Jump to content
Българският форум за музиканти

FL Studio


FLORI D

Recommended Posts

Отговорено (Редактирано)

Ето тук има доста добър набор от уроци по FL Studio на български. Там също мисля , че има и обяснения за различните видове VST-та.

Колкото до сностен VST инструмент за пиано пробвай да си потърсиш Sound Magic - Supreme Pianos: Red Wings VSTi v1.4 в google. Мисля, че ще ти свърши работа :thumbs_up:

Редактирано от Fox Fury
Линкове към пиратски софтуер са забранени! Запознайте се с правилата, докато е време!
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря ви отново за съветите и за уроците.. Аз на този етап много не правя разлика между семпли, мелодии, звуци и там разни такива.. ще разгледам в уроците за тия VST, които могат да се променят :) Имам един малък въпрос, който все ме мъчеше.. Аз си пиша песните направо на един PAT, въобще не се занимавам да си правя отделни за бас, ритъм, че и различни мелодии.. просто немога да разбера как да ги съчетая, аз докато пиша баса ще забравя как звучи заедно с мелодията.. и докато се преместя на друг PAT вече съм си забравил идеята.. :hysterical: Пиша както казах всичко на едно място, слагам си колкото звуци искам и почвам ритъм, мелодии, ефекти и т.н. и се получава.. Даже никога не влизам в Playlista, защото не работя с PAT-ове, това проблем ли е ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еми по принцип единствено FL е различна от всички останали VST хостове. Единствено тя е pattern based, докато другите са track based. За някой хора това е улеснение, а за други затруднение, но е по-добре да правиш всичко на различни pattern-и в плейлиста (както ще видиш и в уроците).

Ако пък ти се стори прекалено завъртяно и сложно може да опиташ някой друг хост като Studio One, Cubase, Ableton, Reaper за да видиш разликата и сам да си прецениш :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Patterns по-скоро са реализирани по друг начин при другите хостове - в MIDI едитора, в съответния track под формата на блокове, които може да дубликираш, копираш, слепваш, наслагваш и т.н. Крайният ефект като функционалност е подобен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да разбира се, че и в другите DAWs може да се постигне този ефект, но идеята ми беше, че начина на работа на FL коренно се различава от този на останалите хостове тъй като той е non-linear pattern based , докато висчки останали са linear track based :hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами не мисля да сменям програмата, ще работя на Fruity Loops. Просто ми изглежда по-трудно, тъй като имам една готова песен на един PAT, сега ще трябва да създам 24-ри нови PAT-a за всеки звук, и да си играя да я зглобявам наново.. Но щом така работят всички не искам да съм изключение.. Интересуваше ме каква е разликата.. Ако е на 1 PAT немога после да миксирам ли какво.. Има ли нещо различно въобще освен появата на Playlista :hysterical: Фатално ли е да работя така.. това исках да разбера.. задължително трябва да се науча с PATs, така ли :cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еми по принцип е много по-лесно да правиш различни вариации на мелодии, ритми и т.н. на плейлиста. Аранжимента/миксинга става много по-нагледен и лесен за промяна + това няма как да се работи правилно с аудио клипове/семпли/луупове без долната(а от версия 9 вече горната) част на плейлиста.

Ако всичко ти е на 1 pattern няма смисъл да го разделяш ръчно. Има си такава функция която автоматичо разделя всичките инструменти на рaзлични pattern-и (playlist opitons който е в левия горен край на плейлиста -> Patterns -> Split by channel) ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...
Ето тук има доста добър набор от уроци по FL Studio на български. Там също мисля , че има и обяснения за различните видове VST-та.

Колкото до сностен VST инструмент за пиано пробвай да си потърсиш Sound Magic - Supreme Pianos: Red Wings VSTi v1.4 в google. Мисля, че ще ти свърши работа ;)

 

Как да работя с това във Fruity Loops.. 28163nr.jpg Намерих я инсталирах я иначе :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Заради ограничението в FL трябва да инсталираш всички VST-та в 1 папка, но ако става въпрос само за това конкретно пиано:

Options - file settings - нагласяш VST extra search folder на папката където си инсталирал VST-то (ако искаш да ползваш и други vst-та за в бъдеще е добре да го преинсталираш в една обща папка VST Plugins някъде на харда).

После : Channel - add one - more - долу в дясно на новоотвореното прозорче цъкаш на refresh и recommended - появява се плъгина в червено - слагаш му отметка и може да си го ползваш вече :D

Иначе що е то VST може да прочетеш тук :thumbs_up:

Редактирано от Fox Fury
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

наистина бих препоръчал да смениш програмата. FL Studio според мен е предвидена за електронна музика и то не всякакава ами house-tehcno pattern based стилове, където не се набляга толкова на мелодията, колкото на ритъма. безспорно fruity loops има много много полезни инструментчета (трябва да видите един приятел как се е зарибил по fruity slicer-a, прави хип хоп и го използва на принципа на MPD ), но този интерфейс направо ми къса нервите и въпреки, че и аз преди много години без да имам дори знанието що е такт и темпо започнах да навлизам в музиката с точно тази програма, то сега не искам да я погледна дори. казвам го, защото мисля, че автора ще си свърши работата къде по-бързо ако сега седне и попрегледа някоя по-опростена линейна програмка и продължи там, отколкото да кара до дупка на fruity.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Е страшен си Fox Fury.. Благодаря ти много отново :cheers2::rulez: А относно програмата аз доколкото виждам в нета се правят страшни хип-хоп парчета.. Точно като оригиналите.. Аз също си правя такива, наистина има доста работи за разучаване, но пък програмата е супер. Ако вече някой музикант ми предложи някоя друга и да изтъкне положителните черти можеби ще се замисля, но засега виждам голям потенциалн във FL. Интересно ми е някой дали знае в студиата с какви програми се занимават за аранжименти и композиране въобще.. Смятам с това да се занимавам както казах съм музикант и много искам след време и аз да отворя студио за правене на музика :)

Редактирано от Galin
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За нищо... радвам се , че съм помогнал :girl_cray2:

Иначе по принцип в студиата работят главно със Pro Tools, Logic и Cubase и главно на МАС (защото бил по-стабилен, по-незнам кво си и други градски легенди ), не на РС.

Не работят с FL заради ограничената (да не кажа липса) на поддръжда на така наречените Control Surface- и, както и други ограничения.

Но както Pro Tools не е създаден за композиране на електронна или хип-хоп музика, така и FL не е създаден за запис, миксиране и мастериране на големи проекти с много аудио канали. :greenball:

Аз лично съм работил с FL от излизането на версия 3.3 през 2001 до последната 9-та версия, но се преместих на Studio One, защото в последно време в FL лично за мен изникнаха някои доста спиращи работата ограничения като например лошата midi keyboard и multi channel vsti поддръжка и други недомислици.

Ако за момента нищо не те ограничава ползвай си я на воля, но имай на предвид, че след време ще ти е доста по-трудно да преминеш на някоя друга, тъй като както казах по-горе единствено FL е коренно различна като начин на работа :)

Като препоръка бих ти дал Studio One, тъй като едва ли имаш време да четеш 400 страници упътване на Cubase преди да произведеш и един звук, предполагам нямаш и излишни 3000лв да хвърлиш на вятъра за MAC за да работиш с Logic, а след като предполагам ще работиш с множество семпли и ще ти трябва вграден audio editor няма смисъл дори и да поглеждаш Reaper :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^не съм съгласен с 2 неща

първото е, че FL не е единствената програма, която има по-различен интерфейс и принцип от останалите. веднага давам пример - Негова Милост Reason. Вярно, че няма поддръжка на VST или каквито и да е плъгини и също така не позволява запис или живи инструменти, но затова има ReWire и може да се използва като плъгин към всяка една от споменатите вече програми (дори и FL). Няма значение на какво бачкам и какъв стил музика правя в момента - винаги намирам роля на Reason.

второто е мнението ти за Reaper. според мен Reaper + Wavelab е една чудесна комбинация. да не споменаваме колко много евтини или безплатни аудио едитори има и за колко малко пари може да се направи една напълно функционираща работна среда само благодарение на този DAW.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.