Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Интересува ме дали съществува някакъв метод за определянето на това, дали един микрофон е свързан във фаза или противофаза. При китарните адаптери ми е ясно, че става със стрелкови измервателен уред най-лесно, но при микрофоните не се получава. Не изпитвам проблеми с даден микрофон и съм наясно с факта, че може да се получи дефазиране при насочване на два микрофона към един и същ източник на звук. Въпроса ми е по-скоро свързан с това, че при отварянето на два еднакви микрофона, зеления и жълтия проводник са свързани по противоположен начин към самия XLR. Оказва ли това някакво влияние, дали микрофона е във фаза или противофаза?

Редактирано от Koobenot
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Във фаза или противофаза с какво? Понятието има смисъл само в контекста на друго нещо - например друг микрофон, както си споменал. Ако го ползваш сам, няма никакво значение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разбирам, явно не съм се изразил правилно. Въпроса ми е по-скоро свързан с определяне правилния начин на окабеляването вътре в самия микрофон. При говорителите например, ако свържем "+" на говорителя с  "-" на усилвателя, мембраната на самия високоговорител започва да се движи назад, което е фактор, че трябва да разменим изводите. Ето примерна диаграма за свързване на Shure SM58. Ясно виждаме, че pin 2 и 3 създават положително напрежение, но се водим по диаграмата. Как трябва да подходим, ако не разполага с такава и трябва да разберем "+" и "-" при положение, че не са обозначени, за да постигнем правилно окабеляване?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.