Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос и мнение?


niko92

Recommended Posts

Здравейте, уважаеми музиканти!
Отварям тази тема, за да Ви попитам, какво мислите за моя глас, дали имам някакъв талант или просто няма да се получи. Много бих искал да се занимавам с музика и пеене, но вече съм минал 20те години и преди всичко пеенето е дарба. Според Вас имам ли някакви заложби, много ли съм фалшив? Никога досега не съм се занимавал с пеене да отбележа. Слагам линк към едно мое изпълнение: http://dox.bg/files/dw?a=c603bdac46 .

Благодаря! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здрасти Нико92,

Ще бъда директна, но искрено добронамерена: 
Психически щадящото решение, което можеш да вземеш, е да се откажеш да занимаваш публика с твоето пеене. А иначе ти се занимавай, даже има шанс нещо да излезе. 

На мен твоят тембър ми харесва. 
Парчето, с което си избрал да представиш гласа си, обаче, е тегаво и безидейно, а интонационно и интервалово е малко в стил... среднощно бълнуване (пуснато на loop). 
Не знам как се казва момата, дето мяука в задкулисието, но съм убедена, че само губиш, отърквайки се о нейното "вокално изкуство".

Сега оптимистичната част, въпреки "преклонната" ти възраст :slap:
 

Опитай да пееш гами с инструмент, стакато (разделяй тоновете, иначе се пързаляш от единия към следващия). Почни откъдето ти е удобно, от средата на диапазона си, например, и изпей цяла гама във възходящ ред, после - в низходящ. 
Следващата гама я почни с половин тон по-ниско и така продължи надолу. Когато стигнеш до най-ниския си тон, върни се нагоре и пак пей гами, всяка следваща - с половин тон
по-високо (пак докъдето стигнеш). Не върши подвизи, пей само докъдето ти е удобно (да няма драскане, хриптене, форсиране и пр.) Пей едната гама на една гласна (вокал), следващата - на друга, примерно "а", "о", и така. Напиши си всички гласни и ги върти последователно.

На този етап не е важно колко високо/ниско ще стигнеш, просто се стреми да пееш точните тонове. Помагай си с инструмента и пей в бавно темпо. Като сбъркаш, спирай и ако се налага, помисли или си изсвири отново тона, за да го изпееш вярно. Ако нямаш свой инструмент, пиано онлайн винаги можеш да намериш.

 

Второ упражнение (ако октавата ти е прекалено голяма като интервал).
Пей 1-3-5-6-5-3-1 степени от гамата на една гласна. И пак се придържай към същите правила: стреми се да пееш стакато, в по-бавно темпо. Почни откъдето ти е удобно и слизай с по половин тон надолу. Като стигнеш предела на ниските тонове, обръщай посоката и пей същото упражнение нагоре. Сменяй гласните. 

И повече - нищо. Не губи търпение, упражнявай се кротко по 20-30 минути всеки ден поне в продължение на няколко месеца и... дано овладееш гласа. 

Упражненията са лесни, но мисля, че ще са ти полезни.

Всичко дотук с уговорката, че не съм учител, но точно преди две лета си намерих великолепен вокален педагог и по един месец годишно посещавам курсове при него. 
(Нищо заробващо като практика, а и не ми се налага да ипотекирам къщата на баба си.) 

 

И една изрична забрана: спри да слушаш Слави Трифонов и подобни нему!  :butcher:  :P

Успех!  :thumbs_up:
  

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здрасти Нико92,

ЧУЙ ПЕСНИТЕ НА СЕКУЛОВА, ЗА ДА СХВАНЕШ КАКВО ТЕ Е ПОСЪВЕТВАЛА ОТНОСНО ТВОЕТО ПЕЕНЕ !

СЪВЕТ ОТ ТАКАВА ПЕВИЦА С ТАКЪВ БОЖЕСТВЕН ГЛАС, НЕ СЕ ПОЛУЧАВА ВСЕКИ ДЕН !

ТЕНКЮ ЗА БЛУСА НА  

Stevie Ray Vaughan -Tin Pan Alley

БЛУС СЕ ПЕЕ МНОГО ТРУДНО,ПРИ НЕГО ЛИЧИ ДУШАТА КОЯТО СЕ ВЛАГА , И ВЪЗМОЖНОСТИТЕ НА ГЛАСА НА ИЗПЪЛНИТЕЛЯ!

Едит- Извинявам се за Caps Lock И е абсолютно права за песни на изпълнители като Слави, избягвай ги, те нямат вокални върхове, те имат техническо изпълняване ! Иди на педагог ако имаш желание да пееш, тук няма как да ти помогнат !!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.