Jump to content
Българският форум за музиканти

Амп симулации и дисторшън


svet.k

Recommended Posts

Да съгласен съм че мажат, няма динамиката на говорителя и т.н. Но  все пак кривоча е аналогов ( името на темата ) и ако се заиграеш може да се постигне приемлив резултат. На Скавенджъра съм правил кавър, но е бая бързичка и не мога да я запиша още като хората. ^^ Би ли обяснил как записваш без да чуваш китарата през мониторите. Аз съм пробвал със слушалки, но кубето се чува прекалено силно за да имам точна представа как е китарата в микса.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами, не знам, аз съм свирил примерно с GR5 през хубав интерфейс и монитори (и някакъв предусилвател с триодче отпред) и не ми направи впечатление, да звучи зле или нещо да е нереалистично, или замазано.

 

А динамика - не знам каква ще е тая динамика при 60+dB гейн. Пък и за запис ли говорим, за свирене вкъщи ли.. Сега, на живо, едва ли някой ще се засили да ползва софтуери, ама с голям амп вкъщи - де да знам, трябва да си в отделна къща.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По време на запис аз ползвам слушалки, после слушам мониторите, ако чуваш по силно кубето в слушалките, смени слушалките.

То може да ви се стори смешно но преди време разкостих едни стари слушалки то и без това на нищо не приличаха след бая години употреба, купих си антифони и монтирах високоговорителчетата в антифоните  :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Изобщо не е смешно!

Всички слушалки от категорията Extreme Isolation се правят от "военни" антифони Peltor + говорителите от сравнително добри стидийни слушалки, например Sony MDR-7506. С обща себестойност 50-тина долара, продават ги после по $300... ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пийс :) . Ето и един с микрофон. Намерих едни по затворени слушалки. Не съм си играл да получа някъв саунд, гледал съм да е максимално близък звука до реалния на кубето.

https://soundcloud.com/svett_k/zero-tolerance-death-cover-instrumental

 

Кофтито е че ако ми хареса в последствие няма да мога да го направя същия.

Има малко гейт и ревърб от картинките.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

https://m.soundcloud.com/svett_k/zero-tollerance-death-cover-instrumental-1

 

Записа е с редбокс _ trescab на mooer.

Директно в звуковата карта, отново малко гейт и ревърб.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Айде и аз да се набутам отново. Ама си имам и причина де. Преди броени дни се сдобих с едно мъничко и симпатично нещо, наречено Digitech Hot Head. Не само, че е аналогов distortion, но също така съдържа и запазената марка на Digitech - втория изход за към миксер с кабинет симулация. Противно на дигиталните резачки, тук вместо да имитира други неща, ефектът просто има врътка за регулиране на нивото на Gain-а, което е много добре, защото може да звучи и като съвсем лек драйв, и като класически метъл звук, наподобяващ 80те. Ето тук съм сложил едно демо с въпросния ефект + DigiVerb, като и двата са свързани чрез втория изход с кабинетната симулация. Много по-комфортно ми е така, от колкото да свиря с плъгини и софтуери. А, да, забравих да кажа, че го взех за 70 лева и съм много по-доволен от него, от колкото от Metal Master-а, който купувах през 2012 за 130. 

https://soundcloud.com/ovaderofficialpage/digitech-hot-head-digiverb-mixer-output
 

Редактирано от Satanachrist
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Малко в страни от демонстрационния характер на темата, искам да спомена нещо.

Като човек, който отдавна се занимава с тая материя, а и поради факта, че често се споменават "огромните" разики в звука на аналоговата и цифровата техника, искам да кажа че според мен, много по-важно е как и колко добре се обработва сигнала, отколкото от това, дали това се случва чисто аналогово, или в цифров домейн.

 

От поне десетилетие има достатъчно качествени конвертори, които преобразуват сигнала в достатъчно точна негова цифрова репрезентация и след това обратно в неговия аналогов вид. При качествените конвертори, това става с по-малко въвеждане на изкривявания и шум, отколкото при един повторител на напрежение, изпълнен с евтин операционен усилвател (каквито в масовата китарна техника има в изобилие), да не говорим за транзисторно или триодно стъпало. Според мен, главния проблем с цифровите решения е тяхната изчислителна мощ и най-важното - точността на моделиращия алгоритъм. Това е въпрос по-скоро на желание, пазарни съображения, ноу-хау и програмиране, отколкото на някаква необяснима магия, която съществува в аналоговата техника. Разбира се, при по-евтините цифрови устройства има както компромис с хардуера, така и със софтуера. Затова "стерилният" цифров звук, за мен не е нищо повече от сбор от осъзнати компромиси (минимизиращи цената и максимизиращи печалбата, а също и свързани с пазарното таргетиране). Не е добре обаче, да се говори наизуст, без тези неща да се имат предвид.

 

Редовно се изказват мнения, колко по-добре било, като имало "аналогов дисторшън" преди симулациите и колко положително влияело това на звука. Като човек, който се занимава с електроника, за мен това твърдение е по-скоро смехотворно, защото не виждам, какво толкова аналоговият ефект ще направи с 2-та си операционни усилвателя и няколкото ограничителни диода, което не може да се направи след цифровизирането на сигнала. За мен подобни твърдения, са просто плод на ползване на евтина, шумна и изкривяваща звукова карта, без инструментален вход.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това, че е аналогов го споменах точно поради факта, че съм прочел много изказвания как аналоговото било по-добро и като човек, който не разбира от подобни неща, логично е да повярвам на мнозинството. Самият аз нищо не разбирам (и май така е по-добре да си останат нещата). Не исках да прозвучи все едно съм привърженик на заучени фрази. Единственото, което знам е, че имам два ефекта, от които единия е дигитален, цифров или вече и аз не знам, а другия - аналогов. Не знам каква е разликата, знам че звука на по-евтиния и аналогов ефект ми допада повече. Нищо друго. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не казвам тези неща, за да критикувам или осъждам някого, а за да вкарам доза обективизъм.

Разбира се, че е възможно, евтин аналогов ефект, да звучи по-добре от бюджетен цифров ефект или процесор, или от Guitar Rig 5 в комбинация с вградена, геймърска или бюджетно-полупрофесионална звукова карта и липса на хубави монитори.

То затова си има ZOOM 505 и АxeFX. Също има и REALTEK вградено аудио, Sound Blaster AUDIGY, Focusrite, има и доста скъпи интерфейси. Монитори има Behringer, Alesis, KRK, Yamaha, Genelec и т.н.

 

Не че по-скъпото абсолютно винаги е по-добро, но разбираш, каква е тенденцията. То един свестен 12-инчов китарен говорител често пъти струва повечко от камионче или бюджетен процесор. Пък благоевградски hi-fi говорители или китайски изобретения, колкото и да пробваш в китарен кабинет (както съм пробвал да правя на 19 години) , все е по-тихо и по-зле... 6.5-инчово специализирано китарно говорителче по-добре звучи (и по-силно).

 

Главната идея на това, което пиша е, че не бива да се отричат технологиите, само защото имат ранни, незрели, или пък незадоволителни поради техния ценови клас решения. Все пак, технологиите винаги гледат в бъдещето, а традициите водят към миналото. За да имаме реалистичен поглед в настоящето, трябва да сме добре запознати и с двете и да имаме съответното уважение.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 5 weeks later...

Toва тук е само комп-процесор, без DI, с ПСАй карта и е фабричен пресет. Става дума за солото. Както и по горе се намекна няма кой знае какво значение какво се ползва, в смисъл че е по важно напасването на на нещата. Дет се вика и някъв гаден фъз може да звучи добре ако "около" него има подходящи звуци.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.