Jump to content
Българският форум за музиканти

Подходяща мензура за B стандарт


ilian78

Recommended Posts

@badValue, много благодаря за табличките, но все пак ще се радвам и  колеги, които имат 27'' китари да пост-нат измервания от китарите си...

Например G.Varbanov ми е интересно как чувства Бъкетхед-ския си Лес Пол спрямо останалите си китари, които повечето са с 24,75 '' мензура.

А и никой досега не е споделил опит с лютиер. Ясно е, че за конкретни оферти ще вляза в личен контакт с тях, но все пак да отсея 2-3 читави, на които може да се разчита.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз въпросния бъкетхедския го пробвах за малко, но грифа ми беше неудобен. Самата скала ми беше супер, екшъна беше приказка, но грифът ми беше дебел и ми идваше дърварски. Изцяло лична преценка е тва, зависи колко дълги пръсти имаш и тн, но е още един фактор, който трябва да се има предвид.

 

Обаче баритоните какви ниски вкарват, направо пълниш гащите :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нещо не схващам идеята за ходене при лютиер.Не,че няма да стане ще стане,но няма да е нито по добре,нито по евтино.Скачаш на ЛТД еклипс 407 и си в джаза.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^Учуден съм при положение, че ти си си абсолютен дървар! :>>>

 

:butcher:

 

Иначе, братле, бих ти казал същото, което посъветвах и приятеля ми (който купи  EC401B) - Не я вземай ако ще ти е основна китара. Баритонът (6 струнен) е добро допълнение към китарния аресенал особено за строеве от типа на Drop B, Drop A с 13-65 струни. Пак се ползват дебели струни, не се заблуждавай, че ще минеш с тънки за такива строеве. Бъкетхед е метър и деветдесет с огромни ръце, за това ползва таква и то в Ми Стандарт. B Standard ми е леко странен строй за 6 струнна китара, до колкото помня Amon Amarth свирят в такъв с 6 струнни Gibson Explorer 24,75-ци.

 

Ако имаш друга китара, която ти е удобна, експериментирай смело с LTD. 

Редактирано от G.Varbanov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Привет! От своя опит мога да разкажа следното: Имам Jackson JS30 със стандартна мензура 25,5, Jackson DK27 baritone - 27.0 инчова мензура и Ibanez RGIB6 - 28,0 инчова, китарите са настроени в B стандарт, имам сравнително големи ръце и не свиря Meshuggah... Преминаването от 25,5 на 27 не ми костваше абсолютно никакъв дискомфорт, малко свикване - буквално седмица и нещо... 28-цата вече я усещам носеща известен дискомфорт, но определено не е нещо страшно... По принцип увеличената дължина на мензурата се разпределя по цялата дължина нът-бридж... И като усещане за свирене единствено в първите позиции прагчетата се чувстват раздалечени, иска се повече разтягане и т.н. Нагоре всичко се усеща еднакво... Просто разликата е минимална... В тази връзка свирене с акорти в свободни позиции и т.н. може да се усеща по-трудно, но за мен категорично дискомфорта от дългата мензура е много по-малък от този от прекалено дебели струни например... Тук идва това за което се захванах да пиша... Единствената полза да свириш с баритон китара при зададен строй /в случая Си/ е да се ползват ПО-ТЪНКИ струни, и да се запази нормален опън в тях... Дългата скала при равни други условия държи по-голям опън в струните... Тоест при 24,5 инчова скала, за еднакво усещане като опън и настройка в Си трябва да се ползват не знам какви струни - 13-65, най-дебели от всички избоени по-долу варианти, при 25,5 по-тънки, при 27,0 още по-тънки и при 28,0 още по... Например Jackson DK27 по спесификация беше със струни 12-56 при настройка Си.... По спомен... Да се сложат струни, с които нормално може да се настроим в Си при стандартна мензура, на баритон китара дава в резултат опън, който лично аз не мога да издържам.... Всякакви повдигания, hammer on, pull off движения, хващане на акорди са баре и т.н. стават непоносими... Това съчетано с по-голямото разстояние между позициите...Такава китара става са djent, наказвне по празна 6та струна и т.н.... За такова свирене може да се отиде и на още по-дебели струни... По този начин някои банди нямат бас, на други баса свири в същата октава и т.н.... Това обаче не е моята музика определено... Реално дет метъл свиренето също не е това... За някакво по-шред свирене определено трябва да се ползват по-тънки струни... За мен 12-56 при 27,0 е напълно ок... Има хора, които си имат причинида ползвет  дебели струни, дори и това да им коства дискомфорт... Дебелите струни имат по-различен звук и поведение от тънки такива, при равни други условия... По-бавна атака и по-голям състейн, по-малко бръждене по праговете, по басов тон така или иначе, по силен звук... Ако човек иска да има горните неща и може да понесе дискомфорта от дебели струни и по сериозен опън, горните неща ги получава с още по-голяма сила с баритон... Звука си струва... Но дискомфорта също е налице...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@dickens, Carcass не съм ги слушал много, обаче като си правех рисърч в нета за свирене в Си попаднах на едно интервю с тях, където споделят, че е не им е било много лесно с подобна настройка и къса мензура : 

Steer : ...we've really had to struggle to make it work.

@Acei, от Търново съм иначе с удоволствие бих се отзовал на поканата за тест. Аз по-скоро съм любопитен да пипна китара с 27'' мензура, за да преценя дали ще ми пасне. Затова, бих те помолил, ако не ти представлява трудност, да измериш разстоянието от 7-мо до 12-то прагче / от тел до тел/ и от 12-то до 17-то.  

7-мо до 12-то прагче - 115mm

12-то до 17-то -86mm

 

това са от приблизително центъра на прага до центъра на другият праг

 

надявам се да ти свъри работа това

 

но все пак е добре да пипнеш поодбни китари за да е най-достоверна преценката ти

 

поздрави и успех и ако решиш обади се

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За някои парчета , които правим с бандата използвам настройка А (Ла), т.е. една цяла нота под Си и за целта позлвам Schecter C-7 Hellraiser (26.5 инча). Вярно е, че грифовете им са масивни и не са лесни за свикване, но аз поне намирам за подходящо да я използвам за тези ниски строете. Струните ми са Dunlop Heavy Core 10-60, също ползвам и Ernie Ball 10-56 (7 string set). Освен Шектъра имам и 7 струнна поръчкова китара в същата настройка, но с 25.5 инчова скала. Определено поръчковата ми е по-удобна, защото е със супер изтънен гриф и въпреки, че използвам същия размер струни и на двете не долавам (голяма) разлика в напрежението на струните. 

  Съвета ми към автора на темата е да експериментира с поне 2 различни 7 струнни китари (с различни скали) зада прецени коя ще му е по-удобна. Бих го поканил на тест, но съм малко далчко. За сметка на това жена ми е от Търново, но едва ли ще си ходим там преди лятото...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря на всички, които помогнаха със съвет.

Мисля да се пробвам с ЕС 401В.

Само се чудя откъде да я поръчам - Thomann или visiarts.net.

Как стои сега въпросът с доставките до България от Томан ?  От сайта им виждам, че вече доставят и в България, което е добре, защото не ми се занимава да минавам през Динакорд... Имате ли представа за колко време долу-горе идва пратката и кой БГ куриер ползват за доставки в провинцията ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"Как стои сега въпросът с доставките до България от Томан ?"

Аз като поръчах го изпратиха с UPS, има онлайн проследване на пратката, можеш да гледаш до къде е стигнала. Дойде в куриерска фирма тук която работи с UPS, не беше Спиди конкретно (Поръчвах до Пловдив), тук има инфо. Ще се обадят и ще ти я докарат на място или ти може да си я вземеш от офиса. Отне повече от 3 дни в моя случай, имаше някакво забавяне.

Редактирано от Rezachka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Поръчах си LTD ЕС 401B от Томан :) 

 

Малко встрани от темата, но да не отварям нова :  с какво точно LTD свири Васко от ODD CREW ? Не съм имал възможност да ги гледам на живо, но от клиповете ми се струва, че е или ЕС 331 или ЕС 401...  Някой има ли представа и с каква настройка свирят ?

Извинявам се за офтопика.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нещо не схващам идеята за ходене при лютиер.Не,че няма да стане ще стане,но няма да е нито по добре,нито по евтино.Скачаш на ЛТД еклипс 407 и си в джаза.

... моята е готова(вече е при мен, след снимков материал ще изгрее в Фукня) и затова вече мога да разкажа моята история

... имам китара(в случая Fender "JimRoot" Telecaster) в нея не ми харесва, чисто визуално, само гриф-а .. черна китара с светъл(maple) гриф

... напъна ме "еретичната" идея, че искам "тъмен" гриф.....

 

от тук логично - по- добре да е нещо различно.... 27" , 24 прага, без точки отпред

 

СУПЕР ДОВОЛЕН СЪМ ОТ РЕЗУЛТАТА......

 

на цена далеч от нова китара(в твойто предложение 900eur)....

 

.... китарата мога да я върна в оригинално състояние, когато реша

 

 

.... разлика м/у стандартен гриф за телекастър(25.5" и 22 прага)  с моя нов гриф е ... че моя има по едно прагче отпред и отзад ......

 

разстоянието м/у първо прагче на гриф с 27" скала и бридж-а е  25.5" ...... !?!!!! няма разлика с стандартен "фендер"(и не само)  гриф (може да се провери с всеки "fretCalculator",че разстоянието м/у Nut и 1stFret e 1.515 инча точно колкото е и разликата в "мензурите" ... да не правим на проблем 0.4мм)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.