Jump to content
Българският форум за музиканти

Новите мита на ЕС и музикалните инструменти


blr
 Share

Recommended Posts

Както знаете, ЕС се готви да въведе вносни мита на почти всички американски стоки, в отговор на вносните мита наложени от Тръмп върху стоманата и алуминия. Такава мярка почти сигурно ще засегне и музикалните инструменти и други музикантски стоки. В най-лошия случай, се говори за 25 %, което означава и поне толкова  поскъпване на всичко Made in USA.

За сега, в съобщенията по въпроса се споменават главно дрехи, алкохол, мотоциклети, но се споменава, че списъкът е дълъг. Не вярвам да пропуснат музикалните инструменти.

Link to comment
Share on other sites

Китаристите да му мислят. Клавишно свястно от САЩ не знам :D Дори хамбургските Стейнуеи са по-добри от щатските!

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ах, вярно, прав си. И Dave Smith Instruments. В синтезаторите имат доста марки. Покрай акустичните пиана тотално забравих за синтовете, изтрещял съм...

Link to comment
Share on other sites

Последно знаех, че Fender Rhodes са на Roland, но отдавна са се върнали в Щатите. Така че се изказах прибързано. На практика освен акустичните пиана и японските свирки, всичко читаво електрическо, електроакустично и електронно идва от там!

Link to comment
Share on other sites

И без мита, цените в Томан си растат на общо основание с времето. От 2 години съм хвърлил око на една аудио карта. За това време стана от 450 на 600 евро без никакви мита. А сега с митата ще стане "плаче майката".

Link to comment
Share on other sites

 • 3 years later...

Не намерих по-подходяща тема за новината, затова реших да ползвам тази...

Досега всички дреболии идващи извън ЕС от рода на струни, перца, тунерчета, кабели и т.н., които се вместваха в лимита до 30 лв. бяха без ДДС. Сега вече и това отпада, защото от 1 юли ДДС вече ще се плаща на абсолютно всичко, а подозирам, че към него ще има и някаква такса за БГ пощите, за да те представляват пред митниците.

Новината

 

П.П. Сега минах и през сайта на БГ пощите да видя те какво са писали - доколкото схванах за малките суми таксата им ще е 3.90, а другата им такса от 12 лв, която си я удържаха и досега за стоки над 30 лв. също си остава. Предполагам, че няма да се откажат и от редовната такса "магазинаж", която също винаги съм плащал, когато съм освобождавал нещо дето е било над 30 лв.

Edited by yamaha
 • Like 1
 • Confused 1
 • Sad 1
Link to comment
Share on other sites

Мръсни капиталисти!!!  :wallbash:

Само се чудят кого и как да доострижат, то вече кръв пуска, те не се спират. Заплатите си стоят, инфлация хукна рязко нагоре, онез кретени от НСИ лъжат, че е 0%...

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ма тия от НСИ шти кажат че и у държава живееш..☺️,до скоро над 30 лв пратка на митница и плащане на пощите,но под 30 си идва в местния клон без никакви такси.Интересно,че това е от 2016 май,а миналата и по-миналата година са ми идвали неща за по 25-35 Евро и не са спирани на митница,явно изгладнеха нещо..

Link to comment
Share on other sites

На 21.06.2021 г. at 19:17, Hillbilly написа:

...миналата и по-миналата година са ми идвали неща за по 25-35 Евро и не са спирани на митница,...

И при мен понякога са идвали някои неща над лимита, които са ги изпуснали от митницата. ;)

Сега обаче пак се разчетох в инфото на БГ-пощи - доста завоалирано е написано, но май го схванах. Онази такса от 3.90 в горния ми пост не е при получаване, защото е ако пощите подадат вместо теб митническа декларация с данни по колона H7, което всъщност важи за този, който изнася, а не внася. А т.нар. "митническо представителство", което си съществуваше и досега за суми над 30 лв., продължава да си го има, но вече май ще е за всякаква сума без значение. Проста сметка показва, че ако съм купил нещо на стойност 30 лв., трябва да доплатя още 6 лв. ДДС + 12 лв. 'митническо представителство', което прави общо 48 лв. ОК, тия 18 лв. отгоре мога да ги преживея, но какво става ако например си купя 1 преходник за 1 лв (който е специфичен и го няма в тукашните магазини)? Значи върху този 1 лев плащам 20ст. ДДС и отново 12 лв. такса митническо представителство, което закръгля сметката за преходника на 13.20 - ей тия 12 лева отгоре някакси вече не ми се връзват на тази база. Да, имало опция и сам да си попълниш митническите документи, стига обаче да имаш издаден валиден електронен подпис, EORI номер в митницата и да разбираш от митнически ставки, графи и колони.

Както и да е, още не ми е много ясно всичко, но ща не ща - ще си го изясня в скоро време, понеже другия месец чакам 30-тина пратки, все дреболии (кабели, преходници, DMX ресийвъри и т.н.) и ако всеки кабел и преходник ми го цакат с по 12 лв. отгоре, това прави 360 лв. само такси към пощите, без да смятам ДДС-то. Ще пиша пак като започнат да пристигат +другия месец и видя с колко ще ме товарят...пак добре, че голямата част от дреболиите (над 50 пратки, поръчани преди месец-два) вече пристигнаха преди 1 юли, че ако и те бяха закъснели, по-добре направо да ги връщам към подателя. :)

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Освен това ел. подписът по дефолт си е мега бъгавина и постоянно спира. А те и пари искат ежегодно.

Сайтът на Митниците пък е най-трагичния в класацията за най-трагичен, неработещ и бъгав сайт!

Това са два от бонусите ако човек тръгне да си ръчка митническите бози самостоятелно.

Link to comment
Share on other sites

Преди 5 часа, Baby Thomas написа:

Сайтът на Митниците пък е най-трагичния в класацията за най-трагичен, неработещ и бъгав сайт!

Мани, мани...доста се ръчках и там тия дни, и не е като да нямаше задънени линкове, които водеха единствено до 404, но пък иначе те посрещат с един приветлив надпис "Добре дошли в обновения E-Портал на Агенция „Митници“. ;) Ето сега преди 2 минути пак наминах и още с влизането в Е-портала изскача един прозорец, който те уведомява за някакви неработещи техни модули (даже го "скрийншотнах")...най-долу пък 'за бонус' както казваш, те пращат да четеш нещо някъде, но вместо културно да ти дадат линкове, са написали на ръка адресите...не за друго, ами да ти дадат избор - ако примерно не щеш да ги четеш със същия браузер, да може да си ги копираш и пейстнеш в друг.:lol:

 

 

mitnici.jpg

Edited by yamaha
 • Confused 1
Link to comment
Share on other sites

Малко допълнение, касаещо най-оборотния китайски сайт, от който пазаруват много нашенци, вкл. и аз. :)Алиекспрес са го направили по най-добрия начин и от днес сайтът направо ще начислява ДДС още в момента на поръчката и така на купувача няма да му се налага да се занимава с митници или пък да плаща митническото представителство на пощите. Така всеки ще си прави сметката още преди да купи нещо изгодно ли му е или не и ако го купи, ще е спокоен, че няма да го товарят допълнително тук или пък да си губи времето с митници и попълване на формуляри за представителство в пощите.

 • Like 4
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.