Jump to content
Българският форум за музиканти

Sign in to follow this  
gosho0814

Много слаб сигнал

Recommended Posts

Имам китара Cort Viva Gold 1 и китарата има прекалено слаб сигнал.. Имам Стратокастер с единични адаптри и тя има двойно по силен сигнал от хъмбъкърите на корта..Понеже не разбирам толкова от електроника и си нямам на идея как да я оправя.. В моя град няма и лютиер който да я види.. С мултиметър проверих дали не е от адаптерите но те показват около 11,5k. И си мисля че не е от тях.. Дадох я на майстор който провери компонентите в китарата дали не са развалени но той ми каза че им няма нищо.. И си мисля, че е нещо от запояването или от кабелите.. Намерих схема на Cort X1 която е абсолютно същата като на Viva Gold..

http://www.cortguitars.com/uFiles//product/100/schematics/X-1%20DX,X-1%20DFR.pdf

 

Ако някой може да ми помогне стъпка по стъпка кое след кое и къде да се запои ще си ви много благодарен.. Ако не ще търся други варианти.. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ако сигналът е наистина много , много слаб мирише ми на погрешно свързани бобини на хъмбъкерите, не са сфазирани правилно. Според схемата са с двупроводен извод и няма пряк достъп до междинната точка, т.е. мястото на връзка между двете бобини на хъмбъкера. Ако може да се стигне до нея, а тя най-вероятно е под един-два слоя изолираща лента би могло да се опита да се свърже едната бобина наобратно. Все пак това обаче си иска известен опит и е добре да се направи от човек който има умения в електрониката и свободно време, разбира се :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Значи ми казваш бе проблема може да е в адаптерите?

Меря съпротивлението на адаптерите и показват около 11,5k.. Правя го по това видео : 

За един хъмбъкър би трябвало това да е нормално нали?

И въпреки това може има проблем в тях както ти казваш?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Да, двете бобини трябва да са свързани във фаза по променлив ток. Ако са обърнати  противофазно активното  съпротивление си е същото, то е постояннотоков параметър и  не зависи от посоката, но променливотоковите сигнали в двете бобини взаимно се унищожават и в идеалния случай нищо няма да се чуе. На практика обаче тези сигнали не са напълно еднакви и се чува слаб, силно "изтънен" и дрънчащ звук. Все пак това са ми само предположения. И двата адаптера ли се държат еднакво? Ако се разпоят от ключа и се включат директно към усилвателя какво се случва? Защото може да се окаже и проблем в останалата част от схемата- превключвател, кондензатор, потенциометър, нещо такова.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Работата е там че когато меря само пикъпите си показват нормално съпротивление около 11,5k..Когато обаче меря през жака показва 0.11 или нещо от сорта..

На фендер страта меря по същия начин и си показва около 5-6 съпротивление.. 

Това ме нявява на мисълта че проблема е нещо в свързването на китарата..Но ако е така както ти казваш ще мисля варианти..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Измервайки съпротивлението на изхода "вземаш предвид" и контролите на китарата - суичове/потенциометри...
 
Ако знаеш точно кога какво е включено може да се измери, де. Примерно щракалката само на бридж хъмбъкер, волюмът най-усилен, без сплит койл - трябва да ти даде пак около 11к (или колкото е твоят бридж пикап). Но ако щракалката е в центъра и са активни два хъмбъкера резултатът на изхода може да е към 4к (ако некът е 7к). Май... ;)
 
Ако стойностите са много странни (като това 0.11к) може да има зацапан/прецакан суич или потенциометър или жак... Ако имаш контактен спрей мини всичките места на контактуване с него, помага.
 
Вземи предвид и нещата, които написа univox!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Много вероятно е, да е нещо по свързването. Ако си от София, можеш да пишеш едно ЛС, да погледна някой уикенд.

Иначе, схеми на свързване има колкото искаш (а и ти си дал такава), но ако не можеш да ги четеш, по-добре дай на някой, да я оправи.

Edited by Evtim Djerekarov

Share this post


Link to post
Share on other sites

На първо време опитай да повдигнеш адаптерите по-близо към струните.Китарата ти е със доста аеродинамична форма и със доста тънък корпус ,което ме навежда на мисълта ,че е изключително лека като тегло.Ниското теглото от своя страна отнема от ниските честоти и силата на звука.Ако си сложил и тънки струни (8-ци или 9-ки) то силата е силно компроментирана.Мисля също ,че този модел има койл тап чрез

пуш -пул тон потенциометър.Може да видиш дали братята китайци(корейци/индонезийци) случайно не са запоили наобратно пуш-пула и да е хъмбъкър във горно положение и сингъл във долно.

Това става като издърпаш навън копчето за тона(все едно искаш да го изкараш ,но не толкова силно).

https://www.youtube.com/watch?v=YaQlmbgTyF8

Edited by jorog

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kитараta я бях купил от MMG Music, но беше с слаб сигнал а е уж чисто нова от складовете и хора я били пробвали и НИЩО Й нямало! Като им казах ,че има проблем почнаха да обвиняват мен за тяхната грешка предлагат докато са у тях парите да им пратя китарата без наложен платеж, при положение, че нямам гаранционна карта (на 250км съм от тях) не искат да им я пратя с наложен платеж да си я поправят, пратят и да платя. Пробват да пробутат на някой, който НЕ РАЗБИРА! Правят ми се на отворени по телефона,затварят ми,обиждат.. при положение ,че са в грешка.. Факт ,че китарата имаше дефекти за това има 2 варианта или са я продали с знанието, че има проблем или са невежи и в двата случая не е коректно! Успях да върна китарата с много излишни нерви и от двете страни човека отсреща ми се правеше на голям моралист вместо просто да си върши работата както трябва ... да допълня купих си Viva Gold 2 от една жена в Пловдив от OLX (на по ниска цена и с калъф) и РАБОТЕЩА!!!

Edited by gosho0814

Share this post


Link to post
Share on other sites

Вероятно е била чисто нова (което не отменя възможността, да има дефект). Аз познавам лично хората от MMG, не ми изглеждат измамници и не знам, защо се е получило недоразумение. Възможно е също, дефектът да се е появил по време на път, ако китарата е пътувала (този род проблеми не са някакъв сериозен дефект, който се отстранява трудно, а може и да не са му обърнали внимания в магазина, поради ред причини).

 

Радвам се, че си намерил по-добра оферта - най-важно е човек, да е доволен.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Айде не ги плюйте ,и аз ги познавам от магазина,всяка китара секънд хенд се преглежда и се поправя,ако има дефекти по електрониката,освен това настройки тръс-род и т,н,а това ,ако е била нова в кашон може и да не са я проверявали,а лично видях как господин Балев тези дни(е знаете кой е, и усилватели прави)как ровичкаше и замерваше на някаква китара да намери проблема в електрониката - може и тази да е била (тихичко псуваше китайците.. :) )

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ами то иначе купувачът трябва да е хванат от гората.Да си купиш нещо без да си го пробвал,трябва да си много голям оптимист.Да се интонира китара от 300 лева,да няма фалшиви тонове,равни прагове,добър нът,даже и с фиксиран бридж да е е трудна работа.Да приемем,че тези работи са наред следва окабеляването с възможно най смотаните кабели и спойки.За да излезе с печалба от магазина,трябва да е влязла в него,като подарък.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Така за тези дето ме нападат просто казвам Факт от опита ми с тях! Евтим сериозно ли ми казваш, че по пътя е възможно да е станал слаб сигнала!!!!!!!!!! Вместо "компетентните" хора да си свършат работата трябваше да ангажирам майстор с тези глупости,като цяло гледам да не се карам с хората ,но това беше просто много нагло купих китарата и не работеше и човека отсреща ме псува и най-нагло да ми затваря телефона. Няма да се обяснявам има причина да не съм доволен не сте били на мое място, че да ми казвате едва ли не какво е станало а и темата е приключила!

Edited by gosho0814

Share this post


Link to post
Share on other sites

Може и да пишеш без толкова много удивителни. При студена спойка е възможно, проблемът да се появи именно по време на път или при наличие на други вибрации. Не мога да знам, така ли е станало или не, просто казвам, че е възможно.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^е не че нещо, ама ако си ангажирал "майстор" и той не я е оправил, че и не е открил проблема

(но все пак я е бъзикал доволно), и после си се обадил в магазина и със скандалджийския тон от постовете ти по-горе

си им искал сметка... gosho нула осем четиринайсе, и аз бих ти треснал телефона :)

 

Нищо лично :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.