Jump to content
Българският форум за музиканти

Лампов усилвател на база на Регент 30H


Recommended Posts

Здравейте,  интересува ме някой преработвал ли е  Регент 30H, и може ли  да предложи схема на китарен  усилвател, в която могат да се ползват трафовете от Регента  

 

http://www.kn34pc.com/sch/sch_ampl/vermona_regent_30h.html

 

 

 

поздрави

 

Link to comment
Share on other sites

http://www.vermona.de/70er/regent30.htm

 

Може би Валяка може да даде някаква информация. До колкото виждам, изходният трансформатор е за 12-омов кабинет, но:

Metalhammer: (http://forum.muzikant.org/topic/107176-regent-30h/)

 

 

Вторичната намотка на изходния трансформатор оригинално е 4 намотки.
2 по 2 последователно и после успоредно - това е когато е на 12 ома
Когато искаш да го ползваш на 6 или 8 ома 4 намотки се свързват успоредно.

 

*Трябва да подходя с особено мнение към написаното, понеже ако всичко е както е написано и ако приемем, че и четирите намотки имат еднакъв брой навивки, то като запаралелим намотките, усилвателят ще има изходен импеданс 12 / 4 = 3 ома, а не 6 или 8.

 

Моя съвет е първо да измериш изходния трансформатор(ако никой не ти даде информация).

Най-направисисамския метод, който се сещам е:

 

 • Демонтираш трансформатора, като си записваш кое къде отива. Възможно е и да "развържеш" паралелно/последователно свързани намотки, така че да мериш всяка по отделно.
 • Правиш си един кабел от компютъра, към аудиоусилвател (транзисторен по-добре, ако има защита по ток на изхода - най-добре).
 • От компютъра пускаш тестов сигнал с честота, да кажем 150-300Hz. Прекалено ниска честота не е препоръчителна, а на по-високи честоти, вероятно мултицета не е твърде неточен.
 • Ползваш мултицет, като мериш променливо напрежение. Може да сложиш едно съпротивление от няколкостотин ома - килоом между пробките на мултицета, за да не мериш привидно вярно и отворени вериги (заради паразитни ефекти в трансформатора).
 • Гласиш усилването на усилвателя така, че на изхода му (за към колоните) да имаш някаква известна амплитуда (примерно 2 волта RMS). Вероятно мултицета показва RMS стойности при синусоидален тестов сигнал, но това не е от значение, понеже каквото и да показва, теб те интересуват само отношенията.
 • Свързваш сигнала от усилвателя към половината първична намотка (между анода на едната лампа и захранващото напрежение), или пък към цялата първична (между местата, които са свързани към двата анода на крайните лампи).

 

*Половинката първична намотка, съотнесена към цялата първична, има половината от намотките, и съответно половината от напрежението. Импедансът й обаче е четири пъти по-малък от импеданса на цялата първична, понеже отношението на импедансите е равно на квадрата на отношението на намотките/напреженията. Нека вземем един пример. Ако един трансформатор има Raa=4.2 килоома, то половинката първична има

импеданс 4200 / 4 = 1050 ома. Трябва да се има предвид, че това Raa не е нищо друго освен отразен импеданс, т.е. важи само ако правилният товар е свързан към правилният извод в изхода. Ако да кажем, ползваме 8-омов говорител, към 8-омовия извод, това означава, че броя навивки на 8-омовата бобина (или по-скоро отношението на този брой навивки към броя навивки на половинката първична намотка) е sqrt(1050 / 8) или sqrt(131.25), което е равно на 11.46, което ще рече, че половинката първична намотка има 11.46 пъти повече навивки, от бобината на 8-омовия изход (която включва и 4-омовата бобина в себе си). Ако подадеш тестов сигнал с амплитуда 2 волта на половинката първична, то на 8-омовата вторична ще измериш 2 / 11.46 = 174.5 миливолта. Това е така, защото отношението на напреженията е равно на отношението на навивките.

Ако изчислиш за 4-омова бобина, ще видиш, че тя няма два пъти по-малко навивки от 8-омовата, а само малко по-малко, а 16-омова би имала малко повече навивки от омовата (16-омовата ще има два пъти повече от 4-омовата, а 8 омовата ще има мисля, 1.414 пъти повече намотки от 4-омовата) .

 

 • Уверяваш се, че подаваш напрежение с желаната амплитуда, и започваш да мериш напреженията на различните намотки с мултицета. Един от потенциалните проблеми е, че с мултицета не можеш да мериш фаза и само чрез внимателни измервания можеш да разбереш недвузначно кой извод кой е. Но предвид това, че можеш да си отбележиш кое къде отива преди да демонтираш трансформатора, разполагаш със значително услеснение.

 

 • След като измериш отношенията на напреженията на намотките, спрямо напрежението на подадения сигнал, можеш да повдигнеш тези отношения на квадрат и да получиш отношенията на импедансите на отделните намотки.

 

 • След това, приемайки, че в изхода имаш да кажем 8-омов говорител, можеш да видиш при каква конфигурация на вторичните намотки, какъв отразен импеданс ще виждат лампите, съответно можеш да прецениш в какъв режим ( мощност / захранващо напрежение) може да се ползва усилвателя с такъв товар.

 

 

Разбира се, ако целта е копиране, съвсем спокойно можеш да не вникваш в тази информация, а да потърсиш схеми и в интернет, или тайно да се надяваш някой да снесе готово решение, което малко ме съмнява предвид огромната активност в раздела. Аз бих ти помогнал, но не знам нищо конкретно за този трансформатор.

Edited by Evtim Djerekarov
 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Не разбрах цял усилвател ли имаш или трафове от такъв. Ако е цял коя част искаш да му преработиш? Ако са само трафове, можеш да повториш оригиналната схема на крайното стъпало  и да си направиш предусилвателя по твой вкус...

Link to comment
Share on other sites

Така е не уточних коректно :) -имам усилвател изработен на базата на Регент 30Н от някого ......

не е ясно кой нито как  успял е да натъпче преампа и крайното стъпало в шасито на оригиналното крайно стъпало на Регента .

Изработката е без коментар никакъв шанс няма да разбереш кое къде отива и в момента в който пипнеш нещо спойките се  разпадат :) и е кошмарно за проследяване и ремонт....

До последно ампа работеше ....  сега искам да го ползвам на практика като крайно лампово стъпало с 2 X EL34  в което да подам сигнал от външен преамп и търся схема на нещо от този тип ако някой е правил или попадал .....

За протокола забравих да спомена че някой е боядисал трафовете със спрей :) с все кабелите  :slap:

прилагам няколко линка за да стане ясно какво имам в предвид

 

http://s28.postimg.org/xapf3w80t/20151116_184907.jpg

http://s28.postimg.org/drktuj999/20151116_184938.jpg

http://s28.postimg.org/wzck4vgyl/20151116_184946.jpg

http://s28.postimg.org/6abmfbjq5/Photo_0219.jpg

http://s28.postimg.org/56ri3cz31/Photo_0378.jpg

Link to comment
Share on other sites

Е какъв е проблема?

Има я оригиналната схема на крайното стъпало. Има ги трансформаторите. Има и някакво шаси.

Link to comment
Share on other sites

Оригиналната схема, не мисля, че е точно китарджийска.

Някой знае ли какво Raa има трансформаторът, при какъв изходен импеданс и каква е конфигурацията на намотките?

Ако имам тези данни, бих могъл да предложа схема.

Edited by Evtim Djerekarov
Link to comment
Share on other sites

Това според мен меко казано е за контейнера!

 

 

И то веднага, и без замисляне!

 

Преди години модифицирах едно такова кубе, беше в много добро състояние дори с оригиналните говорители. Просто извадих крайното стъпало от клас А и го вкарах в АБ, с отделен баяс за всяка лампа.

Трафовете ще свършат работа за стандартно крайно стъпало с ЕЛ34.

Link to comment
Share on other sites

Ето една преработка на Регент 30.И тук се ползва само шасито на крайното стъпало.

Не,че не може да се копира някой известен усилвател,но още една разработка за сведение.

http://www.udaloff.com/regent30.php

Link to comment
Share on other sites

При положение че разполагаш с трафовете, оригиналната схема и чифт нормално работещи EL34, налепи на обемен монтаж само крайното стъпало, измери си тока на покой на крайните лампи, изчисли си преднапрежението на първа решетка /биаса по новому/, построй си товарната права в анодно решетъчната характеристика и ще видиш в какъв режим е проектирано стъпалото.../ според стойностите в оригиналната схема, най вероятно АВ1/. Ако искаш да промениш режима ще трябва да пренавиваш трансформаторите. Можеш да промениш режима и без да пипаш трафовете, но резултата може да се изчисли само с хвърляне на боб... Но пък може да ти хареса като звук... Пробвай.

Link to comment
Share on other sites

определено предложихте интересни варианти, надявам се тези дни да остане време да  остържа шасито :) и да видя точно какво е положението и да се захвана за работа :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.