Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Здравейте на всички.Искам да отворя една тема за китарните лампови усилватели(tube head amp).

Започнах изграждането на лампов усилвател по схема на High Octane.Дотук добре ,но когато потърсих ключе за Standby Switch се оказа ,че няма подходящи със параметри над 220 волта.След което се поинтересувах какви се ползват за тази цел.При което се оказа ,че самият ключ е по-скоро за естетическа цел и не е критичен елемент от схемата.Даже се посочват повече вреди отколкото ползи.Искам да попитам тези които са по-навътре в тази материя има ли значение дали има или няма един лампов усилвател Standby Switch?Понеже съм виждал и много такива без Standby Switch(например на Fender ,Gibson и т.н.).

Редактирано от jorog
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Какво значи няма ключета за над 220 волта. Ако даден ключ е 220 волта 3А - дали няма да стане за 330 волта 2А ? .  

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Стандартно волтажът на ключовете е до 250В и то за променлив ток. Единствените, които съм виждал с по-висок рейтинг в дейташита са на APEM. Това обаче не е фатално, защото един голям ЦК ключ е 250В/10А или дори 15А. Не е проблем през него да минат 500В/500мА. Дори китайските от 2-3 лева издържат, а и всички фирми ползват "обикновени" ЦК ключове за целта.

Ако през ключа минава прав ток за допълнителна застраховка се взема един двоен и се дават двете секции в паралел. Другият вариант е вместо високото да минава изправено през ключа към него се свързва вторичната намотка на високото напрежение и така през ключа минава променлив ток, а 100-ина Волта отгоре не са никакъв проблем. И в двата случая е много важно да сте сигурни, че корпусът на ключа прави добър контакт с шасито (което пък трябва да е заземено чрез захранващия кабел), както и разбира се всички метални части по лицевите панели, за да няма после подскоци във въздуха.

Редактирано от Gregg
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

   Първо се включва Power ключа, лампите се загряват известно време и когато се включи Standby Switch токовият удар е по-малко опасен за живота на вече загрятите лампи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сега по принцип това е общоразпространената идея с известни вариации на темата, но зад нея реално няма никаква техническа обосновка. Така, че реално си е един mute switch (като е по-добре даже съвсем да изключиш усилвателя, ако няма да свириш повече от 15-20 мин.)

 

Повече тук - http://www.valvewizard.co.uk/standby.html, Kevin O'Connor e още по-радикален - http://www.londonpower.com/standby-switch,а в RCA Receiving Tube Manual и Radiotron Designer Handbook-a пък въобще не се споменава необходимостта от Standby, но нали сме консервативно интернет базирано племе, ако някой масов производител на китарни усилватели посмее да произведе усилвател без стенд бай, това със сигурност ще се отбележи негативно от общността :)

В хай фай ламповите среди също, интересно, не използват такива масово. При цена от приблизително 1200 Евро на двойка 845 триоди, вероятно щяха (там има разбира се други мантри :) ).  

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Възможни са няколко ефекта от пускането със студени лампи.

Поради нулевия ток през лампите в началото на пуска:

Анодното напрежение е максимално, в някои случаи опасност от пробив.

Напрежението върху прехвърлящите кондензатори е максимално, в някои случаи опасност от пробив.

CRCRCRC... филтър формиращ няколко намаляващи напрежения за захранване на отделните стъпала няма да работи нормално. Всички стъпала ще бъдат захранени с максималното напрежение, в някои случаи опасност от пробив.

Поради неравномерното загряване на катода по време на пуска:

Преди пълното разгряване на катода по неговата повърхност е възможно да се образуват по-горещи зони. Поради по-малката им площ, плътността на тока ще е по-голяма от работната, а това може да доведе до ускорено износване на лампата.

 

Общо взето голяма част от изброеното може да се предвиди по време на проектирането и да се вземат нужните мерки.

Редактирано от g_vayov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Опасностите от пробив са поради недобре оразмерени компоненти - със или без стендбай при RC веригите и съответно стартирането на усилвателя.

 

Факт е че при добро проектиране и с няколко относително евтини компонента, може да спестиш най-малко да кажем от кондензатори с по-високи параметри и да се увеличи относително надеждността (която при наличие на 50 -60 годишни усилватели в употреба може да се счита като цяло за добра :) ).

 

За катодите - ако визираш cathode stripping ефекта, извън нормалното износване на електродите на лампата, аз съм по-скоро от школата че при напреженията в китарните усилватели този ефект няма как да се прояви, ако не въобще, то със сигурност не и в степен, която да заслужава отделно третиране с изключение на някой друг диод, ако се използват специфични схемни решения.

 

Все таки - собственото спокойствие и удовлетвореност е винаги най-важна - така, че няма заради един стендбай ключ да ги нарушаваме :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Аз първоначално попаднах на тези:

http://peavey.com/monitor/pvpapers/Chapter6.pdf

http://www.valvewizard.co.uk/standby.html

http://debontamps.com/standby-switches/

Затова и реших да попитам допълнително тук.Честно казано не ми се иска да слагам още един ключ при шаси със малки размери.Бях подготвил иначе две масивни  руски ключета ,военно производство.А щом няма абсолютна необходимост бих предпочел да е само със Power Switch.Така бих избегнал и негативните ефекти на Standby Switch-а.Смятам ,че така ползването на усилвателя ще е по-интуитивно и безпроблемно.

P.S.Първият усилвател без Standby Switch за който се сещам е Fender Champ.

Редактирано от jorog
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има много усилватели без стенд бай доста преди Champ, при който тази липса се обяснява най-вероятно с възможността да се спести някой друг долар (като при повечето Фендер дизайни - факта е обаче, че вероятно и за това са им са се получили нещата :), защото китаристите не сме точно по hi-fi чистите звуци), а Лео Фендер всъщност масово внедрява практиката, Маршал копира и традицията тръгва :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При някои усилватели слагат StandBy суича "между" филтриращите кондензери, така че като цъкнеш да не дърпат ток всички заедно и да клекне/изпуши нещо. Примерно двата най-мощни се зареждат като цъкнеш PowerOn, а останалите след като цъкнеш и StandBy. Разпределят началното натоварване, така да се каже. Много го мразя тоя трик, още ми е изтръпнала едната ръка отпреди 2г. като пипнах един такъв амп с неясна схема и произход... :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Намерих ето тази статия:

http://user.netonecom.net/~swordman/Radio/TubeSaver.htm

Със посочения термистор се постига плавно повишение на напрежението.Идеален заместител на Standby Switch-a.Също увеличава живота на лампите и всички останали компоненти от схемата.Супер. :happy:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.