Jump to content
Българският форум за музиканти

как се свързват висок клас преамп с AD/DA конвертор?


aarab

Recommended Posts

Винаги ми е било интересно, ама днес се загледах, че ниския клас преампи и интерфейси се свързват с line in на интерфейса. Високия клас обаче, нямат line in. Имат AES/EBU , както и Toslink, Spidif.

Някой може ли да ме осветли примерно Goldenn age Project 73 Jr как се свързва с RME ADI 4 DD Converter?

Мерси предварително :)

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Google is your friend. Разгледай спецификациите на продуктите, прочети за интерфейсите и нещата си идват на мястото. Не е ракетна наука.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За да питам, значи има нещо, което не става ясно от Гугъл. Примерно различни ли са кабелите канон - канон за AES връзката от нормалните?

Както и други такива неща, моля ако някой ползва да сподели.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

AES използва 110-омови връзки. Предлагат се такива онлайн (примерно в thomann има доста варианти, като https://www.thomann.de/gb/cae_29014_aesebu_kabel.htm е бърз пример). DMX кабелите също вършат работа, тъй като са със същия импеданс. 

 

В общия случай се твърди, че става и с нормални, но на къси разстояния. Но пък хората са си казали какво трябва да е :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Въпросът е безсмислен. Цитирания по-горе конвертор на RME конвертира цифрови сигнали от AES към ADAT стандарт и няма нищо общо с АЦП, еле пък от "висок клас". Предусилвателя си е предусилвател - вдига нивото на микрофонния сигнал до вменяемо линейно. Двете няма как да се използват в една система без допълнително АЦП оборудване, примерно такова
Ама за какъв член след това да се използва RME-то - не мога да си представя.
 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Просто хванах произволен преамп и конвертор, не съм гледал подробно. Гледах за Mutec, но после постанх този на RME. 

Благодаря за инфото :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Т.е. не са при теб устройствата и нямаш АЦП? Каква е целта на всичко това тогава? При такова положение въпросът наистина е меко казано странен.

Но препоръката с четенето остава.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Недейте така остро, хора.

 

aarab през годините е показал, че се интересува и чете доста. Някои въпроси не стават достатъчно ясни обаче, дори и след доста ровене в google. Друго е да стане дискусия с компетентни хора ;)

 

Между другото, според мен е малко тъжно, че в последната година/две, така замря форум Хардуер (както и до голяма степен Звукозапис като цяло). Преди няколко години мисля имаше доста повече активност. Дори от Валяка не съм забелязвал постове скоро (въпреки че не следя Изработка и ремонт).

 

Извинявам се за off-topica.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вечният проблем при онлайн общуването :)

Смайловете не могат да предадат емоциите като при живо пиене на бира(примерно). Твърдо вярвам, че никой не се е родил научен, включително и аз. Та - не съм имал намерение да обиждам някого или да демонстрирам превъззходство пред когото и да било с каквото и да било :).

Ама все пак AES/EBU си е цифров стандарт за пренос на аудио :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Мисля да огранича питанията, понеже не можах да разбера с какво предизвиках мнения от типа на "прочети" или "то си е стандарт"....

Ако го знам, няма да питам, а след като имаме форум, е нормално да питам, и ако знам нещо се опитвам да го обясня на всеки, който ме пита, без да искам нищо, защото знам колко е трудно да се намери вярна информация в тази сфера.

Може и да е стандарт, но когато го нямаш на масата е различно.

Нищо лично. Мир, Любов и Весели Празници!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Въпроса може и да е безсмислен, но можеш ли да зададеш правилно въпрос, за нещо което не знаеш???

Искам да проуча възможността да записвам с външен преамп и конвертор (АЦП/ЦАП) или както искайте му викайте. Правил съм го с по-нисък клас и там връзките са други. ЗАТОВА питах за тези връзки, за да знам повече. Няма да Ви притеснявам повече с безсмислените си въпроси.

Заради такива реакции форума страда.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То и високия клас си е все същото - предусилвател -> АЦП (Аналого-Цифров Преобразувател) => интерфейс към компютъра. Където ->  е аналогова връзка (обикновено линеен сигнал), а => е вече цифровизирания(дигитализиран) сигнал. Не всички АЦП имат директна връзка към компютъра (USB, FireWire, Thunderbolt), та затова се налага и допълнителния интерфейс за "вкарване" на цифровия сигнал в компютъра. Стандартно повечето АЦП дават изход във форматите ADAT, MADI или AES/EBU. В наши дни си има и Dante и някои други интерфейси, базирани на Ethernet. Избора на един или друг формат се определя вече не само от качеството, което се подразбира, а и (в по-голяма степен) от конкретните технологични задачи, които трябва да реши съответния комплекс апаратура - съгласуване със стари стандарти, работа с няколко студия едновременно, при постпродукция - интегриране във вече съществуваща структура и т.н.

Употребата на подобни решения в домашно студио е излишно скъпа (в повечето случаи). По-практичният вариант би бил закупуването на едно устройство, което съчетава всички тези елементи. Предусилвателите вече са отделна бира - но при наличието на великолепни емулации на всяккакъв вид analog gear, бих се придържал към максимално прозрачни преампове в аудиоинтерфейса - на етапа смесване вече може да се експериментира с какво ли не.

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Никой не е бил негативно настроен или искал да звучи остро и предизвиква негативни помисли. В отговори от този сорт на подобни въпроси често изхождам и от себе си, а впоследствие не разбрах точно каква е целта на занятието при липса на въпросната техника. За четенето пък съм на мнение, че е най-обогатяващо да става от книги. За всички ни.

 

Поздрави и нека новата година бъде добра и плодородна! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.