Jump to content
Българският форум за музиканти

Падане на звука при китара/загуба


Satanachrist

Recommended Posts

Здравейте! Имам един китайски бс рич и понякога ми се случва звука да пада. В смисъл, усещането е все едно да въртиш потенциометъра за звука надолу, към по-ниските нива. Пада рязко за един период от време и после нещата се оправят. Най-често пада за секунда-две и после няма проблем. Много е странно. Дали се дължи на кофти връзка в електрониката на китарата, евтини кабели, дефект в педалите(ползвам дигитек с онези изходи с амп симулация, сигурно се сещате - дист и ривърб, и двата през симулационния изход, та може и това да бъзика сигнала)? Примерно, когато свиря с дисторшън(digitech metal master) и се случи това, все едно съм намалил потенциометъра почти докрай. Гейна яко пада и след 2-3 секунди всичко е наред отново. Тъпото е, че се случва през месец-два за по няколко зекунди и докато разбера какво става, то вземе та изчезне. Прецакват ми се записите, днешният ден беше пример за това. Ще съм ви изключително благодарен ако имате идеи от какво е породено това явление и как би могло да се предотврати в бъдеще. Зная, че ползвам най-евтините неща, но нека темата не прераства в купчина съвети за събиране на пари за ново оборудване. Безсмислено е, защото в момента не мога да си позволя дори нови струни за бас. Еми, това е. Поздрави на всички!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 Тъпото е, че се случва през месец-два за по няколко зекунди и докато разбера какво става, то вземе та изчезне. Прецакват ми се записите, днешният ден беше пример за това. 

И ти точно в тези  секунди правеше записи ?

Ей това ако не е лоша поличба не знам :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Събери пари за ново оборудване - трябват ти нови потенциометри. Ако не ти се дават пари за нови потенциометри, събери пари за шестограм, отвий си knob-овете и с новозакупен фин материал под формата на парцал забърши/почисти старите.

 

Ако не става, пристъпи към глава втора - отваряш гугъл и пишеш "как да си почистя потенциометрите", препоръчително на сравнително разпространен западен език. Ако не върши работа, значи е кабел/ефект/амп, но поне ще имаш почистени потенциометри.

Редактирано от 2+2=0
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам 2 БС рича, на единия от които имах идентичен проблем.С времето се доразви и волюма падна константно ей кей ей умря си.Точно пък тогава на по-хубавия ми БС Рич (ха-ха хубав БС рич (ама да верно е хуваба китара)) му набих едно И ЕМ ДЖИ и сложих стария БДСМ (или какъв се води там заводския) на мястото на умрелия.И така разреших проблема .

ТХЕ ЕНД

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

Във форума за музиканти,

специалисти- интриганти,

комплексирани таланти,

ръсят мозъци и спам.

 

Satanachrist, Обърни се към специалист, който компетентно да локализира проблема и пак компетентно да го отстрани.

Останалото е загуба на време и нерви.

Нови потенциометри не са нужни. Освен ако не са потрошени, разбира се. А и не е ясно дали изобщо има проблем с тях.

 

Особеността на проблема ще изисква доста време за откриване, което няма кой да ти подари,  затова 

 се опитай сам да разбереш от къде идва проблема, като развържеш системата на отделните и компоненти и тестваш всеки елемент поотделно.

След локализирането, вече ще ти трябва специалист. 

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Забравих да спомена, че като свиря с дисторшън и въртя врътката за силата на звука на китарата, припуква. Не мисля, че е от адаптера (и страстно и силно се надявам да не е...), по-скоро потенциометъра дава фира. Както и да е, евала и мерси на ПОЧТИ всички от вас, които вместо да бързат да се заядат, както обикновено става тук, се отзоваха адекватно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми смени потовете,другия проблем може да е от зарядното или скапани батерии,имам лампов максън ROD 880 овърдрайв ,e тая гад гасеше състейн на Гибсън...,докато не включихме правилното зарядно,иначе овърдрайв ,ма и за траш метъл става.. :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Адаптерите за ефектите ми са ок, защото преди съм свирил и с други китари и не е имало ядове. Всъщност тук е моментът, в който задавам въпроса колко струва услуга, като смяна на потенциометри? Сам не смея и да се опитвам, като знам тия технически процедури какъв враг са ми.

Редактирано от Satanachrist
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От това, което обясняваш, мисля, че е твърде възможно галетата за смяна на адаптерите да ти се е напрашила. Като ти падне нивото, я размърдай и ако се оправя е от нея. Чисти се лесно!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С точност до баба Ванга съм убеден, че трябва да си почистиш волуме потенциометъра. За изключително радикално можеш да си отвориш капака на електрониката и внимателно да провериш дали вътре не се крие нещо. Но като цяло процедурата е следната - махаш knob-а на потенциометъра, почистваш хубаво с мистър пропър/ариел, после поставяш всичко по местата си.

 

Не че съм специалист, който да локализира проблема, де.

 

Като цяло, профилактика на китарата е нужна - освен потенциометрите, почисти и жака, прегледай си електрониката. Ако не става с чистене, горе обясниха - един по един изключваш възможните виновници. Смяна на потенциометър е лесна - трябва ти поялник и щипка ведро настроение, останалото се намира бързо във www. Пробваш два-три пъти, прецакваш всичко, после носиш на кварталния майстор, черпиш 17-18 тънки ракии, той допрецаква нещата и вече отиваш в магазина, където ще ти вземат 50-60 лв. Важното е да се пробва, докато не си запоиш палеца за показалеца нищо не е загубено. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дори е за предпочитане да е с контактен спрей. Затова е направен все пак. Аз използвам този, не е скъп и съм доволен:

http://www.stbbg.com/?page_id=21&record_id=7622

6 лева в Конрад.

Не мога да разбера манията на хората да чистят китарите си с всевъзможни гадости с не е ясно какви последици след това... :thumbdown:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като стъпя на столичната земя, ще опитам да си поиграя с едно такова спрейче. Предполагам няма риск в опита си да почистя потовете, да прецакам нещо друго с него. Все пак трябва да е предвидено, че е възможно от него да попадне и по други части освен по тези, които сме си харесали. На някои места пък попадах на мнения, че е добре директно да се сменят потенциометрите, като се пляснат логаритмични. Гледах цени и тези, които се водят читави са по 20 кинта. Ако не става със спрея, ше трее гръмнем поне с една 60-ка,за да ми е чиста работата, че кокошкарщините с некви неща за по 2 леа с неясен произход и марка, не ми вдъхват доверие. Мерси Ви и поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По-удобно е да се пръснат "изотзад". Махаш капака за електрониката, самите потове имат процеп, през който може да се пръска. Фъсваш малко и връткаш. И така няколко пъти.

 

Смяната на потенциометър се прави при необходимост, ако вече тотално е сдал багажа. 20 лева са си БАЯ пари, има доста по-изгодни варианти. Добре е да се спазват параметрите им - логаритмични или не, съпротивление...

 

Опитай с подходящ спрей, може и да не е точно този. Но за предпочитане специализиран контактен спрей. На потовете, жака, суичовете. Можеш да провериш и кабеляците + спойките да няма нещо странно. Ако не се оправи тогава ще мислиш за подмяна. Може да пишеш тук да дадем акъл. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.