Jump to content
Българският форум за музиканти

Лампово комбо за метъл - Blackstar HT 5 metal или Randall rd40c


ilian78
 Share

Recommended Posts

Здравейте,

търся си комбо и се колебая между горе-споменатите ампове - Blackstar HT 5 Metal  и Randall rd40c.

Музиката, която ще се свири ще е предимно модерен метъл, така че основно ме интересува кубето да е с добър ''мръсен'' канал с достатъчно гейн...

Признавам си, че нямам опит с лампи, затова ще съм благодарен за всеки съвет и препоръка.

Притесненията ми относно Блакстар-а - само 5 вата и единствено preamp лампи. Дали тези 5 вата ще са достатъчни за репетиция с барабани ?

За Рандал-а - от ревюта в нета разбрах, че е voice-нат с доста високи , а аз не искам да звучи ''тънко''...

 

В момента съм с две китари - ESP LTD 100QM със Seymour Duncan Distortion адаптери и Vintage VB100 със стокови Wilkinson, но смятам да се сдобия с ESP LTD 1000 с JB/59 сет адаптери...

 

Ако някой има опит с друго кубе, което според него е по-добро от горните две - отворен съм за предложения.Предварително благодаря на всички колеги, които ще помогнат със съвет. 

 

Link to comment
Share on other sites

Имам Blackstar HT-5H главата (по-старата версия, без вграден reverb) и 1х12 бокс Blackstar HT-112. Предполагам, че Metal серията ще е дори още по-брутална, но моята комбинация е убиец за по-твърди неща. Аз също на моменти свиря по-твърди неща, дори бая твърди (седем струнна в drop A) и ампа смазва. Реално от около 3 години не съм се замислял за друг усилвател. Напълно достатъчно ти е за репетиции. 

Link to comment
Share on other sites

Моето кубе е Blackstar HT-5R. Когато избирах, се колебаех между това и HT 5 Metal, но за него прочетох доста негативни коментари, та в крайна сметка съм с HT-5R. Много съм доволен от избора.

В репетиционна с тупанджия не съм влизал, но вкъщи, при ниво на потенциометъра на 11, не се траеше. Затова ползвам кубето с атенюатор, набримчвам гейна почти на макс и звукът е достатъчно як.

Link to comment
Share on other sites

+ още един глас за Blackstar-а ;) Ако все пак искаш нещо малко по-мощно и с доста повече настройки, което същевременно става и за домашно свирене (Attenuation down to <1W) обърни внимание и на това:

J06800000000000-00-500x500.jpg

Link to comment
Share on other sites

Няма ли ги по магазините да ги пробваш?

 

5 вата са достатъчни за свирене с барабани, но пак зависи от барабаниста. Какъв ти е бюджета и точно на тези две ли държиш?

Link to comment
Share on other sites

Blackstar-a не бих го нарекъл лампов. Има една предусилвателна, която върши част от работата, а за крайна е сложена друга предусилвателна в някакъв странен за нея режим...

 

А и 5W са малко на кантар за живо свирене, зависи от барабаниста, другите в групата, помещението... Имал съм 5-ватова въшка и съм го пробвал с група, не бих си взел такова. :nono:

Link to comment
Share on other sites

Бих препоръчал Blackstar HT Studio 20.
Има малко по-добър говорител, достатъчно мощност за репетиция, клуб и звучи добре на ниски нива. 
Цената е малко по-висока, но си струва! 

Също можеш да обърнеш внимание на H&K Tubemaiter 18 Combo. Има вероятност да имаш недостиг на драйф за по тежки неща, но звука му е доста добър!

Edited by Fashion
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@musicman, от Велико Търново съм, така че няма как да ги пробвам... Иначе нямам строго определен бюджет, но повече от 1500 лева едва ли бих дал.

Не държа да е точно едно от двете  - даже в момента по-скоро клоня към предложеното от dickens Laney...  Водещият ми критерий при избора е да има достатъчно гейн за тежки неща и да звучи стегнато, така че предложения са добре дошли....

Link to comment
Share on other sites

Чакай сега, за 1000 + лева не си взимай 5 ватка. Виж в базара има доста добри неща втора ръка за около 700-800 лв. Имаше Orange Tiny Terror, Marshall JCM 2000, Randall RD40C, ENGL Thunder и Screamer, Peavey 6506+ (глава), все неща, които са ти в бюджета и имат много гейн. Със сигурност пропускам нещо.

 

Обаче, освен гейн е хубаво да имаш и хедруум. За това си вземи нещо по-мощнно, така ще ти върши работа и за концерти и за записи дай боже.

 

Но в крайна сметка ако ще ти е първи усилвател не се изхвърляй много.

Link to comment
Share on other sites

Ok, Blackstar-a отпада...  Какво ще кажете за Marshall JCM 2000 TSL602 ? Има ли достатъчно гейн за модерни бруталии, дали ще ''мътнее'' при дроп настройки ? Колебая се между него, Laney Ironheart 30 и Randall RD40c ... 

Надявам се, че не съм досаден с тези питания и съм наистина благодарен за съветите !

MMarshall JCM2000 TSL602arshall JCM2000 TSL602

Link to comment
Share on other sites

Според мен Маршала не е подходящ за посочените стилове! Освен това е доста тежък! 
С Laney Ironheart 30 не съм имал работа , но по-големия брат Laney Ironheart 60- 212 така и не го харесах! Доста функционален, но звука все ми тънееше и хубав драйф(по мой вкус) не можах да изкарам. Предполагам, че за бруталии и дроп-сърма ще е подходящ с ясния си звук, но не съм тествал такива стилове.

Link to comment
Share on other sites

Аз имам Engl Thunder 50 E322.

На репетиция съм го усилвал най-много до 3/10.

1500 лева е. Става за як метъл, и има мазен клийн.Не свиря в по-ниско от Ре и не знам как ще се държи в нисък строй, но е OPEN BACK и е възможно да иска напъване на басите, за да ти звучи по-яко. Всичко е до сетъп, помещение, адаптери и струни ако щеш..

 

В никакъв случай не ти трябва H&K ако ще свириш само тежка музика. Усилвателят ме кефи, но просто не е за този стил музика. Бих си купил ако можех да си позволя 2 ампа.

 

Blackstar за тия пари имат HT40.

 

Marshall имат DSL40C.

 

Ironheart на Laney също го бива. В случая си мисля, че той ще ти е най-добрият вариант (ако не пренебрегваш това, че ENGL е произведен в Германия, а Laney-то навярно в Китай), защото повече от 30-тина вата едва ли ще ти трябват. Пък и е по-евтин.

 

 

P.S. Прощавайте за невежеството, ама все си мисля, че Blackstar HT5 Metal се казва така заради предната решетка и цветът на шасито :D

Edited by Akerfeldt
Link to comment
Share on other sites

@Akerfeldt, от всички ревюта в нета най-много ми допадна Thunder-а. Може би и заради перфектното свирене на нашия колега Николай Карагеоргиев :)

Но това, което ме отказа е, че чистия и лийд канала споделят един гейн контрол, което си е неудобство... 

Попаднах и на ново комбо от ENGL - METALMASTER Combo 20 1x10 E304.

Това ми се струва ОК за моите нужди, само ми е чудно как 20 ватово комбо може да е по-скъпо от 50 ватово утвърдено кубе като Thunder-a примерно...

Ако струваше 500 евро, го поръчвах на момента, не че 845 евро / цена в Томан/  биха ме отказали, но все още не съм убеден на 100%.

Говорителя е 10 инчов, а някакъв немец в едно от ревютата смънка нещо, че ампа не бил изцяло лампов. Честно казано не знам какво имаше предвид - в спесификациите е обявено, че е с 2 ECC83 в преампа и 2 ЕЛ84 power tubes.

Link to comment
Share on other sites

Задължително комбо? Аз бих направил това с 1500-1600 лв.:
2х12  - http://bazar.muzikant.org/framus-fr-212-cs-cb-%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%BD-%D0%BA%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%82,206883.html

 

Глава - http://www.thomann.de/gb/laney_irtstudio.htm или http://www.thomann.de/gb/randall_rd_45_head.htm

 

И двете имат direct out. Като цяло, +1х12 може да се окаже сериозна разлика. Горе-долу същите пари вървят и Orange Terror-ите.

 

Ако задължителното условие е комбо - +1 за Engl. Но по-добре да провериш на място и да избереш след проба, Търново - София се взима лесно.  

 

ЕДИТ: взимам си думите наобратно - в базара има около 150 Engl комбота, два Randall-а и т.н. Роудтрип към София и после дегустации. С остатъка от парите си взимаш второ комбо и така.

Edited by 2+2=0
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.