Jump to content
Българският форум за музиканти

Китарен процесор+усилвател


Valeri12580

Recommended Posts

Някои от въпросите са сходни, така че ще се опитам да отговоря синтезирано :

Защо няма да вкарам ENGL-a  вкъщи :

1. Живея в апартамент в кооперация. Дори с атенюатор е шумно, а аз не искам да си правя кефа като причинявам дискомфорт на съседи... Или на жената :)

Атенюатора ми е правен от Тони Манов и е супер, но пак си е силно дори и на 1-ва степен, която си има контрол за постепенно намаляване...

2. Заема място. Все пак 100 вата глава плюс 2х12 кабинет си иска място...

3. Доволен съм от звука, който съм си направил... Китара - Ме-25- Роланд чист канал - Focusrite Scarlett 2x2- лаптоп- Sony колонки ... Може да изглежда смешно за някои, но за мен е супер удобно и адекватно за вкъщи... Ако ми хрумне готин риф мога веднага да си го драсна на лаптопа, без да сменям кабели и т.н. Отделно мога да си свиря и на слушалки...

На расово лампово животно като ENGL Fireball-а е грехота да се свири тихо... :)

Относно въпроса на автора на темата :

аз бих препоръчал да пробва някое моделинг комбо... примерно Blackstar ID stereo сериите.. аз имам опит с най-малкото - 10 ватовото... сега, ако ще свириш и с група, предполагам, че по-добре да вземеш 30-40 вата... в ebay.uk се намират за пари в твоя бюджет... но все пак пробвай някъде преди това - Динакорд ги внасяха преди... 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами аз имам бугера винтидж 5 - малко лампово комбо,което си е с вграден атенюатор ,,е лампите са сменени,,ама там за към 250  ли го взех втора употреба,като класик идиот му сложих 10 инчов говорител с помощ от приятели - ми тая гад държи здраво фронта,то Лейнито сигурно ще клеяса вече..,защото и с него може да се свири тихо,ама  да не искам да мъча възрастните хора отдолу..,та тая гад и с някакъв евтин дисторшън ще ти докара звук като пуснеш гейн по високо,аз с овърдрайв мога да изкарам звук за метъл,но си дръча блус и хард рок .

Апа коронната простотия е да вържеш 2 овърдрайва - е достойно за утрепване на всякакъв хай-гейн,абе много са похватите/техниките,но са ще ме почнат - бегай с тия лампи - е мое виждане- просто само това ми звучи. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Valeri12580, свирил съм на 15 ватов Роланд, на който както писах по-горе, амп симулациите не ми харесват... Посочената от теб 80 ватова версия определено е по-нова и има повече канали, така че може да е по-добре... Но все пак трябва да я чуеш, за да прецениш... Аз няма как да ти дам съвет за нещо, което не съм чул...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аргументите за не вкарване на енгъл вкъщи са смешни.Усилватела си има предусилвател и крайно стъпало,ако евентуално желаеш да свириш с нацибрено крайно стъпало ползваш атенуатора на гн Манов.Не знаех ,че е грехота на 100 вата да се свири тихо.Относно тормоз на съседите всяко транзисторно кубе може да го прави,но няма да е качествено.Щом си доволен от колонките Сони всичко е наред,наистина не ти трябва енгл

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има лампови ампове, които свирят добре на тихо (сравнително), има които изобщо не стават за целта. Опира до проучване, проби и финанси.

 

Лично аз в къщи свиря само ънплъгт, без нищо. Смотания звук само ме дразни. А на невключена елка може да се свири доста доста истински (и дори се препоръчва от разни китарни гуру-та), поне ако няма аларма в къщата поради наличието на жени, деца, тъщи, кучета, котки, рибки, фикуси и т.н. :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Aз разполагам с няколко лампови усилвателя (може и повече от няколко да са:) ). Използвам си ги вкъщи без проблем. 

Досега не съм се оплаквал от смотан звук.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Пропусна да споменеш че само едния е с десетина-дванайсе шишета вътре, пък на, апартамента ти още си стои цял и невредим :)

Качествения атенюатор решава доста проблеми.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Включих се с отговор, защото автора питаше конкретно за МЕ-25, а аз го ползвам този процесор... После не знам защо разговора отиде в посока, където вместо да се дават съвети на питащия, трябваше едва ли не да се обяснявам защо няма да свиря с ENGL-a вкъщи... :)

Иронията и заяждането на някои ''колеги'' не ми се коментират... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Ква ирония бе приятел ти ако имаш енгъл няма да ти трябва процесор.При положение,че автора има един за какво му е друг.

Ако става въпрос за процесора ми..outputa му е прецакан и за да се чуе ''нещо'' трябва да мърдам кабела и така..пък да не говорим ако случайно го бутна...Абе както и да е мисля,че вече разбрах какво да взема... Благодаря на всички 

Редактирано от Valeri12580
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз също не бих свирил с лампов усилвател в къщи. Не ми е комфортно относно силата на звука. Определено може да се свири и тихо на лампови усилватели, но определено не е същото и не е каквото трябва да бъде. Нека не забравяме, че усилвателят е предвиден / проектиран да си ги ползва тези ватове дето ги има.

 

Има обаче варианти с които това става възможно. Първо вече споменатите атенюатори. Аз също имам такъв правен от Валяка и си свиря спокойно, през кабинета. Пак не е съвсем същото, но е по-добре от намален усилвател.

Процесорите (и особено хубавите) са идеално решение. Под хубави разбирам Кемпер и Ахе-Fx. 

По-евтините са компромисни за мен, но вършат супер работа като цяло.

Софтуерните симулации също са много удобни и практични.

 

Много е важно да се определи каква е целта за да се оправдаят средствата. Аз лично предпочитам да свиря на евтин процесор от колкото да не свиря докато не си купя супер усилвател. Феновете също не те питат колко ти е скъпа китарата и усилвателя, тях ги интересува хубава музика. Така че, моят съвет е да направите всичко за да свирите възможно най-често. Ако удобството е важно за вас - свирете с процесори и софтуер, ако се вдъхновявате от скъпи усилватели - купете си скъп усилвател. Важното е да не чакате нещо да се случи за да свирите по-редовно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

спрях се на BOSS-ME 25.Въпроса ми е заслужава ли си парите?

 

Процесора е много хубав и според мен си заслужава парите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^

 

Точно така мисля да направя...докато си купя нов усилвател ще си свиря със старите работи..въпреки че както казах процесора малко ме дразни...както и да е.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.