малкото зло". За професионалната реализация на един музикант мога също да споделя двете впечатления - ок или не е ок - но всяка работа изисква рутина, в която можеш да се закълнеш, че някой проявява пренебрежение към теб. Натам е чувството за самоуправление (self management), което, ако си музикант, е добре да се развие чрез трайно познаване на средата (активна конкуренция) и променливите в процесите на нейното развитие.

 От друга страна винаги мога да допусна грешката да вменя на дъщеря ми моите нереализирани желания - бях приет в НМУ Л.Пипков в класа по китара през 1990 г. :) , но родителите ми не се справиха с логистиката, защото живеехме на 15 км от училището. 

Да добавя по-конкретно за дъщеря ми - затова ме притеснява по-слабата общообразователна подготовка в НМУ. Евентуалната грешка при избора на училище може да бъде лесно поправена, но ако детето има загуба на ниво, догонването на връстниците ще е истински шок за него.         

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здравейте,
минах насам и се сетих да завърша темата - Михаела ще учи в 1-ви клас в НМУ "Любомир Пипков", специалност "Народно пеене". Детето се подготви за изпита при двама музикални педагози. Подготовката не беше лека, изпитът - значително по-сериозен, отколкото си представях за 6 - годишно дете. Като цяло горд съм с малката. Вече я изкарвам и по рок сцени с бандата   

917072999___06_06_2019.jpg.2e570379508f711b897cf9a4e5c57ce8.jpg

Ако някой има интерес, ще споделя на лично съобщение подробности във връзка с подготовката и явяването на изпит за 1-ви клас в НМУ. 

Поздрави,
Ачо

 

  • Like 5

Share this post


Link to post
Share on other sites

Успех на детето!!!
Синът тази година завърши. Изкара 6 години в НМУ и думите му са: "Оставам с най-добри впечатления от училището".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здравейте, включвам се по темата с молба за актуални отзиви за музикалното училище "Любомир Пипков". Синът ми е на 6 и ходи на уроци по барабани, сега иска да почва и пиано. Обмисляме опцията за кандидатстване там, но нямаме никакви познати, които да изкажат впечатления от средата (специално при малките), нивото на общообразователната подготовка. Бих била благодарна и на малко повече подробности от типа на това до колко часа могат да стоят децата там, как стои въпросът с храненето. И въобще как е организиран процеса при най-малките?

А също и разбира се не по-малко важното къде сте подготвяли децата за изпита?

Предварително благодаря!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здрасти Полина, писах ти лично съобщение.
Успех!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здравейте,

Синът ми е на 5г. и предвид наблюденията и усещанията ни, както и неговите желания до момента, мислим да се ориентираме към НМУ “Любомир Пипков”. Детето има афинитет към музиката, но няма опит до момента, ние като родители също не сме в музикалната сфера, не сме правили проучване и нямаме представа от тенденции, от приеми, подробности около подготовката. Съответно сме в началото и имаме доста въпроси. Предполагаме, че вече сме във възрастта, в която трябва да започнем подготовката на детето. Приемаме всякакви препоръки за педагози, всяка информация относно подготовката и явяването на изпит за първи клас би ни била много полезна. Благодаря

Edited by Biss Nova

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Не сте дали детайли - на какъв инструмент свири и на какво ниво е?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здравейте! Може ли някой да ми даде координати на преподавател по пеене, солфеж и пиано от НМУ "Любимир Пипков", за подготовка за кандидатстване след 4 клас или за приравнителен изпит. Ако имате имена на подходящи преподаватели и мнения. От 12 години не живея в България, но това лято се връщаме и ми се иска дъщеря ми да кандидатства в нму. От няколко години свири на пияно и ходи на вокални уроци. Дъщеря ми в момента е 4 клас, но догодина най-вероятно ще я оставя пак в четвърти клас в България. Все пак българския й език не е на нивото на децата учили в бг. Ще кандидатства с пеене и пиано - тоест пеене, солфеж и пиано, ако съм разбрала правилно. Изобщо не съм в час със нещата в бг и моля за помощ. Благодаря предварително.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@gerry13 
Първо си изберете профил. Или инструментален, или вокален профил се избира, не се кандидатства с пеене и пиано. Имате изпит по избрана  специалност плюс изпит по солфеж. За "музикант- вокалист" се кандидатства  8-ми клас.
Бих препоръчал- преподаватели по пиано- Милка Митева /бивш директор/, Антонина Бонева- дългогодишен преподавател, доц. Александър Василенко- от по- младото поколение- консултирайте с някой от тях, да се прецени нивото на подготовка досега и какви шансове за прием има.
Солфеж- Боряна Миролескова- дългогодишен преподавател, с добър подход към деца, проф. Росица Пръвчева от старите преподаватели.
Вокалната група е представена на сайта на НМУ, избирате преподавател според жанра.
Контакти ще Ви дадат, предполагам, от самото НМУ, можете да търсите контакти и във ФБ.
НМУ Л. Пипков

Edited by Ap_6

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.