Jump to content
Българският форум за музиканти

Препоръчайте ми usb външна саунд карта


kristian.kirilov
 Share

Recommended Posts

Здравейте,

 

на скоро си взех лаптоп (Lenovo T430s) но звуковата карта/или драйверите за Windows-a са идеално зле. Звука е писклив, според мен чувам само среди и високи, басите са някак орязани. Под Linux звучи малко по-добре, но пък там не мога да си намеря equalizer.. както и да е.

 

Може ли някой да ми предложи външна USB карта за лаптопа ми?

Четох за някакви дак-ове, но честно казано не разбрах каква е разликата между дак и саунд карта?

 

Бюджета е около 200лв.

Картата ще се ползва най-вече за музика, слушане на слушалки (Beats Pro, ако има значение)

 

Благодаря предварително.

Link to comment
Share on other sites

Focusrite Scarlett имат добра репутация, но техните са правени предимно за записване на музика, тъй че ако вземеш такава - може би ще доплатиш за нещо, което няма да ползваш. Тъй че нека и някой друг пише. Иначе аз имам такава и съм доволен. Ако все пак се спреш на нея - при положение, че няма да записваш, си потърси модела Solo. 

Edited by НиколайGK
Link to comment
Share on other sites

Много важно е преди да тръгнеш на пазар конкретно да прецениш какво ще правиш с интерфейса, съответно какви "екстри" е нужно да има. Брой входове, линейни/микрофонни, Hi-Z опция, хардуерен миксер, брой независими изходи, поддръжка на устройства (таблети)...

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Свидетел си на обичайните за вградена звукова карта характеристики. Аз принципно бих препоръчал FireWire аудио интерфейс.

А за звукозапис и музикална продукция под Linux по-добре забрави. Ще имаш главоболия и дефицит откъм софтуер и драйвери. Повечето системи от Unix фамилията са предимно за сървърни решения; силата им е най-вече под конзолата, в цялостната архитектура на ОС, различните налични инструменти и в това, че са POSIX-compliant (последното бърка най-вече нас, програмистите). От тази фамилия единствено Mac OS много добре съчетава двата свята и притежава нужното, за да бъде комфортна като десктоп. Даже Линус Торвалдс счита, че Линукс не стои добре като десктоп. ;)

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

:offtopic-001: Quick note: FireWire (400 и 800) е вече архаична технология, от която се опитват да избягат всички производители. Сега на мода е по-младото му братче Thunderbolt. :) Модерните USB протоколи са достатъчно стабилни и гъвкави, особено за малки интерфейси. Да не говорим, че масово се просвеждат и 32 канални USB интерфейси и конвертори (Orion 32, Midas и т.н.) 

Edited by anomandrus
Link to comment
Share on other sites

Архаична е силно казано и е грешно мислене да го отписваш. FireWire още се използва активно и в близките 10-ина години поне съпорт със сигурност ще има. Thunderbolt все още не се е наложил така. А за някои технически подробности по USB протоколите може да си поговорим през свободното ми време, ако те интересува. ;)

Link to comment
Share on other sites

Да, разликата м/у даковете на Иво (Audioplatinum) и даковете на Antelope е една (поне) нула в цената...
Ако е за обикновено потребителско слушане на музика, Варна-дакчетата са отличен избор, особено за цената си. Ако обаче е за запис на музика, ти трябва "интерфейс", където нещата са по-различни, в зависимост от твоите изисквания и бюджета.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Здравейте. За да не отварям нова тема и аз като колегата търся съвет за звукова карта за около 100-200лв. Някой по-горе беше препоръчал Scarlet 2i2, които наистина не са лоши май, но на мен вход за микрофон не ми е нужен(няма да записвам вокали). Идеята ми е да ползвам Guitar Rig или Bias FX за ефекти и евентуално през Cubase, Reaper или някой подобен DAW за записи под Win10.

Какво мислите за Behringer U-Phoria UMC22. Влиза ми в бюджета (даже е на доста прилична цена)?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.