Jump to content
Българският форум за музиканти

USB Midi Interface Live with Korg M1


Koobenot

Recommended Posts

Здравейте, надявам се да съм уцелил раздела и предварително се извинявам, ако вече съществува такава тема, но понеже искам да споделя опит и имам няколко питания, които обхващат различни раздели, реших да пиша тук.  :)

 

Използвам  може би вече четвърт век Music Workstation-a Korg M1 заедно със sequencer-a Kawai Q80-EX за свирене на живо. Реших да подсигуря и да направя backup на цялата ми колекция от backing track-ове, които пускам чрез секуенсъра, с цел при повреда на секуенсъра те да бъдат просвирвани на живо от лаптоп с Windows 7 32 bit, който да го замести.

 

Файловете, които се просвирват от Kawai-я са записани на 3,5" дискети и  са във формат ExSong (.SGX), който е сравнително по-малък от Standard MIDI File и съхранява миди съобщенията използвайки  motif-ви, за да се пести място на дискетите. Не открих софтуер, който да просвирва такъв формат файлове, като съответно преобразувах колекцията си ExSong в Standard Midi File чрез функция вградена в секуенсъра. Важно изискване е имената на MIDI файловете да не съдържат малки букви и специални символи, за да може да ги чете компютъра и да ги съхранява. Позволени са единствено "интервал", главни букви и цифри. пример: (LET IT 2.MID). Файловете ги качвам на компютъра посредством неговото Floppy устройство.

 

Втората характерна особеност бе, че Korg M1 e работна станция, излязла на пазара преди въвеждането на General MIDI стандарта, което съответно означава, че всеки един от ExSong-oвете ми е програмиран да извиква и просвирва звуци, различни от подредбата на General MIDI. При преобразуването на EXSong в MIDI всички controller-и за промяна на темпо, Program Change, Pan, текущата бленда, с която ще се свири в определена песен и определен момент и т.н. бяха съхранени успешно. Ето ги и моите въпроси:

 

1. Какъв тип USB-МIDI Interface бихте ми препоръчали за просвирване на файловете от лаптоп, за да свържа лаптопа с Korg M1? 

 

Доколкото разгледах в Интернет има два различни типа кабели - едните имат конвертиращо устройство по средата, другите нямат такова. Кой от двата типа би бил по-подходящ за моя случай и защо?

 

2. Ще има ли чуваема латенция при свиренето с Korg-a?

 

До тук успях да просвиря безпроблемно MIDI файловете ми от старото PC посредством - Gameport - MIDI кабел. Както знаете това е железен протокол, няма приоритет на пускане на устройствата (компютър - клавир), не съм и изпитвал проблеми при просвирването - нито от към латенция, нито от към забиване, пускане/изключване и т.н. Важно е да отбележа, че тук няма да се ползват виртуални инструменти, а просто ще се управляват вградени саунди в клавирa. Ще изпитам ли такъв проблем?

 

3. Кабела може ли да се ползва за Sysex patch-ове с цел обновяване sound library-то на Korg-a?

 

За тази цел използвам софтуерния инструмент MIDI-OX и с гейм порта не съм изпитвал проблеми. Какво е положението при USB?

 

4. Какъв софтуер бихте използвали за просвирване на MIDI файловете?

 

Първо опитах с Cubase SX 3, но той успява да се справи единствено с контролерите в началото на трака, а тези в неговия край, за промяна на бленда (Program Change) не се изпълняват от Korg-а.

 

Моят избор се спира засега на Cakewalk Pro Audio 9 и вградения в него софтуерен инструмент Virtual Jukebox. Софтуера се справя блестящо със всички контролерите Program Change, Volume, Pan, Tempo, независимо къде са зададени в продължителността на MIDI файла - началото, по средата, в края и т.н. . Знам, че софтуера е стар, но работи безпроблемно на Win7, a и върши точно това, което искам. В случай, че имате по-добро предложение, ще се радвам да споделите.

 

Ами, това е от мен засега, темата стана малко дълга, но ако успеем да я доразвием и завършим, ще постна подробен tutorial за цялата ми работа с цел взаимопомощ!  :cheers2:

 

Благодаря ви предварително!

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Благодаря за отзива! :) Малко update по темата:

 

Важно условие при качването на System Exclusive файловете е, MIDI USB интерфейсът да разполага със собствен драйвер, защото default-oвия вграден в Windows има бъг и евтините китайски интерфейси за по няколко долара няма да могат да изпращат такива SySex съобщения. Възможни интерфейси, които биха свършили работа са M-Audio, Roland, Midiman, споменатия от колегата по-горе и т.н... но задължително със собствени драйвери. Предвид факта, че изпращам sysex patch-ове едва няколко пъти в годината със старата карта през Gameport прецених, че тази функция няма да ми е нужна и минах с евтин такъв, който ми върши страхотна работа. Не изпитвам нито латенция, нито забивания.

 

По отношение на качването на файловете от KAWAI-я към KORG-а, още няколко скромни открития:

 

Поради факта, че самия KAWAI не разполага с функция "sort by name" за подреждане на дискетите с файлове, а това да се направи ръчно е доста трудоемко, след като си качих .SGX файловете на PC-то и то ги подреди поименно, реших да ги върна подредени на една дискета. Забравих да спомена, че Kawai Q80EX работи единствено с дискети във формат 720k и файлова система FAT. Може да се ползват и стандартни 1.44 MB дискети, с тази разлика, че в долния ляв ъгъл квадратната дупчица трябва да бъде залепена с тиксо от двете страни и съответно от DOS Prompt да бъдат форматирани посредство командата "FORMAT A: /T:80 /N:9". Интересното беше, че едни и същи SGX файлове по размер и брой, качени на PC от дискета, не могат да бъдат върнати обратно на дискетата, ако в имената им има много спейсове, или ако се използват над 8 символа в името. В такива случаи успявам да кача едва половината от тях обратнo и излиза съобщение "Cannot copy [file name]; the directory or file cannot be created." До колкото разбрах е така заради ограничения брой файлове в root-ската директория на дискетата както и дължината на тяхното име, а създаването на папки не е решение, защото секуенсъра няма да ги прочете. Частично спасение открих, като замених разделително пространство с долна черта и се старая имената да не са повече от 8 символа. При големи обеми от файлове оперирам с тази програма. В случаи, че някой знае оптимално решение за именуване на файлове при запис на 720k дискета, ще съм благодарен. :)

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Малко ти се чудя, що се занимаваш с тия допотопни щайги на по 25 години, разучи по- актуални неща, вместо да се занимаваш да именуваш файлове по дискети... ти си знаеш, де...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Напълно разбирам учудването, ще се опитам да обясня... :) Когато става въпрос за студийни записи, General MIDI нотопис, VST, прецизно смесване, мастеринг, наистина компютърът е незаменим помощник... Когато обаче става дума за работа "на живо", нещата стоят по по-различен начин за мен. :) Освен това, започнах да аранжирам и създавам MIDI файлове и ExSong-ове когато в родният ми град още нямаше Интернет. До голяма степен познавам функциите му, свикнал съм с него и ми върши полезна работа. Най-малкото, за което се сещам е, че Kawai-я никога не ми е забивал. Нито веднъж. Наясно съм, че съществуват добри и съвременни системи за работа на живо, като Ableton Live, както и предварителното програмиране на барабани и бас, използването на виртуални инструменти, експортирането им, просвирването им на живо като Wave, но всичко това си изисква сериозен хардуер, който в момента не мога да си позволя. А преди всичко бих желал да направя връзката между старите и новите системи, с цел да помогна на колеги музиканти, които имат подобен начин на работа. :) 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Здравейте, Изработвам миди файлове с Cakewalk 9.Реших да използвам миди кабел, но не можах да запиша от клавира / Yamaha PSR 630 / в Cakewalk в един трак.Компютъра ми е Lenowo с OS Win. 7 32 bit.Ще бъда много благодарен, ако някой ми помогне.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В Cakewalk отварям миди файл,в който искам да запиша в една лента соло от клавира.Пробвах в лаптопа, който е с ос- ХР -там се получава.Не знам в РС защо не става.Предполагам, че в настройките на РС нещо не е наред. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нещо неясно обясняваш, няма значение операционната система.
Целия миди файл на един трак ли искаш да е, или някакво соло да е на един трак...

Изясни си какво искаш да се случи, напиши го ясно и разбрано, че да ти се помогне.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

@nedelcho Проверия дали си назначил правилно MIDI Ports в Cakewalk. Понякога не се получава само с "цък и тръг". :)

Редактирано от Koobenot
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за отзивчивостта! Свързвам с миди кабела клавира и компютъра.Отварям Cakawalk и задавам отметката в Midi Ports.Задавам Record на канал /Chn/ 1.Свиря в клавира, но не се осъществява запис. Всичко това в лаптопа се получава.???

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.